Pafos Net

Η Ντολόρες Νικολαίδου μιλά στο PafosNet για το Επιμελητήριο Νέων Πάφου

title image

Ως παράδειγμα προς μίμηση χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια η δράση του Επιμελητηρίου Νέων Πάφου, από επιχειρηματικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους φορείς της επαρχίας. Έχοντας στόχο την προώθηση των ευκαιριών σε νέους ανθρώπους για την επαγγελματική και κοινωνική τους ανέλιξη, ο θεσμός έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στα δημόσια πράγματα της επαρχίας Πάφου.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet η πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων Πάφου, Ντολόρες Νικολαίδου, επισημαίνει ότι η δράση του Επιμελητηρίου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς έχει ως πραγματικό πρωταρχικό στόχο το καλό της κοινωνίας. Χωρίς συνθήματα, αλλά με πράξεις, τονίζει, η επίτευξη στόχων θεμελιώνεται στην ομαδικότητα και τον καταμερισμό εργασίας. 

« Το Διεθνές Επιμελητήριο Νέων (JCI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με περισσότερα από 200.000 μέλη, ηλικίας 18 μέχρι 40 σε περισσότερες από 100 χώρες», αναφέρει. « Πρόκειται για ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία θετικών αλλαγών στις κοινότητές τους και  αποτελούν  επένδυση για το μέλλον  του κόσμου μας. Τα μέλη του  αναπτύσσουν δεξιότητες, γνώσεις και κατανόηση με σκοπό να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις και να αναλαμβάνουν δράση.

Πιο συγκεκριμένα, ως Διεθνές Επιμελητήριο Νέων Πάφου ασχολούμαστε περισσότερο με θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, κοινωνικά και οικονομικά. Διοργανώνουμε περιβαλλοντικές δράσεις όπως καθαρισμούς παραλιών και φιλανθρωπικές δράσεις με σκοπό την δραστηριοποίηση των Νέων και την ένταξή τους στον εθελοντισμό. Επιτελούμε κοινωνικό έργο στηρίζουμε με διάφορες δράσεις την τρίτη ηλικία και άλλες ευπαθείς ομάδες. 

Συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, εκφράζοντας απόψεις σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη. Έχουμε άριστη συνεργασία με τοπικές αρχές όπως ο Δήμος Πάφου και ο Δήμος Γεροσκήπου με τους οποίους συζητούμε ανά τακτά διαστήματα και συνδιαμορφώνουμε απόψεις».

Ο μεγάλος στόχος μας την περίοδο αυτή, αναφέρει η Ντολόρες Νικολαίδου, αφορά στην διαμόρφωση χώρου πρασίνου σε πάρκο με παιχνίδια το οποίο θα εξυπηρετεί και ΑμεΑ. Πρόκειται για το πρώτο πάρκο στην πόλη της Πάφου που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες και συνεισφέρει στην ομαλή ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία, παρτηρεί:

« Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην οδό Καβάλας και η προσπάθεια μας αυτή έχει αγκαλιαστεί από το Δήμο Πάφου και το Round Table 7 τους οποίους ευχαριστώ και δημόσια. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, τα κατασκευαστικά σχέδια είναι έτοιμα και έχει γίνει προεργασία σχετικά με την εξεύρεση χορηγών.  Το κόστος του ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ παρόλα αυτά είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε, αναπληρώνοντας τα κενά που αφήνει το κράτος σχετικά με την παροχή ίσων ευκαιριών».

parko-gia-amea

Στην εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας του Επιμελητήριου Νέων Πάφου  που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουάριου, τονίζει η πρόεδρος του φορέα, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την συμμετοχή του Επιμελητηρίου Νέων Πάφου με το Πάρκο για Ίσα Δικαιώματα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Δήμου Πάφου για υποβολή Προτάσεων για υλοποίηση δράσεων μέσω του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού 2018.

« Η πρότασή μας αυτή, υπερψηφίστηκε από το κοινό στην τελική φάση της επιλογής με ποσοστό 68,5%», δηλώνει η κ. Νικολαίου. « Επίσης δεσμεύτηκε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2019 το Πάρκο θα έχει ολοκληρωθεί με την υποστήριξή του. Και αυτό με κάνει ακόμα ποιο περήφανη για την πόλη μου».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Επιμελητηρίου Νέων Πάφου, οι ικανότητες των νέων θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα στον τόπο μας. Είναι από όλους παραδεκτό πως η Κύπρος διαθέτει αρκετούς νεαρούς ικανούς επιστήμονες, παρατηρεί, για αυτό και οφείλουμε να προσανατολιστούμε σε τομείς όπως η καινοτομία και η έρευνα.

« Απαιτείται επίσης διασύνδεση του τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής με τον πανεπιστημιακό κλάδο, καθώς και η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα ήταν ορθό να αποδεσμευτούμε από την πλήρη εξάρτησή μας από τον τουρισμό και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ο Κρατικός μηχανισμός νοσεί  όσον αφορά την  ευελιξία και έχει ανάγκη  απλοποίηση των διαδικασιών μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η δικαιοσύνη, τουλάχιστον σε οικονομικά θέματα, θα πρέπει να απονέμεται σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον καθώς η νεολαία έχει την ικανότητα να κρίνει και να διαβλέπει το μέλλον καλύτερα απ' ότι οι προηγούμενες γενιές. Οι κομματικές παρωπίδες φαίνεται να εξασθενούν όταν απευθύνονται στη νεολαία καθώς η μόρφωση αποτελεί το ισχυρότερο αμυντικό της όπλο. Κοιτάζοντας γύρω, και βλέποντας το κράμα των νέων επιστημόνων μας δεν μπορώ παρά να διαβλέπω καλύτερες μέρες για τον τόπο μας».

