Pafos Net

Άνθη Ευαγγέλου: H έμπνευση πίσω από τα λεωφορεία-μουσεία της Πάφου

title image

Αποτελεί με διαφορά το εντυπωσιακότερο και πιο δημοφιλές έργο στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι σήμερα. Τα τρία λεωφορεία του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου που έχουν μετατραπεί σε «κινούμενα μουσεία», με την ζωγραφιά σε αυτά των σπουδαιότερων αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης, προκάλεσαν πάταγο όταν πρωτοεμφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης.

Εμπνευστής και εκτελεστής του πρωτότυπου αυτού project, είναι μια νέα καλλιτέχνης από την Πάφο, η Άνθη Ευαγγέλου. Μιλώντας σήμερα στο PafosNet για την επιτυχία της έμπνευσης της αυτής, αλλά και για άλλα προγράμματα που ήδη «τρέχει» για το Πάφος 2017, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Καλών Τεχνών στο Λονδίνο, τονίζει ότι παρακολουθούσε με ενθουσιασμό και ζήλο αρκετό καιρό τις διάφορες εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα που λάμβαναν χώρα στην Πάφο, μετά την ανάληψη του χρίσματος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

« Ο χάρτης των εκδηλώσεων μεγάλωνε ολοένα και σύντομα ένιωσα την ανάγκη να εμπλακώ και εγώ σε αυτό το θεσμό και να βιώσω από κοντά αυτή την εμπειρία», επισημαίνει. «Η εμπειρία αυτή στάθηκε για μένα πολύ ενδιαφέρουσα, αφού έτυχα να περιτριγυριστώ από όμορφους ανθρώπους με ένα κοινό όραμα να ζωντανέψουν και να μεταπλάσουν την πόλη μας σε ένα μεγάλο Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού. Με πυρήνα την Τέχνη, τα μέλη του Οργανισμού καθώς και οι εθελοντές του έχουν ως στόχο να φέρουν τον κόσμο αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας κοντά,  ζωγραφίζοντας  παράλληλα την Πάφο μας, με ηχοχρώματα, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις που προβάλουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.

Η τέχνη για μένα, άλλωστε αποτελεί την αφορμή, το θεμέλιο, στο οποίο μπορούν να κτιστούν ανθρώπινες σχέσεις. Μια πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι ανεξαρτήτου οικονομικής τάξης, φυλής και ηλικίας μπορούν να προσέλθουν, να συνυπάρξουν και να οικοδομήσουν σχέσεις μέσω του διαλόγου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακούμε συχνά τη φράση: «Η τέχνη γεφυρώνει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων».

Η συνεργασία της Άνθης Ευαγγέλου με τον Οργανισμό  ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ζήτησε να κάνει εθελοντικά την πρακτική της εξάσκηση ως βοηθός στο Τμήμα του Marketing και της Επικοινωνίας.

Ο στόχος μου, εξηγεί η ίδια, ήταν μεν να προσφέρω, αλλά κυρίως να αποκομίσω όσες περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες μπορούσα.

Ως Βοηθός της Λειτουργού Επικοινωνίας και Marketing  του Πάφος 2017, τονίζει, είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε κομμάτια πρωτόγνωρα για μένα με αποτέλεσμα να αποκομίσω πολλές γνώσεις γύρω από το θέμα.

anthi-euaggelou6                         

« Ένα από τα αγαπημένα μου projects ήταν η φιλοτέχνιση του δημιουργικού που κοσμεί τρία λεωφορεία της πόλης μας», επισημαίνει. «Το δημιουργικό του λεωφορείου είναι ζωγραφισμένο  με ειδικό πενάκι ενωμένο με το πρόγραμμα illustrator του υπολογιστή και απεικονίζει διάφορα ορόσημα και γνωστά αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης μας. Το λογότυπο του Πάφος 2017 αναδύεται και φωτίζει τη πόλη σαν ήλιος. Τα κτήρια έχουν ζωγραφιστεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε το σχέδιο να φαίνεται εν μέρει ατέλειωτο - για να τονιστεί πως και ατέλειωτη πρέπει να είναι η προσφορά και η προσπάθεια όλων μας αναδείξουμε αυτά που στοχεύει το Πάφος 2017».

Έπειτα από την φιλοτέχνιση του λεωφορείου ζητήθηκε από την Άνθη Ευαγγέλου η φιλοτέχνηση ακόμη ενός δημιουργικού που θα κάλυπτε τις βιτρίνες ενός άδειου καταστήματος, στην οδό Γλάδστωνος, κοντά στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου.

