Pafos Net

Αποκαλύψεις στο Δικαστήριο Πάφου για το ΣΑΠΑ.

title image

ΤΗΣ ΚΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το σκάνδαλο της Β' φάσης του αποχετευτικού συστήματος Πάφου, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία. Για πρώτη φορά σήμερα, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αναφέρθηκαν σχεδόν στην ολότητα τους τα όσα αποκάλυψε στην θεληματική κατάθεση του ο Σάββας Βέργας, ο οποίος φέρεται να εμπλέκει στην ομάδα που εξασφάλιζε μίζες ένα δημοτικό σύμβουλο του ΑΚΕΛ, έναν της ΕΔΕΚ, τον συλληφθέντα Γιώργο Μιχαηλίδη του ΔΗΣΥ, ενώ το ΔΗΚΟ το κάλυπτε ο ίδιος ο δήμαρχος. 
Όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης Υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου, που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού, οι εξετάσεις στην Αστυνομία βρίσκονται μεν σε προχωρημένο στάδιο, αλλά το ανακριτικό έργο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
 Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι καθημερινές και συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία, αποκάλυψε. Γίνονται επίσης εξετάσεις σε συνεργασία με την ΜΟΚΑΣ σε χώρες του εξωτερικού προς εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών των τριών υπόπτων. Είπε ακόμη πως υπάρχουν μαρτυρίες και πρόσωπα τα οποία αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν άλλες 46 καταθέσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των υπόπτων. 4 καταθέσεις από το ΔΣ του ΣΑΠΑ, 17 καταθέσεις από τις εταιρείες και τις εργασίες των εργολάβων, 8 καταθέσεις από λογιστικά γραφεία, 2 καταθέσεις και από πρόσωπα που σχετίζονται με το ΣΑΠΑ και τις αποφάσεις που λήφθηκαν, 3 από το Δήμο Πάφου πρόσωπα που γνωρίζουν τους τρεις υπόπτους και που η μαρτυρία τους είναι αναγκαία.
 Επίσης, ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε πως έχουν ετοιμαστεί δικαστικές συνδρομές για να σταλούν για εξετάσεις σε χώρες του εξωτερικού. Αναμένεται η μετάβαση εκ νέου ανακριτών στην Ελλάδα για λήψη καταθέσεων που σχετίζονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Σ. Βέργα και  Ε. Μαλληκίδη καθώς και πρόσωπα που προκύπτουν από την κατάθεση του Δρακόπουλου. Επίσης, αναμένεται – όπως είπε- να γίνει έρευνα σε συγκεκριμένα υποστατικά. Ο εξεταστής της υπόθεσης Ε. Κυριάκου αιτήθηκε την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των τριών υπόπτων για άλλες οκτώ ημέρες.
Αναφερόμενος στην κατάθεση Βέργα, είπε πως αμέσως μετά τη διαδικασία της προηγούμενης προσωποκράτησης, ημερομηνίας 5/12/2014, ο τέως Δήμαρχος Πάφου εξέφρασε την επιθυμία όπως προβεί σε θεληματική κατάθεση, όπου ομολόγησε την ανάμιξη του στα υπό διερεύνηση αδικήματα. Επίσης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή και άλλων προσώπων στην όλη διαδικασία των έργων για την Β φάση επέκτασης του ΣΑΠΑ. Οπως λέχθηκε στο δικαστήριο, ο κ. Βέργας αναφέρθηκε στην προσέγγισή του από τον Ε. Μαληκκίδη για οργάνωση ομάδας, η οποία θα αναλάμβανε να κάνει τις διαδικασίες για να δοθούν σε εργολάβους τα έργα, ούτως ώστε, η έχουν το ανάλογο οικονομικό όφελος με νομότυπες μεν διαδικασίες, αλλά ενεργώντας ως μεσολαβητής.
 Η ομάδα, κατά τον κ. Βέργα, ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, αποτελείτο από τους Δημοτικούς συμβούλους, έναν του ΑΚΕΛ, έναν της ΕΔΕΚ και τον Γιώργο Μιχαηλίδη του ΔΗΣΥ, 3ο ύποπτο και  την πλευρά του ΔΗΚΟ την κάλυπτε ο δήμαρχος.
 Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ακόμη πως ο Σάββας Βέργας στην κατάθεση του είπε όπως όταν υπογράφτηκε εκ μέρους του ΣΑΠΑ το Α συμβόλαιο στις 30/4/2007 με την εταιρεία MEDCON με απόφαση του ΔΣ, επισκέφτηκε τον ίδιο μετά από κάποιες μέρες ο Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας MEDCON και του είπε ότι ο Σύμβουλος Μηχανικός και ο Ε. Μαλληκίδης του ζήτησαν ένα ποσό το οποίο θα δινόταν στην υπό αναφορά ομάδα με σκοπό να υπάρχει μια καλή συνεργασία κατά την εκτέλεση του έργου. Από ότι του είχε πει ο προαναφερόμενος η πρώτη δόση στην υπό αναφορά ομάδα θα δινόταν με την προκαταβολή που θα έπαιρνε η MEDCON από το ΣΑΠΑ και μετά αναλόγως της βοήθειας θα έπαιρνε και από τους επιβλέποντες μηχανικούς, αλλά και από τις αποφάσεις του ΔΣ του ΣΑΠΑ θα δίνονταν και άλλα ποσά στην ομάδα.
Ο στόχος από ό,τι του είπε ο Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας, αναφέρει στην κατάθεση του ο Σ. Βέργας, ήταν να εγκριθούν έξτρα εργασίες για να αυξηθεί το κόστος του συμβολαίου τους έτσι ώστε να είχαν όφελος τόσο η MEDCON από το ποσό που θα δινόταν όσο και η ομάδα. Τότε ο τέως Δήμαρχος του ανέφερε ότι μόλις είχε εκλεγεί Δήμαρχος και δεν αποτελούσε μέλος της ομάδας και αν ήθελε κάτι είπε σε χορηγίες ή σε οικονομική βοήθεια για όφελος του, θα του έλεγε απευθείας χωρίς να πάει μέσω της ομάδας. Ο Σ. Βέργας είχε μάλιστα εκνευριστεί πάρα πολύ που ο Μαλληκίδης 2ος ύποπτος, χρησιμοποίησε το όνομα του σαν μέλος της ομάδας χωρίς να είναι και για αυτό τον λόγο την επόμενη ημέρα τον κάλεσε στο γραφείο του, του έκανε αυστηρές συστάσεις για να μην ξαναχρησιμοποιήσει το όνομα του και πως αν το ξανάκανε θα τον κατάγγελλε στην Αστυνομία.
Όταν προχώρησε το έργο από την MEDCON κατά τα έτη 2008- 2009 και 2010 από τις πολλές επαφές που είχαν και από τα διάφορα θέματα που προέκυπταν απέκτησε το θάρρος και ζήτησε από τον Τεχνικό Διευθυντή της προαναφερόμενης εταιρείας Α. Χειμαρίδη, λεφτά για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως για την όπερα, αλλά και για προσωπικό του όφελος. Το συνολικό ποσό που έλαβε ο ίδιος προσωπικά από την εταιρεία MEDCON ήταν 50 χιλ. ευρώ το οποίο – όπως είπε- του έδωσε ο πιο πάνω σε διάφορα χρονικά διαστήματα.
Όπως είπε στην κατάθεση του ο τέως Δήμαρχος Πάφου, όταν υπογράφτηκε με απόφαση του ΔΣ του ΣΑΠΑ το συμβόλαιο Ε στις 22/2/2010 που ήταν απευθείας ανάθεση στην MEDCON και πέρασε εύκολα από το ΔΣ, τότε κατάλαβε από την έκθεση του Συμβούλου Μηχανικού, αλλά και από τις θέσεις που πήραν στο συμβούλιο τα μέλη της υπό αναφοράς ομάδας, ότι πρέπει να έγινε παρασκήνιο για να εγκριθεί και να περάσει απόφαση χωρίς προβλήματα. Τις επόμενες μέρες ζήτησε και συνάντηση σημείωσε τον Α. Χειμαρίδη Διευθυντή της MEDCON στο ξενοδοχείο HILTON στην Λευκωσία ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι υπήρξε παρασκήνιο και πως ένα μεγάλο ποσό δόθηκε στον Ευτύχιο Μαλληκίδη και στα άλλα μέλη της ομάδας χωρίς να του πει το ποσό που έδωσε για την ομάδα. Εκεί του ζήτησε με την υπογραφή του συμβολαίου Ε, να του έδινε το ποσό των 50.000 ευρώ σε διάφορες δόσεις για όφελος του. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας συμφώνησε και τα ποσά τα έπαιρνε κατά δόσεις σε διάφορα χρονικά διαστήματα.
