Pafos Net

Αθλητικό Συμπόσιο Πάφου: Πέμπτος χρόνος πραγματοποίησης φέτος

title image

Σε ένα από τους σημαντικότερους κοινωνικούς και αθλητικούς θεσμούς της Πάφου αναδεικνύεται ήδη το ετήσιο Αθλητικό Συμπόσιο που οργανώνει το Πετρίδειο Ίδρυμα Πάφου. Στα τέσσερα προηγούμενα συμπόσια, ένας μεγάλος αριθμός αθλητών και αθλητικών παραγόντων πρώτης γραμμής του Ελληνισμού, πέρασε από την Πάφο, συντείνοντας στην εξάπλωση της φήμης, αλλά και την καθιέρωση της ποιότητας της οργάνωσης.

Μιλώντας στο PafosNet ένας εκ των πρωτεργατών των οργανώσεων αυτών, ο Λεόντιος Τσέλεπος, μέχρι πρότινος μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ, αναφέρεται στον σχεδιασμό για το φετινό 5ο Αθλητικό Συμπόσιο Πάφου, προεξοφλώντας ότι το Πετρίδειο Ίδρυμα θα φέρει και φέτος στην Πάφο μερικά από τα πλέον τρανταχτά ονόματα του ελληνικού αθλητισμού και κοινωνίας.

Εκτιμά πως μέσα από αυτά τα αθλητικά συμπόσια, προπονητές, αθλητές, αθλητικοί παράγοντες αλλά και ο απλός κόσμος φεύγει πλουσιότερος και με τρόπο που τους επιτρέπει να δουν τον αθλητισμό από άλλη σκοπιά.

« Με το Πετρίδειο Ίδρυμα ξεκίνησα τη συνεργασία μου στις αρχές του 2016», τονίζει. « Λόγω της εμπλοκής μου στα δρώμενα της αθλητικής διοίκησης και του διεθνούς δικτύου μου αθλητικών επαφών, μου ζητήθηκε η διοργάνωση μιας ετήσιας αθλητικής εκδήλωσης, η οποία θα εξελισσόταν σε θεσμό. Μέχρι σήμερα συντόνισα τέσσερα αθλητικά συμπόσια. Δυσκολίες υπάρχουν πάντα, αλλά η ομαδική δουλειά και η συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. του Πετρίδειου Ιδρύματος, εμένα ως συντονιστή, των τοπικών σωματείων, των εθελοντών και όλων των υπόλοιπων συνεργατών, βοηθά στο να ξεπερνιούνται. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η πρώτη διοργάνωση, όπου έπρεπε να πείσουμε τους σημαντικούς καλεσμένους-ομιλητές μας, για τη σοβαρότητα της διοργάνωσης και να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τόσων αυτών όσων και όσων θα παρευρίσκοντο. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στην πρώτη διοργάνωση φιλοξενήσαμε, τον Αθάνατο, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντένις Όσβαλντ, τον νυν Γ.Γ. Αθλητισμού της Ελλάδος Γιώργο Μαυρωτά και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ η Βούλα Πατουλίδου ακύρωσε τελευταία στιγμή λόγω τραυματισμού της. Το ότι η Βούλα Πατουλίδου ήταν μαζί μας το 2017 και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ξανά, το 2018 αποδεικνύουν την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης και το πόσο σημαντική ήταν για την εδραίωση του αθλητικού συμποσίου και τη συνέχεια του ως θεσμού».

Στόχοι αυτού του αθλητικού συμποσίου, αναφέρει ο κ. Τσέλεπος, πρωτίστως να δώσουμε την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να συναντήσει από κοντά και να γνωρίσει τα αθλητικά ίνδαλμα-πρότυπα της, αθλητικούς παράγοντες, επαγγελματίες αθλητές, Ολυμπιονίκες και παραολυμπιονικές που μέχρι τώρα έβλεπε στην τηλεόραση. Είναι επίσης να αποτελέσει την ευκαιρία για να τιμηθεί η τοπική αθλητική ιστορία, δίνοντας την ευκαιρία στους νεότερους να την γνωρίσουν. Όσο αφορά στη θεματολογία κάθε συνεδρίου αποφασίζεται ανάλογα με την επικαιρότητα, αλλά και αφουγκραζόμενοι τις εισηγήσεις και ιδέες που μπορεί να προκύψουν από όλους τους εμπλεκόμενους.

« Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι το 2017 κράτησα από τον Λευτέρη Πετρούνια την ατάκα του «Πρέπει να προπονείσαι σαν να είσαι τίποτα και να αγωνίζεσαι σαν να είσαι ο καλύτερος» και το 2018 από τον Παναγιώτη Γιαννάκη την ατάκα του: «Ευχαριστώ τους αντιπάλους μου που με έκαναν καλύτερο, σκληρότερο και με ανάγκασαν να δουλέψω περισσότερο», επισημαίνει. « Πέραν τούτου η βράβευση των τοπικών αθλητών-προτύπων και παραγόντων που προσέφεραν τα μέγιστα στα τοπικά σωματεία, στον αθλητισμό και την κοινωνία της πόλης μας, αποτελεί ευκαιρία αυτοκριτικής, επαναπροσδιορισμού στόχων και όπως λέει και ο σοφός λάος για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι».

