Pafos Net

Αντώνης Αντωνίου: Ύψιστη ανάγκη η λειτουργία Μονάδας Αφαλάτωσης σε Πάφο.

title image

Η λειτουργία των Μονάδων Αφαλάτωσης αποτελεί ύψιστη ανάγκη για την επίλυση του υδατικού προβλήματος που μαστίζει την Πάφο, επισημαίνει με παρέμβαση του στο pafosnet ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και καθυστέρησης, τονίζει ο κ. Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι το κράτος πρέπει να κινηθεί έγκαιρα, ώστε να λυθεί μακροπρόθεσμα το επίμαχο αυτό θέμα.

«Αναμφίβολα, οι υδατικοί πόροι αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη κάθε είδους οικονομικής δραστηριότητας και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιβίωση του ανθρώπου», επισημαίνει στην παρέμβαση του μέσω του pafosnet ο βουλευτής Πάφου. « Η διαχείριση υδάτινων πόρων στην Κύπρο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στα προγράμματα βελτίωσης της ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν μεγάλες προσπάθειες διαχείρισης των υδάτινων πόρων με τη δημιουργία φραγμάτων και αρδευτικών έργων σε ολόκληρο το νησί.

Η μεγάλη διαχρονική διακύμανση της βροχόπτωσης, όμως, με συχνές ανομβρίες δυο και τριών χρονών ,ανάγκασαν το κράτος να λάβει πρόσθετα μέτρα διαχείρισης, όπως οι μονάδες αφαλάτωσης.

Μέσα σε αυτή τη πολιτική , ξεκίνησε να λειτουργεί στις 22 Νοεμβρίου 2010 η κινητή μονάδα αφαλάτωσης της Πάφου για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης».

Ωστόσο, το συμβόλαιο ενοικίασης της κινητής μονάδας αφαλάτωσης της Πάφου λήγει στις 22 Νοεμβρίου 2013 και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες, τονίζει ο Αντώνης Αντωνίου. Οι εναλλασσόμενες διαδοχικές περίοδοι πολυομβρίας και ανομβρίας επιβάλλουν την μελέτη συνέχισης της λειτουργίας της κινητής ή κατασκευής μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ικανοποιούνται οι ανάγκες της επαρχίας σε νερό.

«Είναι γεγονός ότι οι ανάγκες σε νερό ύδρευσης προβλέπεται να αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς μέσα στα επόμενα χρόνια», παρατηρεί. « Εν μέσω οικονομικής κρίσης , οι άνθρωποι επιστρέφουν μαζικά στη γεωργία και κατ΄ επέκταση, οι ανάγκες νερού αναμένεται να είναι αυξημένες.

Επιπρόσθετα ,αξίζει να συνυπολογίσουμε ότι σε περιοχές μεγάλης ανάπτυξης, όπως στο Χαποτάμι και στη δυτική περιοχή της πόλης της Πάφου, οι σημερινές υδρευτικές ανάγκες καλύπτονται οριακά».