Pafos Net

Χρίστος Πατσαλίδης: Με ελάχιστα χρήματα και 10 άτομα προσωπικό, η Πάφος έγραψε Ιστορία

title image

Το μεγάλο στοίχημα της Πάφου κερδήθηκε και όλοι μπορούν πια να είναι περήφανοι. Αυτό τονίζει στη σημερινή συνέντευξη του στο PafosNet, εν είδη τελικού απολογισμού για την λειτουργία της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Πάφος 2017, δρ. Χρίστος Πατσαλίδης. Δεν υπήρξαμε μόνο η μικρότερη σε πληθυσμό πόλη της Ευρώπης που διετέλεσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα, τονίζει, αλλά πλέον μπορούμε να είμαστε περήφανοι και ότι κερδίσαμε τον θαυμασμό και τα εύσημα όλων με τον μικρότερο προυπολογισμό και τη μικρότερη ομάδα υπαλλήλων.

-Μπορούμε πια να πούμε ότι ο στόχος επετεύχθη, κ. Πατσαλίδη;

« Νομίζω κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα και δικαιούμαστε να αισθανόμαστε και ως Πάφος και ως Κύπρος, πολύ υπερήφανοι. Ήταν μια μεγάλη διοργάνωση, μια δύσκολη αποστολή και είναι τιμή για την Πάφο και την Κύπρο που στην πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου που μια πόλη της ανέλαβε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τον διεκπεραιώνει με απόλυτη επιτυχία.

Και όχι μόνο επιτυχία, αλλά όπως λένε και οι ίδιες οι αναφορές της Ευρωπαικής Επιτροπής, η Πάφος χρησιμοποιείται πλέον ως παράδειγμα για τις μικρές ευρωπαικές πόλεις πώς μπορούν με ελάχιστους προυπολογισμούς να διεκπεραιώσουν μια τέτοια διοργάνωση».

-Για τι χρήματα μιλάμε δηλαδή;

« Οι αρχικοί υπολογισμοί του Bid Book για τα 31 projects προνοούσαν περί τα 22 εκατομμύρια, αλλά καταφέραμε μέσα από οικονομικούς περιορισμούς και με 10-12 άτομα προσωπικό να το περιορίσουμε στα 8 εκατομμύρια, αυξάνοντας και τα projects μάλιστα. Κατορθώσαμε επίσης να παραμείνει στα ταμεία μας μισό εκατομμύριο, ως παρακαταθήκη του Οργανισμού για την δημιουργία ενός πολιτιστικού φορέα στην Πάφο. Και να μου επιτρέψετε εδώ να κάνω μια ειδική αναφορά στους ξενοδόχους της Πάφου, οι οποίοι επωμίσθηκαν το τεράστιο κόστος της φιλοξενίας εκατοντάδων στελεχών και καλλιτεχνών. Φιλοξενήσαμε 1300 και πλέον καλλιτέχνες τα έξοδα διαμονής των οποίων καλύφθηκαν από ξενοδόχους της Πάφου.

Όλη αυτή η δουλειά ξεκίνησε με τις πιο δυσοίωνες συνθήκες. Θυμίζω ότι διοριστήκαμε λίγες μόνο μέρες πριν το κούρεμα και η δυνατότητα του Δήμου Πάφου ήταν τότε της τάξης της χορήγησης 20 χιλιάδων ευρώ μόνο προς τον Οργανισμό. Κάποιοι θεωρούσαν αδιανόητο να ξεκινήσεις τέτοια προσπάθεια με τέτοια οικονομικά δεδομένα και επιπρόσθετα με μια περίεργη ψυχολογία, όταν η Πάφος άρχισε να μαστίζεται από τα σκάνδαλα.

Θέλω όμως να τονίσω τη συμβολή της κυβέρνησης στην επιτυχία της προσπάθειας μας, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ρητές οδηγίες, παρά την οικονομική κατάρρευση, να ενισχυθεί με τα 5 εκατομμύρια το Πάφος 2017 ως ευρωπαική υποχρέωση της Κύπρου».

patsa-2

-Υπήρξαν βοήθειες καθοριστικές νομίζουμε και από απλό κόσμο στην ευόδωση της μεγάλης προσπάθειας.