Στην κατάθεση του ο τέως Δήμαρχος Πάφου είπε ο εξεταστής της υπόθεσης αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε γίνει κατά το έτος 2007, χρόνος υπογραφής του συμβολαίου για επέκταση του βιολογικού σταθμού με την Ελληνική εταιρεία ENVITEC σε παραλιακό ξενοδοχείο στην Πάφο όπου ο Διευθυντής της εταιρείας, οι τρεις ύποπτοι και ο σύμβουλος μηχανικός. Εκεί συζητήθηκαν κάποια προβλήματα με τα σχέδια του έργου που είχε ήδη εντοπίσει ο Διευθυντής της ΕNVITEC. Τότε ο σύμβουλος μηχανικός είπε εκεί στη συνάντηση, να υπογραφούν τα συμβόλαια, να τηρηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν και ο Σάββας Βέργας να βάλει τους μηχανικούς του «να τα σάσουν».
Όταν τελείωσε η συνάντηση, ο Σ. Βέργας, σύμφωνα με τα λεχθέντα στο δικαστήριο, ρώτησε το Διευθυντή της ΕNVITEC σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του τι εννοούσε ο Σύμβουλος μηχανικός για τα συμφωνηθέντα και ο Διευθυντής της ΕΝVITEC του είπε ότι με την προκαταβολή θα έδινε το ποσό ύψους 200 χιλιάδων λιρών Κύπρου στην ομάδα του Ε. Μαλληκίδη, με σκοπό να μην του δημιουργούν προβλήματα, προσκόμματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές και εκεί που θα μπορούσαν να του έδιναν έξτρα εργασίες ή έξτρα παρατάσεις χρόνου.
Επίσης στα τέλη του 2013 ξεκίνησε η συζήτηση για τον διακανονισμό των έξτρα εργασιών της εταιρείας ENVITEC, πέραν του συμβολαίου και για καθυστερήσεις εξ υπαιτιότητας του ΣΑΠΑ. Ο Διευθυντής της εταιρείας σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Σ. Βέργα του ζήτησε όπως είπε ο τέως Δήμαρχος να τον βοηθήσει να κάνει κάποιες συναντήσεις με δημοτικούς συμβούλους για να μπορέσει να έχει έγκριση για το έξτρα ποσό που ζητούσε. Ο ίδιος τότε – όπως είπε- προσφέρθηκε και του κανόνισε συναντήσεις με τον επικεφαλή της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και ακόμη ένα Δημοτικό Σύμβουλο του ΔΗΣΥ, αφού είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους. Τελικά τους διευθέτησε συνάντηση με τον Χρίστο Δρακόπουλο και τους άφησε μόνους τους να συνομιλήσουν. Όταν τελείωσε η συνάντηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χ. Δρακόπουλο τού είπε ότι ο Δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ του ζήτησε οικονομικό αντάλλαγμα.
