Pafos Net

Cyprus Change: Μια κίνηση νέων επιστημόνων για εκσυγχρονισμό του δημόσιου βίου στην Πάφο

title image

Έκανε την εμφάνιση της στα κοινά της Πάφου πρόσφατα με μια εκδήλωση-δημόσια συζήτηση για το μέλλον της πόλης που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική». Στις 8 Ιουνίου παρεμβαίνουν εκ νέου στα δημόσια πράγματα, με μια αλλιώτικη εκδήλωση υπό τον τίτλο «Γεύμα στο κέντρο», που στόχο έχει να φέρει τους πολίτες της Πάφου στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ο λόγος για την Κίνηση Cyprus Change, μια κίνηση νέων επιστημόνων που στόχο έχει να συμβάλει στην ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου και στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου βίου στην Πάφο στα πρότυπα των προηγμένων κοινωνιών και κρατών της Δύσης.

Για την πρωτοβουλία αυτή, μιλά στο PafosNet ένας εκ των πρωτεργατών της, ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Τσαγγαρίδης. Νιώθω ότι ανήκω σε μια γενιά μεταβατική, αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες, τονίζει ξεκινώντας τη συζήτηση για την πρωτοβουλία αυτή. Όσο αγαπώ την Πάφο, άλλο τόσο ζητώ πράγματα από την πόλη στην οποία ζω τα οποία θέλω να βοηθήσω να γίνουν πραγματικότητα, επισημαίνει.

Αναφερόμενος στη γέννηση της Κίνησης αυτής των νέων επιστημόνων, ο κ. Τσαγγαρίδης τονίζει ότι μέσα από συζητήσεις για την πόλη, συχνά προκύπτουν αυτά που λατρεύουμε και αυτά που θέλουμε να δούμε αλλά δεν έρχονται.

« Μέσα από αυτές τις συζητήσεις μεταξύ φίλων, συναδέλφων και συμπολιτών, προέκυψε φυσιολογικά ότι αφού δεν υπάρχουν πράγματα που μας λείπουν, οφείλουμε να τα φτιάξουμε εμείς», αναφέρει. « Έτσι δημιουργήθηκε μια ομάδα νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών που ονομάζεται Cyprus Change. Αγαπούμε την Πάφο. Πιστεύουμε ότι οι πραγματικές δυνατότητες αυτού του τόπου και του κόσμου του δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως. Θέλουμε να βοηθήσουμε αφιλοκερδώς ώστε να είμαστε και εμείς μια θετική δύναμη που σπρώχνει την Πάφο μπροστά.

Γενικότερος σκοπός μας είναι μια πόλη μοντέρνα, που να εξυπηρετεί τους κατοίκους της και να τη χαίρονται τόσο οι παφίτες όσο και οι επισκέπτες της. Ειδικότερα, θέλουμε αναζωογονημένο ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Θέλουμε περισσότερες ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θέλουμε καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της πόλης μας, όπως τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις που έγιναν με αφορμή το Πάφος 2017. Θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον της πόλης μας, τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό. Θέλουμε περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και πληροφόρηση, συγκεκριμένα και ειδικά για τις επιχειρήσεις της πόλης μας».

Ερωτηθείς για τις μεθόδους και τις πρακτικές πτυχές της προσπάθειας προκειμένου να επιτύχουν στο σχεδιασμό αυτό, ο κ. Τσαγγαρίδης τονίζει ότι οι μετέχοντες στο νέο αυτό σχήμα έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες ευελπιστούν να γίνουν θεσμοί. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν πετύχουμε να προσφέρουμε στον κόσμο κάτι που όντως του λείπει και θα φανεί αποκλειστικά από τηn ανταπόκριση του κόσμου, παρατηρεί: «Ακούγοντας τους συμπολίτες μας, αλλά και τους εαυτούς μας τους ίδιους, έχουμε όλη τη διάθεση και την ενέργεια να προσφέρουμε χωρίς αντάλλαγμα.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε είναι πολυποίκιλου χαρακτήρα: από εκπαιδευτικές ομιλίες μέχρι motivational speeches και από μουσικές εκδηλώσεις μέχρι γιορτές φαγητού. Προσπαθούμε να δημιουργούμε ποιοτικές εκδηλώσεις και το κάνουμε πάντα χωρίς ανταλλάγματα».

kentro1

Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της δράσης της Κίνησης Cyprus Change, ο εκπρόσωπος της παρατηρεί ότι ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων καλύπτεται από την εθελοντική εργασία τόσο των μελών της, όσο και άλλων εθελοντών της πόλης.

