Pafos Net

Στη Λευκωσία σήμερα Δήμοι Πάφου, Γεροσκήπου και ΠΑΣΥΞΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων στα ξενοδοχεία

title image

Η πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα προσπάθεια των ξενοδόχων της Πάφου για την ανάπτυξη προγράμματος περιβαλλοντικής  διαχείρισης απορριμάτων από τις ξενοδοχειακές μονάδες, συζητείται σήμερα στα αρμόδια κρατικά τμήματα στη Λευκωσία.Για τον σκοπό αυτό, μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και πρόεδρος του ΔΣ του ΧΥΤΑ, Ανδρέας Χρυσάνθου, εκ μέρους του απουσιάζοντος στο εξωτερικό Δημάρχου Πάφου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θέμης Φιλιππίδης.

Όπως δήλωσε στο PafosNet ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, οι επαφές θα γίνουν κυρίως στο Γραφείο Προγραμματισμού, στη βάση της μελέτης που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από διαρθρωτικά  ταμεία της ΕΕ του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος. Από το εν λόγω ταμείο, αποκάλυψε ο Μιχάλης Παυλίδης, παραμένει προς διάθεση στους φορείς της Πάφου ένα σημαντικό ποσό της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

« Παράλληλα, από πλευράς του Γραφείου Προγραμματισμού υπάρχει θετική ανταπόκριση και ενθάρρυνση για την υλοποίηση το συγκεκριμένου έργου αφού τα οφέλη από την εφαρμογή και λειτουργία του θα είναι τεράστια όχι μόνο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και για την κοινωνία της Πάφου ευρύτερα», επεσήμανε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου. « Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια του ενδιαφέροντος ώστε να αξιοποιηθεί  αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων από ξενοδοχειακές μονάδες, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου είναι  ευρέως διαδεδομένο με πολύ ευεργετικά  αποτελέσματα".

Με  ορθο και αυστηρό τρόπο, διευκρίνισε ο κ. Παυλίδης, θα διαχωρίζονται  τα απορρίμματα κουζίνας όπως αποφάγια, φλούδες, μαραμένα λαχανικά και φρούτα, γρασίδια, κλαδέμματα, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί  συσκευασίας  και άλλα υλικά,  τα οποία θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται στις μονάδες επεξεργασίας. Από την επεξεργασία των απορριμάτων θα παράγονται ηλεκτρικό ρεύμα, βιοαέριο, φυτόχωμα, ζωοτροφές ενώ θα λαμβάνονται και άλλα ανταποδοτικά οφέλη, κατέληξε.