Pafos Net

Ευτύχιος Μαλεκκίδης: Παράταση μέχρι το 2025 ζητά η Κύπρος από ΕΕ.

title image

Η μια μετά την άλλη κοινοτικές αρχές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και Δήμοι, σηκώνουν τα χέρια ψηλά ως προς την ικανότητα τους να υλοποιήσουν την δέσμευση που ανέλαβε η Δημοκρατία έναντι της Ευρωπαικής Ένωσης για την ένταξη τους σε αποχετευτικά συστήματα. Αποκαλυπτικές πληροφορίες του PafosNet αναφέρουν ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω οικονομικής κρίσης, ωθεί την Κυβέρνηση να ετοιμάζει ήδη αίτημα προς τις Βρυξέλλες για την παράταση της υποχρέωσης αυτής των τοπικών αρχών, από το 2012 που ήταν αρχικά συμφωνημένο στο 2025.

Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε χθες ο Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), Ευτύχιος Μαλεκκίδης, με αφορμή την δρομολογημένη ήδη αποένταξη του Δήμου Πέγειας και της κοινότητας Τάλας από το ΣΑΠΑ.

« Εμείς ως Συμβούλιο ήδη αποστείλαμε επιστολή στο Υπουργικό Συμβούλιο που είναι και το αρμόδιο να αποφασίσει σχετικά, ότι δεν ενιστάμεθα στην αποένταξη των δύο τοπικών αρχών, αφού επιμένουν σε αυτό», τόνισε. « Πλέον, είναι υπόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου αν θα εγκρίνει την αποένταξη Πέγειας και Τάλας ή όχι.

Σε περίπτωση που το αίτημα τους εγκριθεί, θα πρέπει να σταλεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ. Ούτως ή άλλως, θεωρώ δεδομένο ότι οι περιπτώσεις Πέγειας και Τάλας θα ενταχθούν στον συνολικό σχεδιασμό της Δημοκρατίας για αίτηση παράτασης μέχρι το 2025. Η παράταση αυτή θα αφορά σε όλη την Κύπρο, όπου λόγω κρίσης ή άλλων προβλημάτων δεν υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός για δημιουργία αποχετευτικών συστημάτων μέχρι το 2012 και όχι μόνο στις περιπτώσεις που Δήμοι ή κοινότητες υποβάλλουν αιτήματα αποένταξης ή αναβολής».

pegeia

Οι εξελίξεις που αποκαλύπτει σήμερα το PafosNet δρομολογήθηκαν ουσιαστικά από την επαρχία Πάφου, όπου εδώ και μήνες δύο τοπικές αρχές επέμεναν για την μη ένταξη τους στο ΣΑΠΑ. Η Τάλα είχε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι αίτημα της ήταν η πλήρης αποένταξη από το Συμβούλιο, θεωρώντας ότι η ιδιαιτερότητα των υψομετρικών διαφορών στο έδαφος της, καθιστούσε αδύνατη τη σύνδεση με το υπόλοιπο σύστημα και ιδιαιτέρως δαπανηρή. Ο Δήμος Πέγειας, από την πλευρά του, ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική, τονίζοντας αρχικά ότι αν και θέλει παραμονή στο ΣΑΠΑ, εντούτοις ζητούσε συνεχεία αναβολές στην αποπληρωμή των τελών, μέχρις ότου πριν μερικές μέρες αιτήθηκε επισήμως, όπως και η Τάλα, την αποένταξη του από το ΣΑΠΑ.

Ο Ευτύχιος Μαλεκκίδης επισημαίνει ότι το Συμβούλιο δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει το αίτημα των δύο αρχών, τονίζοντας μάλιστα ότι η ένταξη τους στο ΣΑΠΑ θα αποτελούσε επί της ουσίας «βαρίδι» για τον οργανισμό.

« Δεν ήταν άλλωστε υποχρέωση μας να καλύψουμε τις περιοχές αυτές, αλλά αποδεχθήκαμε αιτήματα του κράτους και των ιδίων», τονίζει. «Πλέον, η μπάλλα είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ΕΕ για έγκριση της αποένταξης και για παράταση στην κατασκευή δικών τους αποχετευτικών».

Η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου για αναστολή στην καταβολή αποχετευτικών τελών για τους κατοίκους Τάλας μέχρι το 2016, σηματοδοτούσε ουσιαστικά και την πρώτη απεμπλοκή τοπικής αρχής από τον Οργανισμό. Με βάση την πάγια θέση της νέας κοινοτικής αρχής και του συνόλου των κατοίκων της Τάλας ότι δεν επιθυμούν να μετάσχουν στο ΣΑΠΑ, το ΔΣ του οργανισμού έκανε χρήση του δικαιώματος που του παρέχει η νομοθεσία για αναστολή της καταβολής των τελών, προκειμένου στο διάστημα αυτής της θητείας των μελών να μπορέσει η κοινοτική αρχή Τάλας να ολοκληρώσει τις διεργασίες και διαβουλεύσεις για έξοδο της Τάλας από το ΣΑΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε προοίμιο και για αντίστοιχες εξελίξεις στον Δήμο Πέγειας, όπου εδώ και μερικούς μήνες το ΣΑΠΑ είχε ήδη αποφασίσει την παράλληλη αναστολή καταβολής αποχετευτικών τελών των δημοτών Πέγειας, ώστε η δημοτική αρχή να ερχόταν με τελική πρόταση για το τί επιθυμεί να γίνει.

agios neofitos-simansijpg

Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο που δημιουργεί η προβληματική προώθηση της τρίτης φάσης του έργου, πρόταση που συνιστά δραματική τροποποίηση των μέχρι στιγμής δεδομένων, με στόχο την οικονομική εξυγίανση και την ελάφρυνση του οργανισμού από περιττές διαδικασίες, προωθούν μέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου που κρίνουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι όσον αφορά στην οικονομική λειτουργία και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το PafosNet, μέλη του ΣΑΠΑ προκρίνουν πλέον την αλλαγή της διαδικασίας των επιδιορθώσεων των δρόμων και της καταβολής των ποσών που προκρίνονται από τους συμβούλους για τις επιδιορθώσεις αυτές. Η προτεινόμενη διαδικασία βάσει της συζήτησης που γίνεται σε ανεπίσημο ακόμη επίπεδο, προνοεί ότι το ποσό που εκτιμάται ως ευθύνη του ΣΑΠΑ για την ελλειπή εργασία σε μέρος του οδικού δικτύου, μετά το πέρας των εργασιών, θα αποκόπτεται πλέον αυτόματα από τον εργολάβο που είχε την ευθύνη του συγκεκριμένου τμήματος του έργου και θα αποδίδεται στην οικεία δημοτική ή κοινοτική αρχή προκειμένου να προχωρά η ίδια στις εργασίες αποκατάστασης των προβληματικών σημείων του οδικού δικτύου.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν οι έχοντες την πρωτοβουλία αυτή, θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος από τις διαδικασίες που ακολουθούνται ως τώρα, αλλά κυρίως το βάρος των ευθυνών για την τάχιστη βελτίωση των δρόμων που παρουσιάζουν πρόβλημα, μεταφέρεται πλέον σε εργολάβους και οικείες αρχές.