Pafos Net

Ανησυχίες του ΕΒΕ Πάφου ενώπιον του Προέδρου του ΔΗΚΟ

title image

Ανησυχίες για διάφορα θέματα που απασχολούν την επαρχία και κυρίως τον εμποροβιομηχανικό κόσμο της Πάφου, έθεσε η ηγεσία του ΕΒΕ Πάφου ενώπιον του προέδρου του ΔΗΚΟ, κατά την χθεσινή συνάντηση τους.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στον τραπεζικό τομέα και στα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, τη διασφάλιση χρηματοδότησης της αγοράς σε ανταγωνιστικά επιτόκια για να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας και τις ορθολογιστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αριθμό των  μη εξυπηρετούμενων δανείων . Εξετάστηκε επίσης η προώθηση της αδειοδότησης και κατασκευής των μεγάλων και εμπλουτιστικών έργων ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα για να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία και η προώθηση των διαφόρων έργων υποδομής και ανάπτυξης της Επαρχίας Πάφου, τα οποία καθυστερούν για δεκαετίες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι ανησυχίες των εκπροσώπων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου είναι κοινές σε όλο το φάσμα των ενασχολούμενων με την οικονομία.

« Στόχος μας είναι όμως μέσα από το συγκεκριμένο διάλογο να καταλήξουμε σε εισηγήσεις που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας», επεσήμανε. « Το ΔΗΚΟ δεσμεύεται να επεξεργαστεί, να αναλύσει και να προωθήσει τις εισηγήσεις του ΔΣ του ΕΒΕ Πάφου αν κρίνει πως είναι προς όφελος ευρύτερα της οικονομίας του τόπου μας.
Καταθέσαμε και κάποιες απόψεις σε  ότι αφορά τις δικές μας εισηγήσεις για το πώς μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και με αυτό τον τρόπο να πετύχουμε την αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Λεπτός ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τους συνεργάτες του αναφορικά με τα προβλήματα της Επαρχίας Πάφου αλλά και τα αναπτυξιακά δεδομένα τα οποία υπάρχουν.

« Συζητήσαμε για τα καθυστερημένα έργα υποδομής στην Επαρχία Πάφου, τα προβλήματα που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα, κάποια προβλήματα που αφορούν τις μεγάλες αναπτύξεις , αλλά και κυρίως για τα εχέγγυα της Επαρχίας και τις προοπτικές τις οποίες έχε», είπε ο Γιώργος Λεπτός. « Υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Παπαδόπουλο αναφορικά με τα μέτρα και τα κίνητρα που πρέπει να ληφθούν από πλευράς πολιτείας για ανάκαμψη της οικονομίας».
Στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης, εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου επεσήμαναν ότι  όσον αφορά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, υπάρχει μεν μια αύξηση στα έσοδα,  ωστόσο η βιομηχανία αυτή έχει υποστεί βαρύ κτύπημα. Τέθηκαν δε στο τραπέζι θέματα όπως ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι, ο φόρος προστιθέμενης αξίας αλλά και τα τέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου Κενδέας Ζαμπυρίνης αναφέρθηκε στα έργα που τροχιοδρομεί η Πάφος και που έχουν εμπλακεί σε χρονοβόρες διαδικασίες και μελέτες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο δρόμο Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, στο δρόμο αεροδρομίου- τουριστικής Κάτω Πάφου, στη συνέχεια του έργου του δρόμου των ορεινών θερέτρων που εκκρεμεί εδώ και 21 χρόνια, όπως είπε, στην καθηλωμένη υπόθεση της δημιουργίας του έργου της μαρίνας, στη δημιουργία αγκυροβολίου, ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Πάφου, στο θέμα του Ακάμα, που θα αποτελέσει ένα τεράστιο έργο με αυξημένη επισκεψιμότητα, στην αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Πάφου, στην αναγκαιότητα της δημιουργίας Πανεπιστημιακών σχολών, και σε πολλές άλλες εκκρεμότητες.