Pafos Net

Χειμερινοί Κολυμβητές Πάφου: Η παρέα με τις κοινωνικές παρεμβάσεις

title image

Το οργανωμένο σύνολο που τα τελευταία χρόνια κερδίζει τις εντυπώσεις παγκυπρίως, με τις ευφάνταστες και πρωτοποριακές ιδέες του, είναι οι Χειμερινοί Κολυμβητές της Πάφου. Πρόκειται, για το Σωματείο «Βρυσούθκια Κέλπετρη», που δραστηριοποιείται από μια ομάδα ενεργών Παφιτών, οι οποίοι έχουν για κύριο χαρακτηριστικό τους την μεγάλη τους αγάπη για το κολύμπι και τη θάλασσα.

Ο χώρος συνάντησής τους , είναι τα Δημοτικά Μπάνια, όπου κολυμπούν καθημερινά χειμώνα-καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για όλους τους Παφίτες, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και τον καθρέφτη της τουριστικής Κάτω Πάφου. Εκεί οι κολυμβητές συνεχίζουν μια παράδοση που κρατά για δεκαετίες στην Πάφο.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος του σωματείου, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, τόνισε ότι το Σωματείο Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου «Βρυσούθκια Κέλπετρη», έχει ιδρυθεί εδώ και εννέα χρόνια και αριθμεί 250 μέλη.

« Όλοι αγαπούμε παθολογικά τη θάλασσα και κολυμπούμε στα Δημοτικά Μπάνια 365 μέρες τον χρόνο με βροχή και με κρύο», είπε. « Είμαστε ένα ζωντανό κύτταρο της Παφίτικης  κοινωνίας και δεν το κρύβω ότι νιώθουμε περηφάνια, γιατί κάνουμε ιδιαίτερα έντονη την παρουσία μας και προσφέρουμε στα κοινά. Όλοι στο σωματείο μας, αγαπούμε πραγματικά αυτό που κάνουμε και διψούμε κυριολεκτικά για νέες δράσεις».

Αναφερόμενος στις συνεχείς παρεμβάσεις τους, ο επικεφαλής των χειμερινών κολυμβητών, παρατηρεί ότι σε όλα τα μέλη αρέσει η κοινωνική προσφορά και παθιάζονται για να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας.

« Το γεγονός ότι την περασμένη διετία, πραγματοποιήσαμε 30 συνολικά απόλυτα πετυχημένες εκδηλώσεις και δράσεις με συμμετοχή κάθε φορά 200 μελών, πιστεύω είναι κάτι που μιλά από μόνο του. Μας αρέσει να προσφέρουμε, τόσο στα μέλη μας όσο και στην τοπική μας κοινωνία και στο Διοικητικό Συμβούλιο χαιρόμαστε που ολοένα και περισσότερος κόσμος έρχεται κοντά μας».  

Οι οργανωμένοι χειμερινοί κολυμβητές, επισημαίνει ο κ. Ιεροκηπιώτης, κάνουν όλων των ειδών τις εκδηλώσεις, οι οποίες με το μεράκι και το πείσμα τους στέφονται πάντοτε με απόλυτη επιτυχία.

Έχουμε διοργανώσει κατά καιρούς κολυμβητικούς μαραθωνίους, αγώνες υδατοσφαίρισης στη θάλασσα, πασχαλινά παιχνίδια στο νερό, ναυαγοσωστικά σεμινάρια, αιμοδοσίες, δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς του βυθού, διαλέξεις για το μαγικό κόσμο της θάλασσας, ημερίδες για θέματα υγείας και πολλές άλλες δράσεις, τονίζει:

« Να κάνουμε πράγματα πρωτότυπα είναι κάτι που μας συναρπάζει. Την πρωτοχρονιά του 2017, καταφέραμε να βάλουμε για πρώτη φορά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στην θάλασσα και ήταν ένα μοναδικό θέαμα. Πριν δυο χρόνια και πάλι την πρωτοχρονιά αποφασίσαμε και ντύσαμε όλα τα μέλη μας Άγιους Βασίληδες και ακολούθως κολυμπήσαμε στη θάλασσα με τη στολή του Άγιου. Ήταν κάτι πρωτότυπο, που σχολιάστηκε πολύ θετικά. Αρκεί να σας πω ότι για την πρωτοποριακή μας εκδήλωση ενδιαφέρθηκαν  να πάρουν δηλώσεις και φωτογραφίες μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ. Μπορώ να σας αναφέρω ότι και φέτος την πρωτοχρονιά στα Δημοτικά Μπάνια, ετοιμάζουμε για τους φίλους μας μια ανάλογη έκπληξη, που είμαι σίγουρος ότι θα σχολιασθεί πολύ θετικά.

