Pafos Net

Brexit, Ρωσία και Germania θα συνεχίσουν να αγχώνουν την Πάφο και το 2020

title image

Μετά από μια διετία που αριθμητικά ήταν η καλύτερη στην τουριστική ιστορία της πόλης, η «προσγείωση» τη φετινή χρονιά ήταν, αν όχι ανώμαλη, σίγουρα αναπάντεχα προβληματική, σύμφωνα με τους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας της Πάφου. Με την εικόνα να έχει παγιωθεί για το τρέχον έτος, οι τουριστικοί και οικονομικοί φορείς της Πάφου φαίνεται να ανησυχούν για τη συνέχιση της πτωτικής αυτής πορείας και το 2020, λόγω των ξαφνικών και μαζεμένων διαφοροποιήσεων που καταγράφονται εσχάτως στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Οι αχαρτογράφητες ακόμη επιπτώσεις της διαδικασίας του Brexit, η ορατή πλέον στροφή των Ρώσων προς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος εις βάρος της Κύπρου, αλλά και η εντελώς αιφνίδια στις αρχές του χρόνου κατάρρευση της Germania, επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν πρωτίστως την Πάφο από όλη την υπόλοιπη Κύπρο, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους τουριστικούς και οικονομικούς φορείς της.

Αρμόδιοι της τουριστικής βιομηχανίας εξηγούν στο PafosNet ότι ως η περιοχή της Κύπρου που παραδοσιακά ελκύει το ποιοτικότερο, οικονομικά, κομμάτι του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία, η Πάφος παρακολουθεί πια με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και τις επιπτώσεις που θα αυτό θα έχει στα δεδομένα του ερχόμενου έτους.

Και η περίπλοκη πολιτική κατάσταση στη Βρετανία δεν είναι το μόνο αρνητικό μήνυμα που εισπράττει η τουριστική Πάφος την περίοδο αυτή: Η όχι και τόσο σαφής κατάσταση αναφορικά με τους Ρώσους τουρίστες, αλλά και η πρόσφατη πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania, αποτέλεσαν ηχηρά χαστούκια για την τουριστική και οικονομική Πάφο το 2019 και όπως φοβούνται οι αρμόδιοι και το 2020.

Την δύσκολη κατάσταση αναγνωρίζει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο PafosNet επισημαίνει ότι Βρετανία, Ρωσία, πτωχεύσεις αερομεταφορέων, αλλά και οργανωτές κρουαζιέρων, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς την συνέχεια της τουριστικής ανάπτυξης που καταγράφηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

« Οι πρώτες ενδείξεις που έδειχναν σαφώς ότι δεν θα ήταν οι αναμενόμενες όσον αφορά στις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, αποτελούν πλέον πραγματικότητα», αναφέρει. «Πρέπει να αναμένουμε να δούμε πως θα κυμανθεί η περίοδος προκρατήσεων για τον χειμώνα και ακολούθως για τη νέα θερινή σεζόν για να έχουμε την πραγματική εικόνα για τη νέα χρονιά.

Η αβεβαιότητα με το Brexit σίγουρα δεν βοηθά την κατάσταση. Και αν δεν επηρέασε τόσο σημαντικά το 2019, σίγουρα θα δημιουργήσει επισφάλεια για το μέλλον αφού μία πιθανή αδύναμη στερλίνα θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών για αγορά πακέτων διακοπών στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο κίνδυνος μίας άτακτης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα της απεξάρτησης από τις παραδοσιακές αγορές και ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε μεγάλες αγορές πέραν αυτών όπως, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, κεντρική Ευρώπη, Βαλτικές χώρες, Ουκρανία, Κροατία, Ιταλία. Μία πρόκληση στην οποία το Υφυπουργείο Τουρισμού πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα, κάτι που σήμερα πράττουν τα κατεχόμενα και η Τουρκία».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζει το μέλος των ξενοδόχων Πάφου, πρέπει επιτέλους για εθνικό συμφέρον και στα πλαίσια της εξωτερικής της πολιτικής να έχει μόνιμη απευθείας διασύνδεση με σημαντικά αεροδρόμια της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής με συνεργασία μεγάλων αεροπορικών εταιρειών όπως λόγου χάρη την Aegean από τα δικά μας αεροδρόμια. Δεν είναι δυνατόν η Air Malta να μπορεί να επιβιώνει και η Κύπρος να μην έχει εθνικό μεταφορέα, παρατηρεί.