« Αναμφίβολα. Με τη συνεισφορά εκατοντάδων εθελοντών, ανθρώπων που ήρθαν κοντά μας και βοήθησαν, με τη συνεισφορά των χορηγών μας, που αντιλήφθηκαν τη σημασία αυτού του μέγιστου στόχου, καταφέραμε αυτό που σήμερα μας αναγνωρίζει η Ευρωπαική Ένωση: Η μικρότερη πόλη στην ιστορία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με το μικρότερο μπάτζετ, όταν το Άαρχους ας πούμε που ήταν μαζί με την Πάφο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2018 είχε ένα μπάτζετ 70 εκατομμυρίων και προσωπικό πέραν των 80 ατόμων, κατάφερε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από κανένα.

Το μεγάλο στοίχημα για μας ήταν να αποτελέσει ο θεσμός τον καταλύτη για να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές στην πόλη. Και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καταφέραμε να προωθηθούν τα έργα υποδομής από τον Δήμο Πάφου. Ο τίτλος αυτός μας έδωσε ακόμη μια τεράστια εμπειρία, που πλέον θα χρησιμοποιηθεί πάντα από την Πάφο. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε είναι ανεκτίμητη για τη διοργάνωση παγκόσμιου επιπέδου εκδηλώσεις στο μέλλον».

-Είναι αξιοσημείωτη κ. Πατσαλίδη η άρτια συνεργασία των διαφόρων τμημάτων του Πάφος 2017. Δεν είναι συνηθισμένη, είναι αλήθεια, η Κύπρος σε τόσο αγαστές συνεργασίες.

« Βεβαίως, από την αρχή είχαμε ένα συμβούλιο που καθόριζε στρατηγική, έπαιρνε αποφάσεις, μοίραζε καθήκοντα στο ελάχιστο προσωπικό που διαθέταμε ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε, αναπτύξαμε συνεργασίες με ειδικούς σε τεχνικό επίπεδο. Αλλά, τεράστιο όφελος, ίσως το μεγαλύτερο από όλα σε αυτό το χρόνο, ήταν η συμμετοχή του απλού κόσμου της Πάφου. Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους που είχαν τεθεί, ήταν η αύξηση της μάζας του πληθυσμού που ασχολείται με τον πολιτισμό.

Και εδώ, έχουμε πλέον ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Εκεί που βλέπαμε όταν ξεκινήσαμε δειλά-δειλά το 2014 κάποιες πρώτες εκδηλώσεις με μια μικρή συμμετοχή από τους «γνωστούς» φίλους του πολιτισμού, σήμερα υπάρχει μια συμμετοχή αδιανόητη πριν τον θεσμό για την πόλη και επαρχία μας. Και το μεγάλο κέρδος ήταν το Πρόγραμμα Κοινωνικής Συμμετοχής του Πάφος 2017, όπου πλέον φορείς και οργανωμένα σύνολα, πέραν των ατόμων, ενεπλάκησαν στις διοργανώσεις μας, δημιουργώντας μια τεράστια δεξαμενή για την Πάφο.

Ξέρετε, ένα μικρό μέγεθος όπως η Πάφος, δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της τόσα αποτελέσματα στον πολιτισμό, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε περιορισμένων τεχνικών δυνατοτήτων. Αναπτύξαμε προγράμματα και συνεργασίες με πολύ σπουδαίους φορείς διεθνώς, που πολλές φορές μάλιστα χορηγούσαν και τα projects, χωρίς εμείς να έχουμε το παραμικρό κόστος. Τρανό παράδειγμα η συνεργασία μας με τον παγκόσμιο πολιτιστικό κολοσσό EU-Japan Fest ή με άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, όπως το Σαν Σεμπαστιάν, το Άαρχους, η Βαλέτα κλπ.

Μπήκαμε στην οικογένεια των ΠΠΕ, κατορθώνοντας να κερδίσουμε γνώσεις και εμπειρίες. Τόσο εμείς, ως Οργανισμός, όσο και κοινωνικά σύνολα της όλης μας, πχ το Μουσικό Λύκειο της πόλης μας, η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου, κλπ».                                      

patsa-3

-Όλες αυτές οι εκδηλώσεις, έφεραν και μια άνευ προηγουμένου προβολή για την Πάφο στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, όπως είδαμε σε περιπτώσεις δράσεων όπως η συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου ή οι σπηλιές με τα κόκκινα νήματα.

