Pafos Net

Δήμος Πάφου: Σε ιδιώτες για αξιοποίηση ευρωπαικών κονδυλίων.

Ανοιχτό διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης υπηρεσιών από εξειδικευμένους ιδιωτικούς οίκους για την αξιοποίηση κονδυλίων από ευρωπαικά προγράμματα, προκηρύσσει ο Δήμος Πάφου. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το pafosnet, η ενέργεια αυτή, η η οποία γίνεται για πρώτη φορά από αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου, αναλαμβάνεται από τον μεγαλύτερο Δήμο της επαρχίας Πάφου, μετά την διαπίστωση ότι τα σχετικά ευρωπαικά προγράμματα και υπηρεσίες δεν τυγχάνουν μέχρι σήμερα της παραμικρής εξυπηρέτησης από την δημοτική αρχή.

Βάσει του εγγράφου εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ετοίμασε ο Δήμος Πάφου και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το pafosnet, οι προσφοροδότες θα υποβάλουν προσφορά αποτελούμενη από δύο φακέλους: Τεχνική και οικονομική πρόταση. Αντικείμενο της σύμβασης είναι, τονίζεται, η παροχή υπηρεσιών στον Δήμο με σκοπό την ένταξη έργων του στα Διαρθρωτικά και τα Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαικής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και η ετοιμασία, υποβολή και υποστήριξη προτάσεων για συγχρηματοδότηση δράσεων του Δήμου και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάφος 2017».

Ο προυπολογισμός της σύμβασης καθορίζεται στις 90 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ και δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται και έχουν εγγεγραμμένο γραφείο στην Κύπρο. Η διάρκεια της σύμβασης καθορίστηκε στα επτά χρόνια και ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι το τέλος του 2020.

Οι όροι που θέτει ο Δήμος Πάφου για την ανάληψη της σύμβασης από ιδιωτικό οίκο, προνοούν σειρά προηγούμενων δράσεων του οίκου στο αντικείμενο, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η δημοτική αρχή θα έχει πρακτικά και άμεσα οφέλη από τη συνεργασία.

Μεταξύ των προυποθέσεων αυτών, είναι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς κατά τα τρία τελευταία χρόνια μια τουλάχιστον σύμβαση με αντικείμενο τη διαχείριση έργου από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, προυπολογισμού τουλάχιστον 200 χιλιάδων ευρώ, να διαθέτουν τριετή τουλάχιστον πείρα σε σχέση με την ετοιμασία και υποβολή προτάσεων για άντληση ευρωπαικών πόρων και να περιλάβουν στν Ομάδα Έργου τρία τουλάχιστον άτομα πανεπιστημιακού επιπέδου σχετικών με το αντικείμενο του έργου.

plateia-dimarheiou-pafou

Στο έγγραφο του Δήμου Πάφου προσδιορίζεται επακριβώς και η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών. Όπως επισημαίνεται, αναφορικά με τον Τεχνικό Φάκελο, για τις προσφορές που θα κριθούν αποδεκτές κατά το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής,  η Αναθέτουσα Αρχή θα καλέσει τους προσφέροντες όπως παρουσιάσουν στην Πάφο τις προσφορές τους.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Αξιολόγησης που θα συσταθεί πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προσφορών, θα προχωρήσει στη βαθμολόγηση των αποδεκτών προσφορών σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης. Τα κριτήρια αυτά, χωρίζονται σε τρεις ομάδες, σχετικές με την προσέγγιση και μεθοδολογία, την πείρα και τεχνογνωσία και την ομάδα έργου.

