Pafos Net

Ανώτατο: Οριστικά και αμετάκλητα αθώος για τον θάνατο της Πετράνα Μίλκοβα ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ

title image

Αθώος οριστικά και αμετάκλητα είναι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο ιδιοκτήτης του σκύλου ράτσας Ροτβάιλερ, που σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Γενικής Εισαγγελίας επέφερε το θάνατο στην 46χρονη Πετρούνα Μίλκοβα στις 22 Φεβρουαρίου 2018. Υπενθυμίζεται ότι η 46χρονη εντοπίστηκε σοβαρά τραυματισμένη σε ανοιχτό χώρο στην περιοχή «Γερμανίνα» στη Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου και εξέπνευσε στο ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Οι υποψίες των αστυνομικών ανακριτικών αρχών ως προς την αιτία θανάτου στράφηκαν αρχικά σε πολυτραυματισμό από γεωργικό μηχάνημα. Εξελικτικά όμως, μετά τη διενέργεια αλλεπάλληλων ιατροδικαστικών εξετάσεων διαφάνηκε ως ακριβής αιτία θανάτου το αιμορραγικό σοκ συνεπεία πολυτραυματισμού από δαγκώματα σκύλων.

Ενόψει αυτής της τροπής των ερευνών, στις 27 Φεβρουαρίου 2018 κατά την εκτέλεση εντάλματος έρευνας στα κλουβιά των σκύλων που διατηρούσε ο εφεσίβλητος/κατηγορούμενος στην περιοχή, εντοπίστηκε γενετικό υλικό του θύματος, στο κλουβί του Drako, ενός από τους σκύλους του.

Ο εφεσίβλητος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου, αντιμετωπίζοντας συνολικά 13 κατηγορίες ανάμεσα σε αυτές και την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Στη δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου κατέθεσαν 24 μάρτυρες για την Κατηγορούσα Αρχή και για την υπεράσπιση ο εφεσίβλητος και άλλοι τρεις μάρτυρες. Η Κατηγορούσα Αρχή για να αποδείξει την ενοχή του εφεσίβλητου βασίστηκε αποκλειστικά σε περιστατική μαρτυρία. Θέση του εφεσίβλητου ήταν ότι δεν είχε καμιά σχέση με οποιοδήποτε από τα αδικήματα που του καταλογίζονται, προτάσσοντας ως βασικό πυρήνα υπεράσπισης ότι δεν ήταν οι σκύλοι του που επέφεραν τα θανατηφόρα δαγκώματα στο θύμα.

Το Κακουργιοδικείο λόγω αμφιβολιών ως προς τα πραγματικά γεγονότα απέρριψε τις κατηγορίες και αθώωσε τον κατηγορούμενο.

Η αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου, ημερομηνίας 9/12/2019, προσβλήθηκε από την εφεσείουσα/Κατηγορούσα Αρχή με δύο λόγους έφεσης, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν αποδείχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο σκύλος του εφεσίβλητου ήταν αυτός που επέφερε τα θανατηφόρα δαγκώματα στο θύμα. Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η μεταφορά του αίματος του θύματος στο κλουβί του σκύλου θα μπορούσε να γίνει από τον ίδιο τον σκύλο μετά από άμεση επαφή του με το θύμα στις 22/2/2018, αλλά θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού ο Drako κυκλοφορούσε ελεύθερος και μπορούσε να πλησιάσει στο σημείο όπου υπήρχε το αίμα του θύματος, να το μυριστεί, αλλά και να σκάψει με τα νύχια του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ένα ούτε το άλλο ενδεχόμενο, δημιουργούνται αμφιβολίες ως προς τα πραγματικά γεγονότα και ως εκ τούτου δεν αποδεικνύεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας η ενοχή του εφεσίβλητου.