Pafos Net

EBE Πάφου: Τηλεδιάσκεψη με Υπουργό Μεταφορών για δρόμο Πάφου-Πόλης

title image

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Πάφου, Γιώργος Μάης και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Μαρίνος Στυλιανού, συμμετείχαν χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, για συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα που αφορά το δρόμο Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς.

Η τηλεδιάσκεψη διευθετήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών και Έργων, βουλευτή Πάφου Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη και του Δημάρχου Πόλεως Χρυσοχούς, Γιώτη Παπαχριστοφή, ενώ στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και οι βουλευτές της επαρχίας Πάφου, Κώστας Κωνσταντίνου, Αντρέας Φακοντής και Ηλίας Μυριάνθους.

Ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε ότι επί της ουσίας με βάση και την πρόσφατη απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών ουσιαστικά ακυρώνεται η κατακύρωση της προσφοράς από το Τμήμα Δημοσίων Έργων στην εταιρεία INTRAKAT. Τόνισε ότι πρέπει  να γίνουν σε άμεσο χρονικό διάστημα όλες εκείνες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου και των αρμόδιων τμημάτων ώστε σε διάστημα περίπου δύο μηνών να οδηγηθεί εκ νέου η πρόταση του Υπουργείου στην Επιτροπή Προσφορών για κατακύρωση νέας προσφοράς δηλώνοντας την ετοιμότητα των υπηρεσιακών του.

Εξήγησε δε ότι το έργο είναι δημοσίου συμφέροντος και διαβεβαίωσε το Επιμελητήριο και τους αξιωματούχους της Πάφου ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να υπάρξει κατάληξη σύντομα. Έγινε ανάλυση κατά πόσο η προσφυγή που έχει επιτύχει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ Α.Ε. - CYBARCO CONTRACTING LTD στηριχθήκε σε ουσιώδεις όρους ή επουσιώδεις και γενικά επισήμανε ότι το Υπουργείο του στη βάση της δικής του επιχειρηματολογίας που θα συνταχθεί, το έργο θα προχωρήσει ασχέτως των πιθανών νομικών οδών που ενδέχεται ή και όχι μια εκ των δύο εταιρειών να ακολουθήσει.

Ο κ. Καρούσος φάνηκε αισιόδοξος ότι το έργο θα πάρει το δρόμο της υλοποίησης σύντομα. Αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στην υφιστάμενη νομοθεσία που επιτρέπει με χαμηλό κόστος από πλευράς εταιρειών να καταθέτουν προσφυγές, εγκλωβίζοντας και καθηλώνοντας ως επί τω πλείστον μεγάλα έργα δημοσίου συμφέροντος κάτι που πρέπει να αλλάξει. Το κόστος της κατάθεσης προσφυγής θα πρέπει να είναι συσχετισμένο με το ύψος της οικονομικής προσφοράς που υποβάλλεται ώστε να μην αποτελεί συνήθη πρακτική αλλά να υποβάλλονται προσφυγές με φειδώ και προσοχή.

Παράλληλα το ΕΒΕ Πάφου με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες συζήτησε και το θέμα που αφορά την ολοκλήρωση του δρόμου σύνδεσης Αεροδρομίου Πάφου παρά τον ποταμό Έζουσας και τις ενστάσεις του Ταμείου Θήρας και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Αφορμή υπήρξε πρόσφατη απαντητική επιστολή του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όπου εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάριζε ότι δεν μπορεί το έργο να προχωρήσει με βάση τις μέχρι τώρα υποβληθείσες περιβαλλοντικές μελέτες και ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις.

Από πλευράς ΕΒΕ και αξιωματούχων έχει γίνει σαφές ότι διαφωνούν σε μια τέτοια εξέλιξη και προσέγγιση ωστόσο συμφωνήθηκε ότι θα εκπονηθεί καινούργια μελέτη από το ΕΒΕ Πάφου με όρους εντολής που θα ετοιμαστούν από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας αφού προηγηθεί διαβούλευση με τα ενιστάμενα κρατικά τμήματα ήτοι, το Ταμείο Θήρας και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος ώστε να βρεθούν οι τρόποι να ξεπεραστούν οι όποιες ανησυχίες.          

eve-karousos-vouleutes