« Από την άλλη, έχουμε τη χαρά να λαμβάνουμε χορηγίες από επιχειρήσεις της πόλης μας οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένες σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την Cyprus Change», επισημαίνει. « Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι όσες φορές χρειάστηκε, ο Δήμος Πάφου ήταν δίπλα μας για να στηρίξει με διάφορα μέσα.

Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να ισορροπήσουμε ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης και περιεχομένου στις εκδηλώσεις μας, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν σοφότερα τους πόρους μας, ούτως ώστε να εγγυηθούμε διάρκεια αλλά και κάτι ενδιαφέρον για τον κόσμο».

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα στην Πάφο, που να χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα δυναμικής αλλαγής και προσφοράς, τονίζει ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης. Θέλουμε να εισάγουμε νέες ιδέες στην Πάφο, ιδέες που να συνάδουν με τη μοναδική ταυτότητα της πόλης μας και που να οδηγούν την Πάφο μπροστά, συμπλέοντας με τις υπόλοιπες μοντέρνες Ευρωπαϊκές πόλεις, αναφέρει.

« Οι ιδέες αυτές βέβαια υπάρχουν για να γίνονται πράξη και όχι για να παραμένουν σε συζητήσεις.

Καλούμε λοιπόν και οποιοδήποτε συνδημότη μας διαβάζει αυτό το άρθρο και θέλει να δημιουργήσει κάτι που να συνάδει με τις αρχές μας, να επικοινωνήσει μαζί μας μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook και εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Εάν ακόμη υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις γνώσεις και την ενέργεια τους για να δημιουργούν και να προσφέρουν στην πόλη μας, θα χαρούμε να τους γνωρίσουμε. Θέλουμε να συστρατευθούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας που μοιράζονται παρόμοιες αξίες με μας».                                           

kentro2

Η επόμενη εκδήλωση της Κίνησης πραγματοποιείται υπό τον τίτλο «Γεύμα στο Κέντρο» και έχει σκοπό να γιορτάσει το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Πάφου. Ο κ. Τσαγγαρίδης εξηγεί ότι στόχος είναι να αποτελέσει μια βόλτα αφιερωμένη στον κόσμο της Πάφου, ο οποίος καλείται να έρθει στο κέντρο το Σάββατο 8 Ιουνίου από τις 11.30 μέχρι τις 13.30 όπου θα τον υποδεχθούν οι επιχειρηματίες της περιοχής για να του προσφέρουν ένα κέρασμα-δείγμα της δουλειάς τους, χωρίς κανένα αντίτιμο.

« Η βόλτα θα ξεκινά από την Πλατεία του Έρωτα», αναλύει. « Εκεί ο επισκέπτης θα λαμβάνει ένα χάρτη με τη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει, καθώς και τί τον περιμένει σε κάθε επιχείρηση που συμμετέχει, κάτι αλμυρό, γλυκό ή ποτό. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες του κέντρου θα προσφέρουν κάτι που να αναδεικνύει το μενού που προσφέρουν. Έτσι, μέχρι το τέλος της διαδρομής ελπίζουμε να έχουν χορτάσει οι μετέχοντες, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Η διαδρομή περνά από την Πλατεία του Έρωτα προς την Πλατεία Κένεντυ, συνεχίζει στη Μακαρίου και καταλήγει στο Χάνι του Ιμπραήμ.

Σκοπός είναι να γνωρίσουμε τα εξαιρετικά μαγαζιά που υπάρχουν στο κέντρο, να δοκιμάσουμε τί έχουν να μας προσφέρουν και να καθιερώσουμε την τοποθεσία ως μια πολύ καλή επιλογή για βόλτα».

Ο εκπρόσωπος της νέας αυτής πρωτοβουλίας, καταλήγει τονίζοντας ότι τελικός αποδέκτης και κριτής είναι ο κόσμος της Πάφου και αν αυτός αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, δική τους δέσμευση είναι να την καταστήσουν θεσμό, εμπλουτισμένο με πολλές άλλες δράσεις.

kentro4

Ο Μιχάλης Τσαγκαρίδης κατάγεται από την Πάφο και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Ολοκλήρωσε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση ανάπτυξης γης και διαχείρισης ακινήτων.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το CIIM.