Pafos Net

Η δυσκολότερη χρονιά για το κυνήγι, ξεκίνησε σήμερα, εκτιμούν οι κυνηγοί!

title image

Η χειρότερη με διαφορά κυνηγετική σεζόν είναι η αυτή που ξεκίνησε από το πρωί σήμερα, εκτιμά με συνέντευξη του στο PafosNet ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης. Ο επί σειρά ετών επικεφαλής των παφίων κυνηγών κάνει λόγο για μείωση του θηράματος σε ποσοστό μέχρι και 40% σε σύγκριση με πέρυσι, τονίζει ότι ασθένειες και καιρικές συνθήκες μεγιστοποίησαν το πρόβλημα, ενώ αποκαλύπτει και ότι το πρόβλημα με τις ζημιές από την αύξηση του αριθμού της αλεπούς στο θήραμα είναι τόσο, που πλέον το συγκεκριμένο είδος αποεντάσσεται από τα προστατευόμενα είδη και κατατάσσεται στα θηρεύσιμα.

«Η φετινή είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για το κυνήγι», τονίζει. « Αποδεδειγμένα το περδίκι είναι σε ποσοστό 40% πίσω σε αριθμούς θηραμάτων από άλλες χρονιές, ενώ η θεομηνία του περασμένου Μάρτη σε συνδιασμό με τις συνθήκες ανομβρίας των τελευταίων χρόνων συνέτειναν στην επιδείνωση του προβλήματος, καταστρέφοντας τις φωλιές της πέρδικας σε πολλές περιοχές.

Η μείωση είναι τρομακτική, κάθε 5-6 χρόνια εμφανίζεται μια κάθετη πτώση στους αριθμούς των θηραμάτων και μετά επέρχεται η ανάκαμψη, με την βελτίωση των συνθηκών. Κάτι που προσδοκούμε ότι θα συμβεί σε δύο χρόνια».

kynigi-pittokopitis

Αντίστοιχα δυσοίωνα είναι και τα μηνύματα για τον λαγό σε αυτή την κυνηγετική περίοδο, τονίζει ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, αν και δεν παρατηρείται σημαντική μείωση στον πληθυσμό τους σε σχέση με την περασμένη κυνηγετική περίοδο.

«Υπήρξαν ωστόσο προβλήματα με ασθένειες που παρουσιάσθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η ψευδοπανώλη», αναφέρει, « ενώ ο λαγός εξακολουθεί να πλήττεται σε τεράστιο βαθμό στην Πάφο από το λαθροκυνήγι».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάφου αποκαλύπτει ότι πλέον η αλεπού έχει καταστεί λόγω του υπερπληθυσμού της μέγα πρόβλημα για το θήραμα και άλλα είδη του κυπριακού ζωικού βασιλείου, ακόμη και προστατευόμενα.

«  Γι’ αυτό, μετά από πιέσεις κυνηγετικών οργανώσεων», τόνισε ο κ. Πιττοκοπίτης, « η ευθύνη διαχείρισης της αλεπούς θα φύγει από το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα πάει στο Τμήμα Θήρας, αποχαρακτηριζόμενο ως προστατευόμενο είδος και μετατρεπόμενο σε θηρεύσιμο, προκειμένου να εφαρμοσθούν μέτρα ελέγχου του πληθυσμού τους».

Αναφορικά με τις περιοχές κυνηγίου στην Πάφο, η οποία παραδοσιακά τραβά το μεγάλο μέρος των κυνηγών παγκυπρίως, ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης επεσήμανε ότι υπάρχουν από αυτή την περίοδο κάποιες αλλαγές.

«Έχουν ανοίξει 12-13 περιοχές στην επαρχία Πάφου που ήταν κλειστές για το κυνήγι», εξήγησε, «ενώ αντιστοίχως έχουν αποχαρακτηρισθεί ως κυνηγετικές περιοχές άλλες τόσες, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες».

Ο κ. Πιττοκοπίτης τόνισε, τέλος, ότι οι εκπρόσωποι των διαφόρων ομοσπονδιών κυνηγίου θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση του θηράματος σήμερα και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για τη βελτίωση της.