« Υπήρξε μια τεράστια, μια ανέλπιστη προβολή της Πάφου διεθνώς, ως ένα τουριστικό μέρος. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι αναφορές για την Πάφο ως ΠΠΕ έγιναν από παγκόσμιας εμβέλειας μήντια, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι Τάιμς του Λονδίνου, η Γκάρντιαν, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά μέσα και όχι μόνο.

Σκεφτείτε πόσα εκατομμύρια πολίτες διάβασαν για την Πάφο. Και σκεφτείτε τι σημαίνει η ζωντανή μετάδοση ανά την υφήλιο της καθιερωμένης πασχαλινής συναυλίας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Φιλαρμονικής μας έδωσαν αναφορά επίσημη ότι πέραν των 70 εκατομμυρίων τηλεθεατών έβλεπαν ζωντανά την Πάφο και τη συναυλία για μιάμιση ώρα».

-Και τώρα κ. Πατσαλίδη, μετά το πέρας του θεσμού, τι;

«Πρώτα από όλα, αναγνωρίζω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Πάφου υπήρξε ένα οργανωμένο σύστημα εθελοντών. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, υπήρξε ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης των εθελοντών που αποτελεί ένα τεράστιο όφελος και μια τεράστια παρακαταθήκη για την Πάφο.

Για μένα προσωπικά αυτό το τεράστιο επίτευγμα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, αφιέρωσα όλο μου τον χρόνο και χαίρομαι που δεν άκουσα τις «συμβουλές» κάποιων φίλων που στις αρχές μου έλεγαν ότι το εγχείρημα αυτό είναι καταδικασμένο και θα χρεωθώ την αποτυχία. Η επιμονή και η δουλειά, έφεραν αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα».                                  

patsa-4

-Πλέον, γίνεται λόγος για τον φορέα-μετεξέλιξη του Οργανισμού. Τι βλέπετε εσείς για την επόμενη μέρα;

«Ο στόχος των Πολιτιστικών Πρωτευουσών είναι να αποτελέσουν την αφετηρία και τη βάση για να υπάρξει συνέχεια. Πάντα έλεγα ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι ένα φεστιβάλ, η ΠΠΕ πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη συνέχεια.

Την απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι, την έχουν οι μέτοχοι μας, που είναι οι Δήμοι. Υπάρχει δεδηλωμένη απόφαση του κύριου μετόχου, που είναι ο Δήμος Πάφου, για να βρεθεί το μοντέλο συνέχισης του 2017. Νομίζω ότι εντός του Ιανουαρίου οι μέτοχοι θα λάβουν αυτές τις αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να δώσουν την ευκαιρία για τη συνέχιση των εμπειριών, τη διατήρηση των δικτύων και την σταθεροποίηση της εικόνας της Πάφου που μπορεί να παράγει πολιτισμό».

-Έχω την αίσθηση, κ. Πατσαλίδη, ότι σε μερικά χρόνια θα μας φαίνονται σαν όνειρα τα παγκόσμια ονόματα που πέρασαν από την Πάφο αυτή τη χρονιά.

« Το πρόγραμμα μας κάλυψε ένα τεράστιο φάσμα, από οικολογία, γαστρονομία, κινηματογράφο, θέατρο, μουσική, χορό, κλπ. Σε όλες αυτές τις εκφάνσεις, είχαμε συμμετοχές πολύ μεγάλων καλλιτεχνών. Να σας αποκαλύψω ότι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Πάφος 2017, η παραγωγή «Τρωάδες» του Τερζόπουλου, που ήταν παραγωγή δική μας, έχει ήδη ζητηθεί να αποτελέσει για του χρόνου την παραγωγή που θα μετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Δελφών ως υπόδειγμα ανάπτυξης του αρχαίου δράματος.

Όλα αυτά τα τεράστια ονόματα που είχαμε στην Πάφο φέτος, μας έδωσαν μια τεράστια δημοσιότητα και εμπειρία που θα χτίσουμε ως παρακαταθήκη για τον πολιτισμό μας».

patsa-5