Pafos Net

Αυλαία στο δράμα Πετράνα: Αθώος ο κατηγορούμενος, δεν στοιχειοθετήθηκε ευθύνη του για τα ροτβάιλερ

title image

To Mόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο, αθώωσε και απάλλαξε σήμερα από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ΄αμελείας τον 28χρονο ιδιοκτήτη των σκύλων Rottweiler Μάριο Παναγιώτου, που η Αστυνομία και η κατηγορούσα αρχή θεωρούσαν υπευθύνο για τον θάνατο της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova από τη Βουλγαρία.  Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε πως το Δικαστήριο δεν αποδέχτηκε ότι οι σκύλοι του 28χρονου είναι αυτοί που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό της 46χρονης, αφού δεν παρουσιάστηκε ικανοποιητική μαρτυρία ενώπιον Δικαστηρίου, ούτε ότι ο 28χρονος είχε γνώση της επικινδυνότητας των σκύλων του. 

Ενώπιον του Δικαστηρίου κατατέθηκαν 148 τεκμήρια και έχουν γίνει παραδεκτά γεγονότα. Εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής κλήθηκαν 24 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ από τον συνήγορο υπεράσπισης του 28χρονου, τρεις μάρτυρες υπεράσπισης.
Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε συνολικά 13 κατηγορίες, εκ των οποίων παραδέχθηκε ενοχή μόνο στις πέντε. Οι κατηγορίες στις οποίες ο κατηγορούμενος δεν παραδέχθηκε ενοχή και ήταν το αντικείμενο της ακροαματικής διαδικασίας είναι αυτές της ανθρωποκτονίας, πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, ανοχή από τον έχοντα την φροντίδα σκύλου να περιφέρεται ελεύθερος σκύλος κατά παράβαση των άρθρων του Περί Σκύλων Νόμου και παράληψη προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλο.
Αν και το Κακουργιοδικείο, επισημαίνεται, αποφάσισε ότι είναι αναντίλεκτα τα γεγονότα πως τα τραύματα στο θύμα που οδήγησαν στο θάνατο προκλήθηκαν από σκύλους ή σκύλο και ότι στο κλουβί του σκύλου Drako που ανήκει στο κατηγορούμενο εντοπίστηκε γενετικό υλικό, αίμα του θύματος, εντούτοις έκρινε ότι δεν υπάρχει άμεση μαρτυρία και η υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής στηρίχθηκε πάνω σε περιστασιακή μαρτυρία.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι για να καταδειχθεί η ενοχή του κατηγορούμενου θα έπρεπε να υπάρχει επαρκής και αξιόπιστη μαρτυρία που να οδηγεί σε πέρα πάσης λογικής αμφιβολίας εύρημα ότι, οι σκύλοι Drako και Daizy έχουν μετατρέψει τον χώρο που βρέθηκε το θύμα ως ζωτικό τους χώρο. Επίσης ότι αυτοί σκύλοι είχαν βγει εκτός του τεμαχίου που βρίσκεται το μηχανουργείο του κατηγορούμενου την μοιραία μέρα, δηλαδή στις 22 Φεβρουαρίου 2018 και ότι οι δύο αυτοί σκύλοι ταυτίζονται ως οι σκύλοι που επιτέθηκαν στο θύμα και ότι το αίμα που βρέθηκε στο κλουβί του σκύλου Drako δεν μπορεί να εναποτέθηκε από κανένα άλλο τρόπο πλην από τον ίδιο τον σκύλο.

nekri-yeroskipou

Η προσπάθεια ταύτισης των δειγμάτων στο σώμα του θύματος με τα δόντια του Drako, ήταν, όπως ανέφερε το Δικαστήριο, αντιεπιστημονική και αυθαίρετη και έτσι δεν υπήρχε οποιαδήποτε μαρτυρία ταύτισης με τον Drako.
Η μαρτυρία κατέδειξε ότι στον χρόνο που διεξάγονταν οι έρευνες, ενώ υπήρχαν στον ευρύτερο επίδικο χώρο άλλοι δύο σκύλοι, ο ένας εντοπίστηκε νεκρός, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εμπλέκονται χωρίς πειστικές δικαιολογίες και χωρίς οι σκύλοι αυτοί να εξεταστούν. Επίσης δεν έγινε έρευνα στην ευρύτερη περιοχή για την παρουσία άλλων σκύλων.
Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Ρέα Λιμνατίτου ανέφερε πως επιστημονικά δεν μπορεί να απαντηθεί πότε τοποθετήθηκε το γενετικό υλικό του θύματος στο σημείο που εντοπίστηκε και δεν υπάρχει σαφής και θετική μαρτυρία ότι την επίδικη ημέρα ο σκύλος βρισκόταν στο σημείο όπου εντοπίστηκε το θύμα ώστε να αποκλείεται κάθε άλλο ενδεχόμενο, αλλά απλώς με βάση την περιστατική μαρτυρία υπήρχε δυνατότητα και πιθανότητα να βρίσκεται εκεί. 
Η μεταφορά του αίματος του θύματος στο κλουβί του Drako θα μπορούσε, είπε το Δικαστήριο,  να μεταφέρθηκε από τον ίδιο μετά από άμεση επαφή του με το θύμα την ημέρα θανάτου της 46χρονης, αλλά θα μπορούσε επίσης να μεταφέρθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο αφού ο Drako μπορούσε να πλησιάσει στο σημείο όπου υπήρχε το αίμα του θύματος να το μυριστεί αλλά και να σκάψει με τα νύχια του.
Για σκοπούς πληρότητας της απόφασης το Δικαστήριο εξέτασε και το αν ο κατηγορούμενος γνώριζε για την επικινδυνότητα των σκύλων και παρόλα αυτά δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την φύλαξη τους και την προστασία των πολιτών και κατέληξε ότι δεν υπήρχε γνώση του κατηγορούμενου για κίνδυνο τον οποίο παραγνώρισε ώστε να στοιχειοθετείται αμέλεια στο βαθμό που απαιτείται.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του έψεξε επίσης την απόφαση δυο ιατροδικαστών στα αρχικά στάδια της διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία ακολουθώντας τις προτροπές των ανακριτών της υπόθεσης, σημείωναν στο πόρισμά τους ότι ο θάνατος της άτυχης Βουλγάρας επήλθε, πιθανόν, από γεωργικό μηχάνημα, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτους τους ανακριτές της Αστυνομίας, που προέβησαν σε μια τέτοια εισήγηση.
Συνεπώς το Κακουργιοδικείο απάλλαξε τον 28χρονο και τον αθώωσε από τις σοβαρότερες κατηγορίες που τον βάρυναν. Παρέμειναν οι κατηγορίες στις οποίες ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ενοχή ότι δηλαδή κατείχε τους σκύλους χωρίς άδεια.
Στην πρωτοφανή στα κυπριακά δικαστικά και αστυνομικά χρονικά υπόθεση θανάτου της 46χρονης Πετράνα Μίλκοβα, διενεργήθηκαν πέντε νεκροτομές ενώ κρίθηκε αναγκαία και η μετάκληση των ιατροδικαστών Χαράς Σπηλιοπούλου και Ανδρέα Μαρνερίδη από το εξωτερικό.

Η αθωωτική απόφαση προκάλεσε έκρηξη χαράς και ανακούφισης στους οικείους του 28χρονου, που βρίσκονταν στον χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου και έκαναν λόγο για δικαίωση.