Τότε ο Σ. Βέργας, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο του είπε ότι θα ήταν καλά να είχαν τη στήριξη της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ μέσω του συγκεκριμένου συμβούλου και του ζήτησε να υπολογίσει ένα ποσό το οποίο θα διαμοίραζε ο ίδιος μαζί με τον προαναφερόμενο δημοτικό σύμβουλο. Ακολούθως στις 19.12.2013 μετά από 2 ή 3 συνεδρίες και με την βοήθεια του προαναφερόμενου Δημοτικού συμβούλου, αφού τοποθετήθηκε θετικά προς το αίτημα του Χ. Δρακόπουλου που υπέβαλε ο τότε Δήμαρχος Σ. Βέργας, στο ΔΣ του ΣΑΠΑ, εγκρίθηκε τελικά το ποσό που του χρωστούσε το ΣΑΠΑ. Όταν εγκρίθηκε το ποσό αρχές του 2014 ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε, πίεζε τον Σ. Βέργα για να τους δώσει τα λεφτά που συμφώνησαν με τον Χ. Δρακόπουλο και αυτός του είπε πως αν βιάζεται και τα έχει ανάγκη, να κανονίσουν να πάει στην Αθήνα το πρωί να συναντήσει τον Χ. Δρακόπουλο στο ξενοδοχείο SOFITEL, να του τα δώσει κα το απόγευμα να έρθει πίσω.
Αυτό έγινε – όπως είπε- δύο φορές και το συνολικό ποσό που έδωσε για τον Γ. Σιαηλή και τον ίδιο, ήταν 100.000 ευρώ τα οποία διαμοίρασαν. 
Πέραν των πιο πάνω στις 12.12.2014 προσήλθε στο ΤΑΕ Αρχηγείου ο Τεχνικός Διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας MEDCON, η οποία στις 27/11/2006 δια της κοινοπραξίας MEDCON GCC JV υπέβαλε προσφορά για το συμβόλαιο Α της Β φάσης του αποχετευτικού του ΣΑΠΑ. Ο προαναφερόμενος μάλιστα, είπε ο εξεταστής της υπόθεσης, σε θεληματική του κατάθεση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η προσφορά της Κοινοπραξίας ήταν περίπου 1.000.000 λίρες Κύπρου πιο φθηνή από το δεύτερο προσφοροδότη. Συνολικά η προσφορά τους ήταν 8.000.000 λίρες Κύπρου περίπου.
Επίσης, σύμφωνα με τον Τεχνικό Διευθυντή της προαναφερόμενης εταιρείας στις 22 .2.2010 υπογράφτηκε με απευθείας ανάθεση το συμβόλαιο Ε στην ίδια κοινοπραξία. Λίγο μετά με την υπογραφή του συμβολαίου Ε τον κάλεσε τον γραφείο του – όπως είπε- ο Σ. Βέργας και στην παρουσία του Ε. Μαλληκίδη του ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να δοθεί ένα ποσό 300.000 ευρώ σε μια ομάδα τεσσάρων προσώπων στον Σ. Βέργα, τον Ε. Μαλληκίδη, στον Γ. Μιχαηλίδη και σε ακόμα ένα συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο ο οποίος συνελήφθηκε στις 12/12/2014. Ο λόγος τον οποίο παρουσίασαν για την καταβολή του ποσού τούτου ήταν για την δήθεν ομαλή διεξαγωγή και εκτέλεση του συμβολαίου.
Στην συζήτηση που ακολούθησε επέμεναν τόσο ο Σ. Βέργας όσο και ο Ε. Μαλληκίδης για την καταβολή του ποσού αυτού, ενώ αυτός ήταν αρνητικός. Κατάλαβε αμέσως, συνέχισε, ότι αν δεν του έδιναν το ποσό τούτο θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Στη συνέχεια ο Σ. Βέργας είπε πως του έδωσε ένα μικρό χαρτάκι στο οποίο έγραψε ιδιοχείρως το ποσό των 300.000 ευρώ και επίσης τα ονόματα Σάββας, Ευτύχιος, Γ. Μιχαηλίδης και Ευστάθιος Ευσταθίου, με το αντίστοιχο ποσό στο καθένα. Δεν θυμάται επακριβώς τα ποσά αλλά για τους Βέργα και Μαλληκίδη ήταν γύρω στις 100 χιλ. ευρώ έκαστος και για τους Μιχαηλίδη και Ευσταθίου γύρω στις 50 χιλιάδες ευρώ έκαστος, ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης.
Από το 2010 και μετά έπαιρνε μετρητά από το λογαριασμό της Κοινοπραξίας τα οποία έδινε το φάκελο με τα χρήματα μέσα αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως στους Βέργα, Μαλληκίδη, Μιχαηλίδη και Ευσταθίου.