Pafos Net

Απόσυρση των «δώρων» άμεσα.

title image

Του Γιώργου Γεωργιάδη

Εκπροσώπου Τύπου

ΔΗΚΟ ΠΑΦΟΥ

Είναι γνωστό ότι, στη διάρκεια των παρατεταμένων συνομιλιών ανάμεσα στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη κ.Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας προχώρησε στην παραχώρηση «δώρων» προς την τουρκοκυπριακή πλευρά με την ελπίδα ότι θα λάμβανε τα σχετικά «αντίδωρα»! Οι μήνες και τα χρόνια περνούσαν και τα «αντίδωρα» ακόμη θα έρθουν…. Αντίθετα, οι θέσεις της τ/κ πλευράς γίνονταν όλο και πιο σκληρές τόσο την περίοδο που ήταν ο Ταλάτ όσο και μετέπειτα που ανέλαβε ο Έρογλου.

Το ΔΗΚΟ, συγκυβέρνηση τότε, δεν συμφώνησε με τα «δώρα» που παραχώρησε ο κ.Χριστόφιας και από τότε είχε ζητήσει την άμεση απόσυρσή τους. Δυστυχώς ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έλαβε υπόψη του ούτε τις ανησυχίες ούτε τις αντιδράσεις του ΔΗΚΟ. Από την άλλη βέβαια, ως κόμμα έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες, από τη στιγμή που δεν είχαμε αποχωρήσει άμεσα από την κυβέρνηση. Όταν σε ένα τέτοιο κεφαλαιώδους σημασίας θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αδιαφορεί για τις δικές σου θέσεις και ανησυχίες, οφείλεις άμεσα να διαχωρίσεις τη θέση σου και να αποχωρήσεις από την όποια συγκυβέρνηση! Διαφορετικά, κινδυνεύεις να απολέσεις την αξιοπιστία σου, όσον αφορά τις θέσεις αρχής που διαχρονικά προβάλλεις.

Δυστυχώς τα «δώρα» αυτά αλλά και άλλες απαράδεκτες προσφορές κωδικοποιήθηκαν, μπήκαν σε ένα πολυσέλιδο έγγραφο «συγκλίσεων» και τώρα βρίσκονται στα χέρια του νέου Προέδρου. Τώρα ακριβώς είναι και η κατάλληλη στιγμή να αποσυρθούν. Η απόσυρσή τους, δεν θα αποτελεί δώρο για την Τουρκία όπως ισχυρίζεται ο κ.Χριστόφιας, αλλά θα αποκαταστήσει την αρμονία μεταξύ των θέσεων της δικής μας πλευράς και των θέσεων και της βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ε/κ και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Ο κ.Αναστασιάδης, έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει από το Γενικό Γραμματέα την απόσυρση των «δώρων» αυτών. Μάλιστα, τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή! Πρώτον, δεν τον δεσμεύει τίποτα από όλα όσα έχει παραχωρήσει ο κ.Χριστόφιας. Εκείνο που δεσμεύει το νέο Πρόεδρο είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησης, στη βάση του οποίου έχει πάρει τη λαϊκή εντολή. Το πρόγραμμα, αυτό λέει σαφέστατα και αυτό οφείλει να πράξει άμεσα ο κ.Αναστασιάδης. Δεύτερο, ο Πρόεδρος μπορεί να επικαλεστεί μια παλιά συμφωνία που έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα. Οποιαδήποτε αναβολή, έστω και ως κίνηση τακτικής, θα είναι λάθος επιλογή η οποία το μόνο που θα πετύχει θα είναι τον αυτοεγκλωβισμό του νέου Προέδρου με όλες τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν. Άλλωστε στην πολιτική ο χρόνος παίζει μεγάλο ρόλο στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων.

Τα «δώρα» του τέως Προέδρου, όχι μόνο πρέπει να αποσυρθούν άμεσα, αλλά ούτε καν ως βάση διαπραγματεύσεων μπορεί να θεωρούνται. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την απόσυρση των «δώρων», εκείνο που επιβάλλεται να γίνει πριν από την έναρξη οποιαδήποτε νέας διαδικασίας είναι η να προηγηθεί σωστή και κατάλληλη προετοιμασία και να συμφωνηθεί ξεκάθαρα η βάση των διαπραγματεύσεων, η οποία θα διασφαλίζει πλήρως της βασικές αρχές επίλυσης του κυπριακού.

Κλείνοντας, ένα μικρό σχόλιο για κάποιους γνωστούς φιλοανανικούς οι οποίοι άρχισαν να μας περιλούζουν και πάλι με το γνωστό χαρακτηρισμό «απορριπτικοί», επειδή αντιδράσαμε στην κωδικοποίηση των «συγκλίσεων» από τον κ.Ντάουνερ. Εάν περνούσε το Σχέδιο Ανάν, σήμερα το οικόπεδο 12 θα ανήκε στις αγγλικές βάσεις και οι γεωτρήσεις δε θα γίνονταν για δικό μας λογαριασμό, αλλά για δικό τους λογαριασμό. Για τα υπόλοιπα, εάν μας άφηναν άλλα, η … «Ενωμένη Κύπρος» του Κόφι Ανάν, θα χρειαζόταν την άδεια της Τουρκίας για να προχωρούσε σε οτιδήποτε αφορούσε στα οικόπεδα αυτά. Οπότε, ευτυχώς που βρεθήκαμε και εμείς οι … «απορριπτικοί» και έχουμε σήμερα ελπίδα εξόδου από την κρίση!!! Γιατί, η μοναδική μας ελπίδα είναι τα έσοδα από το φυσικό αέριο! Αυτά που εσείς θέλατε από το 2004 να δώσετε στους Τούρκους και στους Βρετανούς!!!