Το Επιμελητήριο Νέων Πάφου δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τους νέους. Μια από τις πρώτες δράσεις του, από το 2013 κιόλας, ήταν η εκδήλωση «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας - Νεολαία σε Κίνηση».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το EURES Cyprus με στόχο την ενημέρωση των νέων για τις τρέχουσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πληροφόρηση για προσφερόμενες θέσεις εργασίας από εργοδότες στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και διεξαγωγή παρουσιάσεων με θέμα «διαβίωση και εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η δράση «Νεολαία σε Κίνηση» με τη συμμετοχή αρμόδιων εθνικών φορέων και οργανισμών, παρείχε πληροφόρηση για σπουδές, μάθηση, κατάρτιση, κινητικότητα και εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, διεξήχθη μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων, παρουσιάσεων και συναντήσεων, που θα αποτελέσουν πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών πληροφοριών για ευκαιρίες στον τομέα της νεανικής εκπαίδευσης και απασχόλησης.

eve-neon3

Σε μια προσπάθεια συμπαράστασης προς τους νέους την εποχή της κρίσης και των νέων συνθηκών που επικρατούν έκτοτε, το Επιμελητήριο Νέων Πάφου κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του οργανισμού, να υποβάλουν αιτήσεις στα πλαίσια του Σχεδίου Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Το Σχέδιο αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων από 20 έως 39 ετών, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε οποιανδήποτε οικονομική δραστηριότητα εξαιρουμένων αυτών που αναφέρονται στον Οδηγό του Σχεδίου.

Oι χορηγίες που θα παραχωρούνται ανέρχονται στο 50% πάνω στο κόστος των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης, όπως εξοπλισμός, διαμόρφωση χώρων, κατάρτιση, προώθηση, κεφάλαιο κίνησης, με ανώτατο ύψος χορηγίας ανά επιχείρηση τις 70 χιλιάδες ευρώ για δραστηριότητες της μεταποίησης και τις 50χιλιάδες και άλλες δραστηριότητες.  

eve-neon2

Το μεγάλο στοίχημα για το Επιμελητήριο Νέων Πάφου, είναι σήμερα η αναβάθμιση του επιχειρείν μεταξύ των νέων της επαρχίας, προκειμένου να ανοιχθεί ένα παράθυρο δραστηριοποίησης και αντιμετώπισης της κρίσης που χτυπά τις νέες ηλικίες της Πάφου. Αυτό τονίζει στο PafosNet και ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νέων Πάφου, Μάκης Τσιάτσιος.

Ο κ. Τσιάτσιος τονίζει ότι είναι αρκετοί οι νέοι της Πάφου που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση δια του επιχειρείν, βρίσκουν όμως ανυπέρβλητα εμπόδια μπροστά τους, εξαιτίας της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, των δυσλειτουργιών της κρατικής μηχανής ή και της έλλειψης εξειδικευμένων κατηγοριών προσωπικού που αντιμετωπίζει η Πάφος σε σχέση με την υπόλοιπη Κύπρο.

« Θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νέους», επεσήμανε, « ώστε να προωθείται η νεανική επιχειρηματικότητα και να σταματήσει η έξοδος των νέων της Πάφου προς άλλες επαρχίες ή χώρες. Τα κίνητρα που εξαγγέλθηκαν για νέους επιχειρηματίες, επίσης, θα πρέπει να καλύπτουν και υφιστάμενους».

Το Επιμελητήριο Νέων, κατέληξε ο Μάκης Τσιάτσιος, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους άλλων χωρών λόγω του τεράστιου δικτύου του. Με τον τρόπο αυτό, παρατήρησε, μπορεί να προσλαμβάνουν νέες ιδέες, παραστάσεις ή να προχωρούν σε συνεργασίες και καινοτόμες ιδέες.

eve-neon1

                                                               

Η Ντολόρες Νικολαίδου δηλώνει στο PafosNet ότι μετακόμισε  στην Πάφο από τη Λεμεσό για προσωπικούς λόγους το 2013 και ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε στο Διεθνές Επιμελητήριο Νέων Πάφου μετά από παρότρυνση του στενού της φίλου, δημοτικού σύμβουλου Γιάννη Κουλουντή. 

« Νιώθω περήφανη που εντάχθηκα στον οργανισμό αυτό καθώς μέσα από τον εθελοντισμό γνώρισα πτυχές του εαυτού μου που δεν γνώριζα. Οι περιβαλλοντικές και ενημερωτικές δράσεις για θέματα που απασχολούν τους νέους και την κοινωνία με έκαναν πιο ενεργό πολίτη. Αναγνώρισα το ρόλο των νέων σε τομείς της οικονομίας όπως η καινοτομία.  Με ενθουσίασε το γεγονός πως παρόλο που αρκετά μέλη του οργανισμού είναι έντονα πολιτικοποιημένα και κατέχουν θέσεις εξουσίας, οι κομματικοί χρωματισμοί απουσιάζουν από τον οργανισμό».

dolores-nikolaidou