Εκείνο που εύχομαι είναι να έχουμε σύμμαχό μας την θάλασσα και να μην είναι αγριεμένη και οι φίλοι μας να έρθουν κάτω στα Δημοτικά Μπάνια και θα δουν κάτι το πολύ ξεχωριστό, με την μοναδική πρωτοτυπία των Χειμερινών Κολυμβητών της Πάφου».                                 

kolymvites-2         

Ιδιαίτερα δημοφιλής, τονίζει ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, αποδεικνύεται ο θεσμός των Πασχαλινών παιχνιδιών στο νερό που καθιέρωσε τα χρόνια αυτή της λειτουργίας του ο Σύνδεσμος Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου.

« Πρόκειται για παγκύπρια πρωτοτυπία», παρατηρεί. « Τα τρία τελευταία χρόνια είναι άλλη μια πρωτότυπη εκδήλωσή μας που πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός. Επισημαίνω ιδιαίτερα ωστόσο, ότι χειμερινοί κολύμβητές και σωματείο «Βρυσούθκια Κέλπετρη» δεν σημαίνει μόνο διασκέδαση, εκδηλώσεις και ευφάνταστα δρώμενα.

Την ίδια στιγμή, ως χειμερινοί κολυμβητές, έχουμε φανερώσει έμπρακτα και το ευαίσθητο κοινωνικό μας πρόσωπο, με εισφορές στο Δημοτικό Παντοπωλείο της Πάφου, στον ΠΑΣΥΚΑΦ, αλλά και σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη». 

Το μυστικό της επιτυχίας του συλλόγου, τονίζει, είναι ότι αποτελούν τα μέλη του μια πολύ δεμένη και αγαπημένη οικογένεια.

« Τα τελευταία χρόνια, εκεί στα αγαπημένα μας Δημοτικά Μπάνια δημιουργήσαμε μεταξύ μας μια ισχυρή φιλία και όλοι για όλους βάζουμε πάντα  μπροστά το εμείς. Νιώθω τυχερός, που ηγούμαι ενός σωματείου, που με τις δράσεις του αφήνει στην κοινωνία τις καλύτερες εντυπώσεις και είμαι πεπεισμένος ότι εάν  δεν είχα πλάι μου στο Διοικητικό Συμβούλιο τόσο αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι διψούν για προσφορά, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τόσα πολλά». 

kolymvites-3                                      

Το σωματείο των χειμερινών κολυμβητών Πάφου πρωτοστάτησε στην αύξηση του ωραρίου εργασίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες της επαρχίας.

Ο κ. Ιεροκηπιώτης παρατηρεί ότι με τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας οι οργανωμένοι κολυμβητές θεωρούν ότι οι παραλίες μας πρέπει να έχουν ολόχρονα ναυαγοσωστική κάλυψη.

« Ειδικά το καλοκαίρι η παρουσία ναυαγοσωστών από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ», αναφέρει χαρακτηριστικά. « Δεν γίνεται οι παραλίες μας να είναι γεμάτες από κόσμο και να μην υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη. Θα έλεγα ότι ο οποιοσδήποτε πνιγμός, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην προβολή του τουριστικού προιόντος.  

Ως χειμερινοί κολυμβητές χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό την απόφαση των κυβερνώντων για επέκταση της απασχόλησης των ναυαγοσωστών αλλά και όλων των ωρομίσθιων υπαλλήλων του Δημοσίου από τους 8 στους 11 μήνες, γιατί βλέπουμε ότι ένα πάγιο αίτημά μας, να έχουμε δηλαδή ολόχρονα ναυαγοσωστική κάλυψη, επιτέλους έχει εισακουσθεί και θα υλοποιηθεί».  

Το κόστος των 1665 συνολικά ωρομίσθιων υπαλλήλων αναμένεται να αυξηθεί από τα 18 εκατομμύρια στα 25 εκατομμύρια ευρώ και το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη  λειτουργία από τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2018, επεσήμανε ο πρόεδρος των χειμερινών κολυμβητών Πάφου. Η προσπάθειά μας είναι τουλάχιστον στις κύριες παραλίες, να υπάρχει για όλο τον χρόνο ναυαγοσωστική κάλυψη από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, ξεκαθαρίζει. 

« Δεν κουραζόμαστε να το λέμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν εξαγοράζεται και οφείλουμε ο καθένας από την δική του σκοπιά να κάνει τα πάντα για να προστατεύουμε τους χιλιάδες ντόπιους και ξένους λουόμενους», αναφέρει. « Έστω και μια ζωή να σωθεί από αυτή την πολύ σωστή απόφαση, για μας είναι μέγιστο κέρδος. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι προσπάθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση και ιδιαίτερα τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάφου Αντρέα Φακοντή, που ενέγραψε το θέμα στη Βουλή. Είναι επίσης πολύ καλή κίνηση και η εξαγγελία , για δημιουργία νέων ναυαγοσωστικών πύργων αφού οι ναυαγοσώστες πρέπει να έχουν την κατάλληλη υποδομή στους χώρους εργασίας τους.  Στους πύργους υπάρχουν οι απινιδωτές και διάφορα φάρμακα που πρέπει να έχουν μια σωστή θερμοκρασία».

 

kolymvites-5