Για τον μεν Οικονομικό Φάκελο, διευκρινίζεται ότι η βαθμολόγηση των προσφορών θα υπολογιστεί στη βάση της εξίσωσης: Οικονομική Προσφορά Μειοδότη δια Αξιολογούμενης Οικονομικής Προσφοράς επί 100.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα προβεί στην οριστική κατάταξη των προσφορών στη βάση του ποσοστού 70% για τον Τεχνικό και 30% για τον Οικονομικό Φάκελο.

lazaros-omirou

Η απόφαση για αναζήτηση εταίρων του Δήμου Πάφου στον ιδιωτικό τομέα για άντληση διαρθρωτικών πόρων, ακολουθεί την έντονη τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Δήμου, Λάζαρου Ομήρου, ο οποίος έκανε λόγο για αδυναμία της δημοτικής υπηρεσίας να ακολουθήσει τα κελεύσματα των νέων εποχών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Δήμου Πάφου , τονίζει ότι λόγω της ασυνέπειας και ενδεχομένως της ανικανότητας της, η δημοτική αρχή στέρησε από την πόλη το διάστημα 2007 – 2013, Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία σε ένα ποσοστό χρηματοδότησης της τάξης του 80% μπορούσαν να αποτελέσουν την εγγύηση για ανάπτυξη που τόσο  ανάγκη είχε η Πάφος.

«Παρά ταύτα, προτιμήσαμε να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτή την προοπτική ωσάν να μην είχαμε καμία ανάγκη από την έξωθεν βοήθεια», καταγγέλλει ο κ. Ομήρου. «Στη Λεμεσό αυτή τη στιγμή εφτά μεγάλα έργα ολοκληρώνονται με την αρωγή των διαρθρωτικών ταμείων. Στην Πάφο ουδέν. Με την αναγκαία πολιτική βούληση, το ιστορικό κέντρο  της πόλης μας, η Λεωφόρος Τάφοι των Βασιλέων και άλλα έργα μείζονος σημασίας θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται εν εξελίξει. Η γραφειοκρατία όμως και οι παθογένειες της Δημοτικής Μηχανής από τη μία, και η μη επαγγελματική επάρκεια του Γραφείου Προγραμματισμού στη Λευκωσία, από την άλλη, στέρησαν την Πάφο από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης».

Περαιτέρω αδράνεια και παράλειψη θα είναι εγκληματική, τη στιγμή που ως η μελλοντική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διατηρεί πλέον η Πάφος ένα τεράστιο πλεονέκτημα, διευκρινίζει ο Λάζαρος Ομήρου. Αυτό, διευκρινίζει, συνίσταται στην προνομιακή μεταχείριση από τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε. που η Πάφος θα απολαμβάνει στο εξής λόγω του χρίσματος.

« Πρέπει όμως από την πλευρά μας να επιδείξουμε ωριμότητα και έμπρακτο ενδιαφέρον», προειδοποιεί. «Και κυρίως να πράξουμε ότι δεν πράξαμε την προηγούμενη περίοδο. Να ακολουθήσουμε μία πορεία σύνταξης δυνάμεων, να «επιστρατεύσουμε» αν παραστεί ανάγκη και υπηρεσίες εκτός Δημοτικού Μεγάρου, προκειμένου έγκαιρα να αποταθούμε στην Κομισιόν. Επαναλαμβάνω ότι λόγω των ευνοϊκών συγκυριών που δημιούργησε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό. Και ως εκ τούτου κανένα άλλο λάθος δεν πρόκειται να συγχωρεθεί».

Ο κ. Ομήρου καταγγέλλει ωστόσο ότι από τη μία η απροθυμία της Δημοτικής μηχανής να ξεφύγει από τα εσκαμμένα του παρελθόντος και από την άλλη η αδικαιολόγητη διαφωνία ορισμένων δημοτικών παραγόντων, τορπιλίζουν την προσπάθεια και εκθέτουν την πόλη ανεπανόρθωτα.

Ο Λάζαρος Ομήρου επισημαίνει ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πόλη της Πάφου έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες πόλεις οι οποίες δύνανται εκ των πραγμάτων να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες θα συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομική, πρωτίστως, ανακούφιση της.

« Μέχρι σήμερα οι διεθνείς σχέσεις του Δήμου εξαντλήθηκαν στις πόλεις της Ελλάδας και στα ταξιδάκια αναψυχής. Όλα αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν», κατέληξε.