Το illustration είναι μια προσπάθεια προβολής  των όμορφων κτηρίων - συμβόλων, που στόλιζαν και θα στολίζουν την πόλη μας, εξηγεί η ίδια, χρησιμοποιώντας ένα πιο μοντέρνο τρόπο μετάδοσης.

«Πρόκειται επί της ουσίας, για μια διασταύρωση του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος», λέει. « Το πρώτο κτήριο είναι τα «Προπύλαια», η είσοδος που οδηγεί στο Ιακώβειον Γυμναστήριον Πάφου και το άλλο απεικονίζει το σιντριβάνι στη Πλατεία του Έρωτα.

anthi-euaggelou1           

Προς μεγάλη μου έκπληξη, αναφέρει στο PafosNet η νέα δημιουργός, δέχτηκε στη συνέχεια ένα τηλεφώνημα από την Μαρία Αντωνίου, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Χλώρακας, με σκοπό να κάνει μια μικρή παρουσίαση στα παιδιά για τον εθελοντισμό, για την ομορφιά του να προσφέρεις, αλλά και για τα ηθικά και αλλά τόσα οφέλη του.

« Έπειτα από συζήτηση με τις δασκάλες του Δημοτικού Χλώρακας», τονίζει, «αποφασίσαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα project με γνώμονα τις αξίες της Πολιτιστική Πρωτεύουσας και να εμπλέξουμε σε αυτό κάποιες τάξεις.

«Το σχέδιο αυτό, μοιράστηκε σε δύο μέρη», τονίζει. « Στο πρώτο μέρος έγινε μια παρουσίαση στα παιδιά όπου τους παρουσιάζονταν διάφορα Μοντέρνα Αρχιτεκτονικά Κτήρια, τα  παιδιά έπρεπε να βάλουν την φαντασία τους να δουλέψει και να φανταστούν τι κρύβεται μέσα στο κτήριο. Κάποια από αυτά τα κτήρια για παράδειγμα έμοιαζαν με ζώα, άλλα με αντικείμενα.

«Όταν ρώτησα τα παιδιά για πρώτη φορά τι έβλεπαν μπροστά τους, δείχνοντας αρχικά τα δυο πολύ γνωστα κτήρια ‘Dancing Building’ στη Πράγα, τα παιδιά δειλά δειλά μου απάντησαν ότι εβλεπαν απλά δύο κτήρια.

Στην συνέχεια όμως, αφού παρακινήθηκαν να βάλουν την φαντασία τους, 20 στοματάκια αρχισαν να φωνάζουν με ενθουσιαμό τι έβλεπαν απο όλη τη σύνθεση, «Ένα παγωτό και ένα χταπόδι» , « Ενα ζευγάρι να χορεύει ταγκό» κτλ».

Έπειτα ζητήθηκε από τα παιδιά να πάρουν μολύβι και χαρτί και να γίνουν οι αρχιτέκτονες της πόλης τους φιλοτεχνώντας τα σπίτια τους όπως οι ίδιοι τα φαντάζονται, εξηγεί. «Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Όπως είχε πει και ο Πικάσο, κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας».

Στη συνέχεια, αφού έγινε επεξεργασία των σχεδίων αυτών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με το πρόγραμμα (illustrator), δημιουργήθηκε μια  σύνθεση εμπνευσμένη εξ ολοκλήρου από τους μαθητές που αργότερα ζωγραφίστηκε σε τοίχο εντός του σχολείου. Με πολύ μεράκι και χαρά, τα παιδιά έβαλαν χρώμα στο έργο ομορφαίνοντας έτσι το χώρο του σχολείου τους.

anthi-euaggelou2

Η Άνθη Ευαγγέλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάφο. Σπούδασε στο Kingston University του Λονδίνου όπου και αποφοίτησε με άριστα. Αυτή τη στιγμή ακολουθεί το Μεταπτυχιακό της στο Fine Art Digital, στο University of the Arts, London και πηγαινοέρχεται στην Πάφο για τα projects της.

Τον Φεβρουάριο μαζί με ένα συμφοιτητή της αναλαμβάνει την δημιουργία μιας μικρής Γκαλερί μέσα στο κτήριο του πανεπιστημίου της στο Λονδίνο. Σκοπός της Γκαλερί είναι να φέρει κοντά τους μαθητές όλων των κολεγίων του University of the Arts του Λονδίνου, αποτελώντας έτσι μια πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο εκθέσεις ενώ ακολουθούν ακόμη τέσσερις μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Η πρακτική και τα μελλοντικά έργα της θα αφορούν κυρίως τη συμμετοχή του κοινού σε έργα δημόσιας εμβέλειας.

anthi-euaggelou4