Pafos Net

Aristo: Συνεχίζεται η δίκη, αποφάνθηκε το Κακουργιοδικείο. Όλες οι λεπτομέρειες

title image

Υπάρχει καταρχήν υπόθεση για την υπόθεση του διαχωρισμού των οικοπέδων της εταιρείας Aristo στο Σκαλί της Πάφου, απεφάνθη σήμερα το Κακουργιοδικείο ανακοινώνοντας την ενδιάμεση απόφαση του και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία. Η συνέχιση της διαδικασίας έχει ορισθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Μαίου. Στην ενδιάμεση απόφαση του, το Κακουργιοδικείο τονίζει ότι απορρίπτεται η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων οι οποίοι είχαν ζητήσει την απαλλαγή τους, επικαλούμενοι ότι η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες ενώπιον του δικαστηρίου.

Το Κακουργιοδικείο, αντιθέτως, έκρινε ότι καταρχήν η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε στοιχεία και μάρτυρες που στοιχειοθετούν τις κατηγορίες που βαρύνουν τους κατηγορούμενους. Στην ενδιάμεση απόφαση του πάντως, το Κακουργιοδικείο απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων και συγκάλυψης που ήταν το σοβαρότερο που αντιμετώπιζαν και το οποίο προβλέπει φυλάκισης μέχρι 14 χρόνια.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου κάλεσε σε απολογία τους κατηγορούμενους Θεόδωρο και Ρούλα Αριστοδήμου και τον τέως Δημοτικό Μηχανικό Σάββα Σάββα στις κατηγορίες της πλαστογραφίας, της συνωμοσίας προς καταδολίευση, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και της εξασφάλισης εγγράφου με ψευδείς παραστάσεις και τους αθώωσε στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από τον παράτυπο διαχωρισμό οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί, λέγοντας πως δεν υπήρξε έσοδο, όπως αυτό προσδιορίζεται στο Νόμο και για τούτο η σχετική κατηγορία απορρίπτεται και όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώνονται και απαλλάσσονται απ` αυτήν.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος καταλογίζεται σ' αυτούς κατά τα έτη 2010 με 2013 πως αποπειράθηκαν να διαπράξουν αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες, δραστηριότητες δηλαδή να αποκτήσουν παράνομα περιουσία αξίας 1.100.000 ευρώ, ενώ γνώριζαν ότι αυτή αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη των γενεσιουργών αδικημάτων.
Όπως επισημάνθηκε, συνέχισεη Πρόεδρος, και στην αρχή της απόφασης το αδίκημα τούτο τελεί υπό την αίρεση της απόδειξης των κατηγοριών της πλαστογραφίας, επισημαίνοντας πως κάθε πρόσωπο το οποίο ενώ γνωρίζει ότι οποιασδήποτε μορφής περιουσία αποτελεί έσοδο από τη διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος, προβαίνει σε οποιαδήποτε από τις ενέργειες να συμμετέχει, συμπράττει, συνεργάζεται, συνωμοτεί για να διαπραχθεί ή αποπειράται να διαπράξει και παρέχει συνδρομή και βοήθεια, καθοδήγηση ή συμβουλή στη διάπραξη οποιωνδήποτε από τα αδικήματα που αναφέρονται πιο πάνω, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση 14 ετών ή με τη χρηματική ποινή μέχρι 500.000 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.
Συνεπώς, πρόσθεσε, με βάση και μόνο το λεκτικό του Νόμου είναι απαραίτητη η ύπαρξη «εσόδου» για τη διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος και πως ακόμη και να αποδειχθεί η διάπραξη του αδικήματος της πλαστογραφίας, απαιτείται η δημιουργία ή η ύπαρξη εσόδου για να τελεστεί το αδίκημα της νομιμοποίησης.
