Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Καλημέρα, αδειούχε κόσμε!

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

 

*Ποτέ στο παρελθόν οι διακοπές των απλών ανθρώπων του τόπου τούτου αποτέλεσαν μείζον ζήτημα, όπως συμβαίνει τώρα λόγω πανδημίας. Μέχρι χθες, ακούγοντας τον απλό μεροκαματιάρη ή μικροαστό να συζητά στις παρέες του για το αν θα πάει οικογενειακώς διακοπές στον Πρωταρά ή σε κανένα ελληνικό νησί, οι έχοντες και κατέχοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας το πολύ πολύ να έσκαγαν κανένα χαμόγελο συγκατάβασης για τους μίζερους συμπατριώτες τους που την βγάζουν σε προορισμούς για την μπασκλασαρία.

Φέτος όμως, όλα είναι διαφορετικά- πριν καλά καλά μπει ο Ιούλιος το αν οι κύπριοι μπουρζουάδες και λούμπεν θα καταδεχθούν να κάνουν μια κράτηση στα πεντάστερα μας, είναι ήδη ζήτημα ζωής και θανάτου για τα δημόσια οικονομικά.

Εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες για να τους (κατά)δεχθούμε θα τους ζητούσαμε το αμπέλι που έχουν στο χωριό, φέτος απόντων των εύπορων του ευρωπαικού βορρά, τους έχουμε αναγάγει σε ρυθμιστικό παράγοντα για την αποφυγή της κατάρρευσης της τουριστικής οικονομίας.

*Πλάκα έχει, αν δεν είσαι ξενοδόχος ή Κυβέρνηση. Τελικά, το παν στη ζωή είναι η αισιοδοξία. Και η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά. Βρίσκω μέχρι και συγκινητική τη βαθιά πεποίθηση των σεβάσμιων ηγετών της οικονομίας ότι οσονούπω όλα διορθώνονται- τον Μάιο ήταν ο Ιούνιος που θα μας ερχόταν με δώρα, τον Ιούνιο οι αναλύσεις για τον καλό Ιούλιο έδιναν και έπαιρναν και σήμερα που μιλάμε, ο Αύγουστος έχει αναχθεί στον Μωυσή που θα οδηγήσει την Κύπρο στη γη της (τουριστικής) επαγγελίας.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο πάντως, μια λογική την έχει η στάση αυτή των υπευθύνων- καθότι, σε όλες τις στροφές, μας περίμεναν ως τώρα συμφορές. Πόσο πιο άσχημη έκπληξη να μας περιμένει πια μέσα στο 2021; Μόνο μια εισβολή από εξωγήινους δεν μας έχει τύχει για να τα δούμε όλα.

Ευτυχείτε, λοιπόν! Και αυθυποβληθείτε ότι ο Μεγάλος μας χρωστά κάτι καλό.

*Πάντως, για να μην γελά κανείς και με τους δικούς μου καλοκαιρινούς σχεδιασμούς, καλά θα κάνω να αρχίσω να προετοιμάζω τον χώρο μου για τις δικές μου ήσχυχες αυγουστιάτικες διακοπές και με στόχο να μείνω μακριά από τις «ραγδαίες εξελίξεις» που όλως τυχαίως κάθε καλοκαίρι ανακαλύπτουν μήντια και πολιτικοί σ’ αυτό τον τόπο.

Οι χαρές της ζωής είναι δίπλα μας, έστω και στην απουσία των τουριστών- ας τις ανακαλύψουμε με ησυχία, χωρίς να περιμένουμε να γίνει το κέφι του σύντροφου Μουσταφά, των ευρωπαίων εταίρων μας ή του (νεφελώδους) διεθνούς παράγοντα για να νοιώσουμε ευλογημένοι: Μια παγωμένη μπύρα το σούρουπο με τους δικούς σου ανθρώπους, χαζεύοντας τα απειλητικά νέφη της υγρασίας πάνω από τη θάλασσα της Πάφου, η ροκιά του Μητροπάνου, για «τα κόκκινα τα μπλουζ που κοροιδεύεις», ένας χαλαρός περίπατος μέσα στο πράσινο και εκείνη η νέα επανέκδοση του θρίλερ του Πέτρου Μάρκαρη που ήταν εξαντλημένο χρόνια τώρα.

*Αυτή είναι ζωή. Και η πίστη στις εκτιμήσεις των ειδικών ότι όπου να’ ναι οι ορδές των μεθυσμένων άγγλων και ρώσων θα κάνουν ξανά τη νυχτερινή ζωή των ανθρώπων στις τουριστικές περιοχές κόλαση.

Γι’ αυτό, ψυχραιμία. Όλα θα παν καλά- νομίζω...