Όσο αφορά στη Ρωσική αγορά, το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά τη φετινή σεζόν.

« Τουρκία και Αίγυπτος θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενη χρονιά σε αριθμούς εισερχόμενων επισκεπτών», εκτιμά. « Αντιθέτως, η Κύπρος ουσιαστικά θα είναι πολύ ευχαριστημένη εάν διατηρήσει έστω και με μειωμένους αριθμούς ένα ικανοποιητικό ποσοστό αφίξεων, αφού το ρούβλι συνεχίζει να είναι αδύναμο και οι Ρώσοι περιηγητές επιλέγουν πιο οικονομικούς προορισμούς».

 

touristiko2                                      

Οι δυσοίωνες εξελίξεις που προδιαγράφονται τους επόμενους μήνες και το 2020, σύμφωνα με τον Μάριο Βασιλείου, θέτουν επί τάπητος και την ανάγκη δράσης των αρμοδίων φορέων σε τομείς που μέχρι τώρα θεωρούνταν, ενδεχομένως, επουσιώδεις για την τουριστική ανάπτυξη.

« Ένα τέτοιο σημείο», εξηγεί, « είναι η στήριξη που πρέπει να δίνουμε ως κράτος σε μικρούς τουριστικούς πράκτορες για ανάπτυξη νέων αγορών. Και αυτό για να μην βασιζόμαστε μόνο στους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς που μπορούν ανά πάσα στιγμή να χειραγωγούν την αγορά.

Εάν δεν επιδοτήσεις την δυνατότητα της ανάπτυξης νέων εργαλείων επιβατικής  κίνησης, δεν πρόκειται η εικόνα να ανατραπεί και θα είμαστε πάντα επιρρεπής σε εξωτερικούς κινδύνους και καταστάσεις.

Παράγοντας επίσης που επηρεάζει σημαντικά είναι η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου, αφού πλέον η Κύπρος δεν διαθέτει δικές της αερογραμμές ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των κρατικών αερογραμμών και την χρεωκοπία της Cobalt που ουσιαστικά μας επέβαλαν οι αμερικανοί στην οικονομική τους διαμάχη με την Κίνα.

Αυτό  θα έχει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις κυρίως τους μήνες μη αιχμής για την τουριστική μας βιομηχανία όπως οι Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος και Οκτώβριος».

Η διοχέτευση τουριστικού ρεύματος προς τα κατεχόμενα σε οργανωμένη πλέον βάση από τουριστικούς πράκτορες και η δυνατότητα μεμονωμένων κρατήσεων πτήσεων και διαμονής από το διαδίκτυο επίσης στα κατεχόμενα θα επιδεινώσουν την κατάσταση, αναφέρει. Αν είχαμε γύρω στις 1,5 με 2 εκατομμύρια εισόδους από αλλοδαπούς προς τα κατεχόμενα, βάσει των επίσημων στοιχείων, στις επόμενες στατιστικές καταστάσεις, με το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, αυτές θα γιγαντωθούν, τονίζει.

touristiko3                                         

Για ένα νησί σε τόσο σημαντικό γεωγραφικό χώρο όπως είναι η Κύπρος, επισημαίνει ο Μάριος Βασιλείου, συνιστά πολύ σοβαρή παράλειψη και αδυναμία να μην δίνεται η απαιτούμενη προσοχή στο θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού της κρουαζιέρας, κάτι που αποδεικνύει την πασιφανή έλλειψη προγραμματισμού.

Ως προς το τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί, ο Μάριος Βασιλείου παρατηρεί ότι με επενδύσεις σχετικά χαμηλού και μεσαίου κόστους και με συνέργειες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η Κύπρος μπορεί για πρώτη φορά να μπει στο χάρτη της κρουαζιέρας και να προετοιμαστεί ούτως ώστε να είναι έτοιμη όταν η νοτιοανατολική Μεσόγειος αποκτήσει ξανά την δυναμική της στο τομέα αυτό.

