Pafos Net

Aristo: Άρχισε η δίκη στο Κακουργιοδικείο.

title image

Με την κατάθεση του μαρτυρικού υλικού της υπόθεσης του διαχωρισμού οικοπέδων στην τοποθεσία «Σκαλί» της Πάφου από την εταιρεία Aristo,  άρχισε σήμερα η ακρόαση της υπόθεσης. Το υλικό παρουσίασε ο αρχιαστυφύλακας Ανδρέας Τσεκούρας, μέλος της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Πάφου.

Ενώπιον του  Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν ο ιδρυτής της εταιρείας Θεόδωρος Αριστοδήμου, η σύζυγος του Ρούλα, o σχεδιαστής της εταιρείας,  Χρίστος Σολομωνίδης και ο τέως Δημοτικός Μηχανικός Πάφου,  Σαββάκης  Σάββα.

Όλοι αντιμετωπίζουν 32 κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων απόπειρα νομιμοποίησης εσόδων με παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος ενώ ο κ.Σάββα αντιμετωπίζει άλλες τέσσερεις κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας. Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχτηκαν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και η υπόθεση με βάση εκτιμήσεις νομικών παραγόντων αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους τέσσερεις με πέντε μήνες.

Ο εξεταστής  Ανδρέας Τσεκούρας κατέθεσε τον κατάλογο με τα τεκμήρια της υπόθεση και οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν όπως για κάθε τεκμήριο που κατατίθεται,  δίδεται επεξήγηση και παρουσιάζεται χωριστά προκειμένου να ελεγχτεί κατά πόσο έχουν στην κατοχή τους τα ίδια ακριβώς τεκμήρια.

Μετά τον λεπτομερή έλεγχο που κράτησε τρεις και πλέον ώρες ο αστυνομικός εκπρόσωπος κατέθεσε στο δικαστήριο 49 τεκμήρια που σχετίζονται με την υπόθεση, ανάμεσα σε αυτά και τις καταθέσεις των δυο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, που έλαβε ο ίδιος, δηλαδή του Σαββάκη Σάββα και του Χρήστου Σολομωνίδη.

Σημειώνεται ότι για ένα από τα τεκμήρια, που αφορούσε τα σχέδια που βρέθηκαν στο φάκελο της αίτησης της εταιρείας και θεωρούνται πλαστά υπήρξε διευκρίνηση από τον μάρτυρα ότι η αναφορά σε πλαστά σχέδια έγινε από τον ίδιο και όχι από τον σχεδιαστή της εταιρείας Χρήστο Σολομωνίδη, ο οποίος πάντως έχει παραδεχτεί ότι ο ίδιος έχει καταρτίσει τα συγκεκριμένα σχέδια.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο κατηγορητήριο υπήρξε τροποποίηση σε μια σημαντική κατηγορία, που αφορά την νομιμοποίηση εσόδων. Η τροποποίηση αυτή σχολιάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, ο οποίος ανέφερε ότι μετά από όλο αυτό το διασυρμό και την διαπόμπευση της εταιρείας για οικειοποίηση γης, σήμερα, μετά από πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, υπάρχει αναπροσαρμογή στο θέμα της διατύπωσης του κατηγορητηρίου και μιλούν πλέον για απόπειρα οικειοποίησης αυτής της γης.

Με βάση το κατηγορητήριο, σύμφωνα με την καταγγελία του Δήμου Πάφου, ενώ κατά το έτος 2010 εξεδώθηκε πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό διαφόρων τεμαχίων της εταιρείας Αristo κατόπιν σχετικής αίτησης της, η οποία εγκρίθηκε για τον διαχωρισμό 177 οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί, σε μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης της στην εν λόγω άδεια φαίνεται να προστέθηκαν παράτυπα και παράνομα σε φακέλους της πολεοδομικής άδειας διαχωρισμού νέα σχέδια και να ακυρώθηκαν τα εγκεκριμένα με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει εξασφαλίσει επιπλέον οικοπεδοποιήσιμο χώρο σε βάρος του χώρου πρασίνου της ανάπτυξης.
Επιπλέον το μετέπειτα σχέδιο κλίμακας ένα προς δύο χιλιάδες που τοποθετήθηκε στον φάκελο της πολεοδομικής άδειας χωρίς να ακολουθηθεί η δέουσα και προβλεπόμενη διαδικασία , όπως φαίνεται, περιέχει διόρθωση στην διαφορά μέτρησης μεταξύ του αρχικού σχεδίου και των όρων της αίτησης κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η αιτήτρια εταιρεία να επωφεληθεί τρία τετραγωνικά μέτρα ανά δέκα μέτρα μήκους οδικού δικτύου.

Με βάση το κατηγορητήριο οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης αναπτυξιακής εταιρείας επιχείρησαν να ξεγελάσουν το δημόσιο και να μετατρέψουν χώρο πρασίνου σε οικοπεδοποιησιμη έκταση 2730 τετραγωνικών μέτρων κάτι που θα είχε οικονομικό όφελος για την εταιρεία ένα εκατομμύριο 100 χιλιάδες ευρώ. Εξάλλου με βάση το κατηγορητήριο ο τέως δημοτικός μηχανικός έλαβε χρηματικό ποσό προκειμένου να διευκολύνει την εταιρεία στους σχεδιασμούς της.   

Η διαδικασία συνεχίζεται αύριο, με αντεξέταση του αστυνομικού από τους συνηγόρους υπεράσπισης.