Pafos Net

Ανδρέας Σιήκκης: Μετά από μια καταστροφική πενταετία, η αγορά αυτοκινήτου πήρε μπρος για τα καλά

title image

Μετά από μια καταστροφική για τον κλάδο περίοδο, λόγω κατάρρευσης της οικονομίας και κουρέματος, με δεκάδες επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτο και όλες ανεξαιρέτως τις άλλες να εργάζονται άνευ κέρδους, απλώς για να διατηρηθούν, ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτου άρχισε να κινείται για τα καλά ανοδικά.

Αυτό επισημαίνει με σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εμπορίας Οχημάτων, Ανδρέας Σιήκκης, ο οποίος τονίζει ότι ο τομέας των εισαγωγών αυτοκινήτων και περισσότερο των μεταχειρισμένων ήταν ένας εκ των τριών τομέων της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο που πλήγηκε περισσότερο από την κατάρρευση της οικονομίας και τη μνημονιακή περίοδο της Δημοκρατίας.

«Μέχρι το 2017», επισημαίνει, « είμαστε απλώς βιώσιμοι. Πάρα πολλοί συνάδελφοι έβαλαν λουκέτο λόγω των οικονομικών προβλημάτων και οι υπόλοιποι εργάζονταν χωρίς κέρδος.

Το 2018 ήταν η χρονιά που καταγράφηκε η αναβάθμιση και για πρώτη φορά έκτοτε κατέστησαν κερδοφόρες οι επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι στον τόπο μας ήρθαν πλέον πολλοί Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι, έδωσαν μια νέα ώθηση στις επιχειρήσεις του κλάδου και σήμερα που μιλάμε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη το θέμα της μεταρρύθμισης της φορολογίας και της παροχής κινήτρων για αγορά ή απόσυρση αυτοκινήτων, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του κλάδου. Υπάρχει μια συνεχής και αποδοτική συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και κρατικά τμήματα, κυρίως την Αρχή Αδειών, αναφέρει, ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες να συμβάλουν με τις θέσεις τους στην εφαρμογή μιας νομοθεσίας που πρωτίστως να ευνοεί και να συμφέρει τον καταναλωτή.

Οι διαδικασίες στον τραπεζικό τομέα είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την εμπορία αυτοκινήτου. Ο κ. Σιήκκης παρατηρεί ότι η εμπλοκή του τραπεζικού τομέα στην αγορά αυτοκινήτων, ήταν πάντα ο ένας βασικός πυλώνας της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

«Ο άλλος βεβαίως ήταν και είναι η καλή κατάσταση της οικονομίας των νοικοκυριών», λέει. « Σήμερα βλέπουμε και εμείς, εμπειρικά, ότι μετά την καταστροφική πενταετία που όλοι περάσαμε, τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται κατά πολύ.

Αυτό το πράγμα και οι τράπεζες το έχουν προφανώς καταγράψει, για αυτό και άρχισαν να πρωταγωνιστούν ξανά στη χρηματοδότηση της αγοράς οχημάτων. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός, πέραν της βελτίωσης της οικονομίας, ότι πλέον μιλάμε για ένα νέο καταναλωτικό κοινό, απαλλαγμένο από τα χρέη των παλαιοτέρων.

Από το 2008 που άρχισαν τα πρώτα προβλήματα της οικονομίας και να γίνονται εμφανείς οι υπερχρεώσεις ατόμων και νοικοκυριών, σήμερα είμαστε πια μια δεκαετία και βάλε αργότερα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι σημερινοί 20ρηδες ή 25ρηδες, που ενδιαφέρονται για την αγορά του προιόντος, τότε ήταν πολύ μικροί και άρα δεν είναι «επιβαρυμένοι» με δάνεια, εγγυήσεις και όλα αυτά που θα τους καθιστούσαν «προβληματικούς» πελάτες για τις τράπεζες. Άρα, όταν εργάζονται και έχουν μισθό και κοινωνικές ασφαλίσεις, είναι «καθαροί» για την τράπεζα και μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει πελάτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις στρόφιγγες και να γίνονται πια χρηματοδοτήσεις για αγορά αυτοκινήτων. Αυτό ενθαρρύνει τον κλάδο πάρα πολύ, υπάρχουν πολλοί νεαροί πελάτες που ενδιαφέρονται. Και ειδικά στην Πάφο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει και ένα δημόσιο δίκτυο συγκοινωνιών που να επιτρέπει την απρόσκοπτη διακίνηση σε όσους δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο. Επομένως, η ζήτηση είναι ακόμη περισσότερη στην περιοχή μας».

car2

Ο κ. Σιήκκης επισημαίνει ότι η πίτα της αγοράς είναι λίγο πολύ καθορισμένη όσον αφορά σε καινούργια και μεταχειρισμένα μοντέλα.