« Να αναπτύξουμε τις υποδομές για να υποδεχτούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια, να αναπτυχθούν οι αεροπορικές συνδέσεις ιδιαίτερα με αγορές όπως την Ασία, να προχωρήσει η δημιουργία αγκυροβολίων, νέων λιμένων, η εκβάθυνση υφιστάμενων, οι υποδομές επιβίβασης- αποβίβασης και διαχείρισης επιβατών, οι υπηρεσίες ασφάλειας, να υπάρξει επαρκής αριθμός κρηπιδωμάτων, η σύνδεση περιοχών ιστορικού ενδιαφέροντος κοντά στο λιμάνι, η προσβασιμότητα στα αεροδρόμια, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη εκδρομών εντός της Κύπρου».

Βασικό στοιχείο, τόνισε, είναι  η τοποθέτηση των κυπριακών λιμανιών στην κατηγορία λιμένων αφετηρίας που είναι η πιο οικονομικά προσοδοφόρα πολιτική και που θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως δαπάνες επιβατών, δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι και δαπάνες των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου, που συχνά είναι περισσότεροι από 1000 άνθρωποι.

« Η τροφοδοσία και η επιμελητεία στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, οι αεροπορικές ανταποκρίσεις, μεταφορές από και προς το λιμάνι, διανυκτερεύσεις, επισκέψεις σε αξιοθέατα, δαπάνες για μεταφορές, τροφή και ψυχαγωγία στην πόλη, οι δαπάνες για το κρουαζιερόπλοιο σε καύσιμα και άλλα αγαθά απαραίτητα για τη φιλοξενία εκατοντάδων ή και χιλιάδων επιβατών, αλλά και μικρές ή μεγάλες επισκευές και υπηρεσίες συντήρησης είναι από αυτά που έχουμε να κερδίσουμε», είπε. « Οι εστιάτορες στις παρακείμενες τουριστικές περιοχές θα βλέπουν το all inclusive των ξενοδοχείων έως και ευλογία αφού σίγουρα θα κατακλύζονται από χιλιάδες πελάτες καθημερινά οι οποίοι θα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο βαλάντιο».

Η επιβατική σύνδεση λιμανιών της Ελλάδας με την Κύπρο πρέπει να θεωρείται εθνικός μας στόχος, παρατηρεί ο Μάριος Βασιλείου, αφού έτσι αποδυναμώνουμε την διοχέτευση επιβατών, φορτίων και οχημάτων από και προς την Τουρκία από τα κατεχόμενα λιμάνια μας και στηρίζουμε μια μορφή επιβατικής κίνησης που θα τονώσει σημαντικά την κίνηση επιβατών από και προς Ελλάδα και θα αναπτύξει νέες μορφές τουρισμού που χάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

touristiko4

Σημαντικό στοίχημα για την παφιακή τουριστική βιομηχανία, τονίζει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, είναι να καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα που επικρατεί το 2019 λόγω της πτώχευσης της Germania.

Το γεγονός αυτό έχει ήδη μετρήσιμες σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Πάφο, τονίζει, δεδομένου ότι η χαμηλού κόστους γερμανική εταιρεία ήταν από τις πλέον δραστήριες στο αεροδρόμιο Πάφου εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις θερινές περιόδους η Germania δρομολογούσε επτά πτήσεις την εβδομάδα, από πέντε διαφορετικά αεροδρόμια της Γερμανίας, χαρίζοντας μια σημαντική ένεση για την οικονομία και την τουριστική βιομηχανία της επαρχίας, από μια αγορά που παρουσιάζει αυξητικό ενδιαφέρον για την Πάφο.

« Η αρνητική εξέλιξη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Πάφο» δηλώνει ο Μάριος Βασιλείου, «δεδομένης της συνεχούς δραστηριοποίησης της εταιρείας στο αεροδρόμιο Πάφου, αλλά και της αυξανόμενης κίνησης από τη Γερμανία και γειτονικούς της προορισμούς προς την Πάφο. Το κλείσιμο της Germania είναι ένας ακόμη ανησυχητικός κρίκος στην αλυσίδα των λουκέτων που μπήκαν τα τελευταία χρόνια σε αερομεταφορείς και επηρεάζουν σημαντικά την οικονομία του τόπου».

 

tourismos-marios vasileiou