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια μικρή κοινωνία όπως η Πάφος, παρατηρεί το μέλος του Πετριδείου Ιδρύματος, να έρχονται εδώ προσωπικότητες τέτοιου βεληνεκούς. Η συμμετοχή τους αναβαθμίζει την όλη διοργάνωση και επίσης κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση σε καλεσμένους για τα επόμενα αθλητικά συμπόσια, αναφέρει:

« Αρκετές φορές απευθύνθηκα σε καλεσμένους που ήδη ήρθαν για να με φέρουν σε επαφή με καλεσμένους επόμενων αθλητικών συμποσίων ενώ αρκετές φορές καλεσμένοι μου αναφέρουν ότι αποδέχονται την πρόσκληση γιατί μίλησαν με καλεσμένους που ήδη συμμετείχαν και τους είπαν τα καλύτερα. Τέλος η συμμετοχή τόσο αναγνωρισμένων και αγαπημένων αθλητών, δημιουργεί μια προσδοκία για το επόμενο αθλητικό συμπόσιο ενώ την ίδια στιγμή και οι τοπικοί βραβευθέντες νιώθουν περισσή περηφάνια να βραβεύονται από τέτοιες μορφές του αθλητισμού.

Τολμώ να πω ότι το αθλητικό συμπόσιο του Πετρίδειου Ιδρύματος έχει βάλει την Πάφο στον αθλητικό χάρτη και μάλιστα σε περίοπτη θέση τόσο σε σχέση με τους καλεσμένους όσο και στους τοπικούς αθλητικούς φορείς και ργανισμούς, είτε αυτοί είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ή ο ΟΠΑΠ Κύπρου».

Ο θεσμός του ετήσιου Αθλητικού Συμποσίου της Πάφου, αναφέρει ο Λεόντιος Τσέλεπος, έχει τεράστα σημασία και για τη νέα γενιά της πόλης και επαρχίας. Η χαρά των παιδιών, τα αυτόγραφα και οι φωτογραφίες που ακολουθούν κάθε αθλητικό συμπόσιο τα λένε όλα, τονίζει.

« Πέραν τούτου, θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό για τους γονείς των παιδιών-αθλητών και τους προπονητές τους να ακούσουν τι έχουν να πουν οι καλεσμένοι-ομιλητές και να προσπαθήσουν να προσαρμόσουν τα όσα ακούσουν στη δική τους κατάσταση».

petrideio2

Η επιλογή των καλεσμένων κάθε συμποσίου, εξηγεί ο κ. Τσέλεπος, γίνεται βάσει της επικαιρότητας κάθε χρονιάς. Αρκετές φορές, διευκρινίζει,  χρειάζεται να έχουμε εναλλακτικές λύσεις, αφού πιθανόν να μην μπορούν όλες οι αρχικές επιλογές να παρευρεθούν στην Πάφο την ίδια ημερομηνία. Είναι επίσης σημαντικό, εξηγεί, ότι η επιλογή των τριών αθλητών-προτύπων από τα τοπικά σωματεία, γίνεται από το Δ.Σ. καθενός από τα σωματεία τα οποία στηρίζονται από το Πετρίδειο Ίδρυμα σύμφωνα με τη διαθήκη του μακαριστού Χριστόδουλου Πετρίδη.

Ως προς το τι να αναμένουμε κατά το φετινό Αθλητικό Συμπόσιο, ο Λεόντιος Τσέλεπος τονίζει ότι αν και ακόμα δεν έχουν κατασταλάξει στη θεματολογία και τους καλεσμένους, ο ίδιος θα ήθελε να είναι φέτος στην Πάφο η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, που ξεκίνησε το κίνημα #metoo, ο Νίκος Κακλαμανάκης και ο Κώστας Κεντέρης, ο Βασίλης Σπανούλης που κρέμασε φέτος τα καλαθοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά και δικοί μας Ολυμπιονίκες που συμμετείχαν πρώτη φορά, όπως η Μαριλένα Μακρή και ο παφίτης Δημήτρη Κωνσταντίνου.

« Φυσικά φίλοι και γνωστοί κάνουν και τις δικές τους εισηγήσεις που περιλαμβάνουν τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, τον Τσιτσιπά, τον Τέντογλου, τον Μανόλο και άλλους. Ας κάνουμε υπομονή ακόμα λίγο καιρό και πανδημίας επιτρέποντος να επανεκκινήσουμε το αθλητικό συμπόσιο από εκεί που μείναμε», καταλήγει.

petrideio3