« Πριν το 2008, η αναλογία ήταν 70 προς 30», υποστηρίζει. « Δηλαδή 70% των αγορών αφορούσε σε μεταχειρισμένα οχήματα και 30% σε καινούργια. Μετά την κρίση και κυρίως μετά την μη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, το ποσοστό αυτό μετατράπηκε στο 50-50%.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, έχουμε περάσει στο 60-40% προς όφελος του μεταχειρισμένου και πάλι. Ο κύριος λόγος είναι ότι πια υπάρχουν πολύ περισσότεροι εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων, ενώ οι εισαγωγείς καινούργιων οχημάτων περιορίζονται πλέον στα δάχτυλα των δύο χεριών.

Τα νέα μοντέλα είναι πολύ ακριβά στην Κύπρο αυτή τη στιγμή σε σχέση με τα μεταχειρισμένα καλής ποιότητας και κατάστασης. Είναι σχεδόν στη μισή τιμή και άρα ο κόσμος λόγω και των όσων πέρασε αυτή την πενταετία, είναι πολύ επιφυλακτικός. Προτιμά να αγοράσει ένα καλό μεταχειρισμένο, παρά ένα καινούργιο που θα του κοστίσει σημαντικά ακριβότερα».

car3                                              

Ειδικά στην Πάφο, παρατηρεί ο Ανδρέας Σιήκκης, η αγορά αυτοκινήτου κρατήθηκε εν ζωή μέσα στην κρίση σχεδόν αποκλειστικά χάρη στους ξένους μόνιμους κατοίκους της επαρχίας.

Χαρακτηρίζοντας «νοικοκύρηδες» τους πολλούς πόντιους, τους βούλγαρους και τους ρουμάνους που αποτελούν το μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης στην Πάφο σήμερα, ο εκπρόσωπος των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τονίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπόρεσαν να διατηρήσουν αγοραστική δύναμη όταν οι πλείστοι κύπριοι είχαν καταρρεύσει οικονομικά, χάρη στην νοικοκυροσύνη τους:

« Οι άνθρωποι αυτοί είναι ίσως η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, αλλά όχι μόνο. Και για τις υπεραγορές και για τις καφετέριες και για τα περίπτερα κλπ».

Μια διαφορετική τάξη αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων της Πάφου, είναι πλέον οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Οι οποίοι αφορούν στο εύπορο κομμάτι της νέας παφιακής κοινωνίας, με ευνόητες τις διαφορές στον τρόπο συμπεριφοράς τους και γύρω από την αγορά αυτοκινήτου.

« Όντως, οι δύο αυτές εθνότητες αποτελούν μια άλλη αγορά για τον κλάδο», αναφέρει ο Ανδρέας Σιήκκης. « Απευθύνονται σε μεγάλης αγοραστικής αξίας προιόντα, σε super cars και όλα αυτά».     

                            

car4

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων παρατηρεί, με βάση την πείρα δεκαετιών του στον κλάδο, ότι πρώτιστη πτυχή που απασχολεί τον κύπριο αγοραστή είναι η τιμή του προιόντος και σε δεύτερο ρόλο η ποιότητα.

« Θέλει να πάρει κάτι φτηνό και αποδέχεται και τον βαθμό ποιότητας», υποστηρίζει. «Ειδικά στην Πάφο, αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές από ότι στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό, όπου υπάρχει περισσότερο χρήμα. Προσπαθεί να πάρει ένα μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητο, για να κινείται στην πόλη του με ασφάλεια και οικονομία. Δεν ενδιαφέρεται για μεγάλα αυτοκίνητα, όπως πριν, γιατί έχει συνειδητοποιήσει ότι η οικονομική πραγματικότητα αλλάζει πολύ εύκολα. Θα προσδιόριζα τους αγοραστές που ξεφεύγουν από αυτό τον γενικό κανόνα μόλις στο 5%».

car5