Pafos Net

Πάφος: Σε αντίθεση με αθλητικό και περιηγητικό τουρισμό, ο θρησκευτικός δεν... περπατάει

title image

Η προώθηση της επαρχίας Πάφου ως χώρου θρησκευτικού τουρισμού, θα αποτελέσει την πρώτιστη μέριμνα των τουριστικών φορέων της επαρχίας με την οριστική επαναφορά της κανονικότητας μετά την πανδημία. Η πρωτοβουλία αυτή, αναφέρουν πληροφορίες του PafosNet, αναλαμβάνεται μετά την διαπίστωση ότι σε όλους τους άλλους τομείς της τουριστικής εξειδίκευσης τα αποτελέσματα των σχετικών στρατηγικών αποδίδουν καρπούς, ακόμη και μέσα στις έκτακτες συνθήκες της τελευταίας διετίας, ενώ αντιθέτως ο θρησκευτικός τουρισμός υπολείπεται πολύ όλων των άλλων.

Με το πέρας των έκτακτων συνθηκών, που όλοι ευελπιστούν να σημάνει εντός του 2022, τονίζουν οι εν λόγω παράγοντες, οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν με βάση την προεργασία που προ πανδημίας έγινε σε διάφορους τομείς. Ήδη, κυκλοφόρησε ειδικό έντυπο με πληροφορίες για τα σημαντικότερα μοναστήρια και εκκλησίες της επαρχίας. Σκοπός του εντύπου, που διανέμεται δωρεάν, είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και κυρίως των Ρώσων οι οποίοι ως Ορθόδοξος λαός, επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.  

Οι εμπνευστές της προσπάθειας επισημαίνουν ότι αυτός ήταν και ο λόγος που είχε εκτιμηθεί ότι η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού θα απέφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα καρπούς στην επαρχία Πάφου. Εκ των πραγμάτων όμως, οι εκτιμήσεις διαψεύσονται, παραδέχθηκαν, αν και στην Πάφο παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την μακραίωνη ιστορία του τόπου μέσα από σημαντικές θρησκευτικές συνισταμένες, προεξάρχοντος του προγράμματος για τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, που εδώ και λίγο καιρό αποτελούν και επίσημο ευρωπαικό πρόγραμμα.

 «Οι Ευρωπαίοι αλλά και Ρώσοι επισκέπτες αναζητούν στους προορισμούς της επιλογής τους, πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες», παρατήρησαν οι εν λόγω παράγοντες. « Μπροστά σε αυτή τη διεθνή τάση, η Πάφος θα επιχειρήσει εκ νέου να ανοίξει ορίζοντες σε νέες μορφές τουρισμού ακολουθώντας ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης από το μοντέλο τουρισμού που ίσχυε παραδοσιακά, δηλαδή το «ήλιος – θάλασσα- φιλοξενία».

 Η Πάφος, επισημαίνουν οι φορείς της, κατάφερε να αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό τα τελευταία χρόνια διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που στόχο έχουν τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την απάμβλυνση της εποχικότητας. Πράγμα που δεν φαίνεται να ισχύει μέχρι στιγμής με τον θρησκευτικό τουρισμό, παρά την ισχυρή παρουσία τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία.

thriskeutikos-tourismos-pafou

Εκκλησιαστικοί φορείς της Κύπρου πάντως, χαιρετίζοντας την προσπάθεια επεσήμαναν ότι η παρουσίαση αυτή εκπληρώνει πολλαπλούς σκοπούς. Δεν ωφελεί μόνο τους επισκέπτες των οποίων ικανοποιεί τα γνωστικά, τα θρησκευτικά και άλλα αισθητήρια, είπαν, αλλά και αναδεικνύει το ιστορικό και πολιτιστικό μας παρελθόν.