Επεσήμανε ακόμη πως το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απόπειρας νομιμοποίησης δεν διαφοροποιεί την περίπτωση αφού - όπως είπε - δεν κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να διαπράξουν αδίκημα πλαστογραφίας για απόκτηση του εσόδου αλλά ότι αποπειράθηκαν να νομιμοποιήσουν το έσοδο, που προϋποθέτει την ύπαρξη του.
Η προσφερθείσα μαρτυρία δεν αποκάλυψε, ανέφερε, την ύπαρξη εσόδου και για τούτο το Δικαστήριο απορρίπτει τη σχετική κατηγορία και απαλλάσσει όλους τους κατηγορούμενους απ' αυτήν, αθωώνοντας τους.
Ο τέως Δημοτικός μηχανικός Σάββα Σάββα αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία του δεκασμού και της κατάχρησης εξουσίας.
Ο σχεδιαστής της εταιρείας Aristo Χρίστος Σολωμονίδης κλήθηκε σε απολογία για συνωμοσία προς καταδολίευση, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και απαλλάχτηκε απ' όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετωπίζει με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Η κ. Σωκράτους είπε επίσης πως οι 36 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι μπορούν να καταταχθούν σε ομάδες, ανάλογα με το αντικείμενο στο οποίο αυτές αναφέρονται, προσθέτοντας πως όλα τα αδικήματα φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τη διαδικασία διαχωρισμού γης 11 τεμαχίων σε οικόπεδα, αρχής γενομένης από το σχεδιασμό της ανάπτυξης, έκδοσης πολεοδομικής άδειας για 177 οικόπεδα, άδειας διαχωρισμού σε 178 οικόπεδα και συναφείς με αυτές τις ενέργειες.
Εξετάσαμε με προσοχή, συνέχισε η κ. Σωκράτους, τις εμπεριστατωμένες παραστάσεις στις οποίες προέβηκαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων καθώς επίσης και τα όσα έχει αντιπροβάλει ο συνήγορος της Κατηγορούσας Αρχής, υποστηρίζοντας τη θέση ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κληθούν να προβάλουν την υπεράσπιση τους σε όλες τις κατηγορίες. Η εξέταση του θέματος, είπε κ. Σωκράτους, ήταν ιδιαίτερη επίπονη λόγω και του ευάριθμου των κατηγοριών αλλά και της αναγκαιότητας όπως η καθεμιά κατηγορία εξεταστεί αυτοτελώς για τον κάθε ένα κατηγορούμενο χωριστά, αφού όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν - όπως είπε- τις ίδιες κατηγορίες.
Έχουμε καταλήξει στην απόφαση, σημείωσε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, με δεδομένη τη νομική πτυχή των διαφόρων κατηγοριών, ότι για κάποια θέματα η μαρτυρία χρήζει αξιολόγησης και για άλλα θέματα απαιτούνται διευκρινήσεις ότι η Κατηγορούσα Αρχή έχει αποδείξει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων επαρκώς ώστε να υποχρεούνται να προβάλουν την υπεράσπιση τους στις κατηγορίες που τους βαραίνουν.
Η κ. Σωκράτους είπε πως για όσες κατηγορίες οι κατηγορούμενοι καλούνται σε απολογία, το Δικαστήριο δεν θα προβεί σε αξιολόγηση της απόφαση της. Τούτο όμως, συνέχισε, θα γίνει, όπως ενδείκνυται στο τέλος της δίκης, όπου και θα δοθεί απάντηση στα επιχειρήματα των ευπαιδεύτων συνηγόρων.
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε στους κατηγορούμενους τα δικαιώματά τους για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν από τώρα και στο εξής, λέγοντας πως ή θα πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί ή θα πρέπει προβούν σε ανώμοτη δήλωση ή θα πρέπει να καταθέσουν ενόρκως και να αντεξετασθούν από μάρτυρες.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν χρόνο από το Δικαστήριο για να συνεννοηθούν με τους πελάτες τους προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία. Η κ. Σωκράτους όρισε την υπόθεση για τις 7 Μαΐου και διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.