Pafos Net

Χολέτρια: Τα εύσημα για τον τεχνητό υδροβιότοπο που επεξεργάζεται τα λύματα

title image

Μια πρωτοποριακή ιδέα και κατασκευή υλοποιήθηκε από το 2020 στην κοινότητα Χολετριών της Πάφου. Ένας τεχνητός υδροβιότοπος δημιουργήθηκε στη μικρή αυτή κοινότητα της ανατολικής Πάφου ο οποίος επί της ουσίας σκοπό έχει την φυσική επεξεργασία των αποβλήτων, αντί της απόρριψης τους στο περιβάλλον.

Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ αποτελεί αντικείμενο μελέτης από πολλές άλλες τοπικές αρχές, αλλά και περιβαλλοντικούς οργανισμούς και φορείς, που κάνουν λόγο για ένα πρωτοποριακό έργο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ρύποι που εισέρχονται στον τεχνητό υγροβιότοπο απομακρύνονται λόγω βιοδιάσπασης από αερόβιους μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται στα καλάμια και σε άλλες επιφάνειες μέσα στον υγροβιότοπο, λαμβάνουν δε οξυγόνο για να επιτελέσουν τις αντιδράσεις διάσπασης των ρύπων, μέσω των καλαμιών λόγω της φωτοσύνθεσής τους, και μέσω της μεταφοράς του οξυγόνου από την  επιφάνεια της λίμνης. Επίσης, ρύποι απομακρύνονται λόγω προσρόφησης στο πληρωτικό υλικό, λόγω καθίζησης, λόγω φωτοοξείδωσης, εξάτμισης καθώς και άντλησης από τα καλάμια.
Ο υγροβιότοπος των Χολετριών φιλοξενεί βάτραχους, πουλιά και άλλα έμβια όντα, ενώ όπως ανακοινώθηκε κατά την τελετή παρουσίασης του έργου τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς, στην παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, εμπλουτίστηκε με τα ψάρια που είναι γνωστά ως «κουνουπόψαρα» από το Φράγμα Λυμπιών. 
 

kasis-se-xoletria