Pafos Net

Οικία Shelley: Θα στεγάσει κρατική υπηρεσία, διαμηνύθηκε στον Δήμο Πάφου που αιτήθηκε αξιοποίηση της

title image

Η δημοτική αρχή Πάφου έθεσε τον Ιανουάριο θέμα απόκτησης της Οικίας Shelley, που ανήκει στο κράτος, προκειμένου να πάψει η πολύχρονη εγκατάλειψη της και να προχωρήσει ο Δήμος στην ανάδειξη, συντήρηση και αξιοποίηση της. Η απάντηση ωστόσο, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του PafosNet ήταν αρνητική, αφού στη δημοτική αρχή διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι στο κτίριο θα στεγασθεί συγκεκριμένη κρατική υπηρεσία.

Η Οικία Shelley αποτελεί ένα από τα πλέον φορτισμένα ιστορικά κτίρια της πόλης, την ύπαρξη του οποίου ωστόσο οι πλείστοι αγνοούν εξαιτίας ακριβώς της εγκατάλειψης δεκαετιών. Γι' αυτό και ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ζήτησε πρόσφατα την μεταβίβαση της από το κράτος στον Δήμο ώστε να την συντηρήσει και να την αξιοποιήσει. Πλέον όμως, αναμένεται η επισημοποίηση της χρήσης της για σκοπούς συγκεκριμένης κρατικής υπηρεσίας που έχει σχέση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Η Οικία Shelley επανήλθε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής στην Πάφο κατά την διάρκεια της λειτουργίας της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017. Αποτέλεσε ένα από τα σημεία στα οποία ο Οργανισμός για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πραγματοποίησε δράσεις, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να ενημερωθούν για ένα από τους ιστορικούς χώρους που για δεκαετίες παρέμεναν αφημένοι στη λήθη και των οποίων την ύπαρξη αγνοούν οι νεότερες γενιές παφίων.

Πρόκειται για την οικία που πολλοί την γνώριζαν ως την κατοικία του εκάστοτε Αστυνομικού Διευθυντή Πάφου, μέχρι πρότινος, αλλά που αγνοούσαν την ιστορία της. Η συμπερίληψη της στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποκάλυψε τους προηγούμενους μήνες μια ιστορία σαν παραμύθι πίσω από την άγνωστη αυτή πτυχή της.

Το σπίτι πήρε το όνομα του από τον δρα Οράτιο Σιέλλευ, βρετανό γιατρό επί αγγλοκρατίας, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών από το 1947 μέχρι το 1953.

Η διευθύντρια καλλιτεχνικού προγράμματος του «Πάφος 2017», Γεωργία Ντέτσερ, είχε δηλώσει τότε στο PafosNet ότι μέσα από τις ελάχιστες πληροφορίες σε αρχεία εφημερίδων γύρω από τη ζωή του, ο δρ. Shelley αναδύεται ως μια ενδιαφέρουσα περίπτωση πλάνητα στο δίκτυο της αποικιοκρατίας.

« Ταξίδεψε εκτενώς, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου αναμείχθηκε ενεργά στη μελέτη της χρήσης δηλητηρίων και αντιδότων σε τελετές αφρικανικής μαγείας», τόνισε. « Ήλθε στην Κύπρο από τη Ταγκανίκα, μέρος της σημερινής Τανζανίας, και ηγήθηκε της καμπάνιας κατά της ελονοσίας που μάστιζε το νησί.

Μετά την αφυπηρέτηση του, ο Οράτιος Σέλλευ εγκαταστάθηκε στο σπίτι αυτό στην Πάφο, για να φύγει λίγα χρόνια αργότερα για τη Ροδεσία, τη σημερινή Ζιμπάπουε. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, αφού άφησε την τελευταία του πνοή στο πλοίο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος.

Μια ζωή ιατρικών εξερευνήσεων και περιπλάνησης σε διαφορετικούς τόπους, βρήκε το τέλος της στη θάλασσα».

Η ιστορία του δρος Σέλλευ, ως μια ξεχασμένη ιστορία περιπλάνησης, που αναδεικνύει την Πάφο ως τόπο μετάβασης, τονίζει η κ. Ντέτσερ, αντιμετωπίστηκε από τις δράσεις του Πάφος 2017 ως μέρος του ιστού της πόλης.

oikia-shelley2