Pafos Net

Αντιδράσεις για τη μετονομασία του Μαρκιδείου Θεάτρου στην Πάφο

title image

Η μετονομασία του Μαρκιδείου Θεάτρου της Πάφου σε Δημοτικό Θέατρο Πάφου, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου στην τελευταία ολομέλεια του, διχάζει την δημοτική αρχή και την κοινωνία της Πάφου. Αυτός ήταν και ο λόγος που η δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ προτείνει όπως το θέμα επανέλθει για επανεξέταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου.

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ, Βάσος Δημητρίου, δήλωσε στο PafosNet ότι η απόφαση της πλειοψηφίας λήφθηκε βιαστικά και χωρίς επί της ουσίας λόγο και επεσήμανε ότι είναι ενδεικτικό της αντίδρασης που υπάρχει στην κοινωνία το ότι το θέμα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις όσο περνούν οι μέρες. Τόνισε δε, ότι θα ήταν ορθό να επανέλθει το όλο ζήτημα στη ολομέλεια για να μελετηθεί εκ νέου και εν εκτάσει.

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το θέμα εξέδωσε χθες και η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Πάφου με την οποία εκφράζει την έντονη διαφωνία της και την δυσαρέσκεια της σε σχέση με την απόφαση την οποία θεωρεί εκτός των άλλων και βεβιασμένη.

« Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μετονομασία του Θεάτρου δεν είχε εγγραφεί κανονικά όπως θα έπρεπε ως θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Μαΐου, αλλά συζητήθηκε κάτω από το γενικότερο θέμα «Εγκαίνια του ανακαινισθέντος Μαρκιδείου Θεάτρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. « Το Μαρκίδειο Θέατρο αποτελεί εκτός από  χώρο παραγωγής πολιτισμού και σημείο αναφοράς για την πόλη και επαρχία της Πάφου, ενώ φέρει το όνομα μιας εμβληματικής προσωπικότητας, του Σωτηράκη Μαρκίδη, ο οποίος πέραν από την έντονη κοινωνική παρουσία και δράση  που ανέπτυξε, εισήγαγε την επιθεώρηση ως θεατρικό είδος στην Κύπρο».

Παρέμβαση για το θέμα εκδηλώθηκε και από την Ελεύθερη Σκέψη Πάφου, η οποία εκφράζει κατάπληξη για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μετονομαστεί το Μαρκίδειο Θέατρο σε Δημοτικό Θέατρο Πάφου. 

"  Όλοι υποστηρίζαμε την αναγκαιότητα αναβάθμισης των θεατρικών υποδομών της πόλης", αναφέρει το σωματείο. " Αυτό έγινε τελικά πράξη με την ευκαιρία που πρόσφερε η ανάληψη από την Πάφο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017. Ο χώρος επανασχεδιάστηκε και αναβαθμίστηκε και δόθηκε, έστω και καθυστερημένα, στους δημότες της πόλης μας. Οι νέες δυνατότητες που προσφέρει το κτίριο για την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής είναι προφανείς σε όποιον το επισκέπτεται και το αξιοποιεί. Είναι ακριβώς η χρήση και η αξιοποίηση του νέου χώρου που θα αναδείξουν τις δυνατότητές του και σε καμία περίπτωση το νέο όνομά του.

Το θέατρο φέρει ένα όνομα, έχει μία προσωπικότητα. Φέρει το όνομα του Σωτηράκη Μαρκίδη, πρωτοπόρου θεατράνθρωπου και λογοτέχνη της Πάφου τον προηγούμενο αιώνα. Πρόκειται για μια απόλυτα πετυχημένη και καταξιωμένη στη συνείδηση του κόσμου επιλογή, μέσα από την οποία εκφράζεται η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Το όνομά του είναι σήμα κατατεθέν, δίνει το γεωγραφικό και πολιτιστικό στίγμα της πόλης της Πάφου. Αντ’  αυτού επιλέχθηκε η απρόσωπη ονομασία «Δημοτικό Θέατρο Πάφου». Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του διαγράφει την ιστορία της πόλης, προσπαθεί να επανακαθορίσει τη συλλογική μνήμη, να χειραγωγήσει σχεδόν τον τρόπο με τον οποίο οι δημότες αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με την πόλη".

Μιλώντας στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου, Εύρος Λοιζίδης, διευκρίνισε ότι η νέα ονομασία κρίθηκε ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα την σημασία του νέου, ανακαινισμένου χώρου για την πολιτιστική ζωή της πόλης, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί και με πιο ενδεικτικό τρόπο την ριζική αναβάθμιση των υποδομών του που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Το όνομα του λόγιου και πρωτοπόρου θεατράνθρωπου της Πάφου Σωτηράκη Μαρκίδη θα δοθεί στο εξής σε μια αίθουσα του θεάτρου και όχι σε όλο το κτίσμα, ανέφερε ο κ. Λοιζίδης.

Τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου θεάτρου της Πάφου, θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις 3 Ιουλίου.