Pafos Net

«Παλιά Πόλη» Πάφου: Αναζητείται...ανάσταση μετά την ανάπλαση

title image

Από το 2014 αποτελούσε στόχο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στην «παλιά πόλη» της Πάφου, δηλαδή την καρδιά του εμπορικού κέντρου, της δημοτικής αρχής, πολιτών και φορέων της Πάφου, η αναζωογόνηση της περιοχής αυτής που είχε παρακμάσει την τελευταία 20ετία. Έχοντας ως «πιλότο» και το τι συνέβαινε στους παλιούς πυρήνες ευρωπαικών πόλεων με έντονη τουριστική ανάπτυξη, η ευκαιρία για την «ανάσταση» της Πάλιάς Πάφου δόθηκε με το τεράστιο έργο της ανάπλασης του εμπορικού και ιστορικού πυρήνα της Πάφου την τελευταία διετία. Ατμομηχανή της προσπάθειας που καταβάλλεται, είναι το Σωματείων των Φίλων της Παλιάς Πόλης Πάφου, που ιδρύθηκε με ξεκάθαρο το κοινό όραμα πολλών συμπολιτών για επιστροφή της ζωής στη παλιά πόλη και το κέντρο της.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος του Σωματείου, Κυριάκος Κυριάκου, επισημαίνει ότι πλέον η Πάφος έχει το πιο όμορφο κέντρο πόλης στην Κύπρο και θα έπρεπε η συζήτηση για την διαχείριση της επόμενης μέρας να ήταν σε ώριμο στάδιο, ιδιαιτέρως με τη λήξη του Πάφος 2017.

« Είναι κρίμα να χαθεί η υποδομή που αφήνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ο εθελοντισμός που αυτή ανέδειξε», υποστηρίζει. « Πώς λοιπόν πέραν από την θεαματική αισθητική αναβάθμιση θα επανέλθει η επισκεψιμότητα, οι νέες επιχειρήσεις και η ζωή  για την οποία ξοδεύτηκαν τόσα λεφτά;

Είναι δεδομένο ότι κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει δυστυχώς και οι μικρές λίγες και ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις στη παλιά πόλη έχουν να ανταγωνιστούν το τεράστιο mall,  τις μεγάλες υπεραγορές, τις πωλήσεις από το διαδίκτυο, μέχρι και τα smart phones. Αυτό καταδεικνύει ότι εάν χαθεί κι άλλος χρόνος οι απώλειες θα πολλαπλασιαστούν, περισσότερα καταστήματα θα αδειάσουν και η ανάπτυξη  θα αργήσει να έρθει.

Πλήρης κατανόηση και κτήμα από όλους μας πρέπει να γίνει το αξίωμα ότι η παλιά πόλη έχει αρκετές πιθανότητες να επανέλθει μόνο εάν γίνει σοβαρός προορισμός για ντόπιους και ξένους,  προσφέροντας όμορφες ζεστές εμπειρίες που δεν μπορούν να  βρεθούν εύκολα αλλού. Οι καταναλωτές και οι νόμοι της αγοράς θα λειτουργήσουν χωρίς οίκτο  στο τέλος ότι κι αν  πιστεύουμε».

Ο Δήμος Πάφου, το Κράτος το ΕΒΕ Πάφου, ο ΚΟΤ, ο Οργανισμός Πάφος 2017, όλοι οι καταστηματάρχες, οι καλλιτέχνες και οι δημότες, είναι παρόντες επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου. Κανείς δεν μπορεί να απουσιάζει από αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, αφού η συμμετοχική προσπάθεια και μόνο θα απελευθερώσει πολλές δυνάμεις και συνέργειες απαραίτητες για το εγχείρημα, αναφέρει.

« Οι κυριότερες δράσεις που πρέπει κατά τη γνώμη μας να αναληφθούν», αναλύει ο Κυριάκος Κυριάκου, « είναι μεταξύ άλλων η σύσταση ομάδας παλιάς πόλης. Ήδη με πρωτοβουλία του ΕΒΕ δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα και είμαστε σίγουροι ότι η δυναμική που αναπτύσσεται θα δώσει καρπούς.

Ο Δήμος της πόλης επίσης, πρέπει να επιταχύνει την διαδικασία εκπόνησης Σχεδίου Περιοχής που θα καταστεί το βασικό εργαλείο οδηγού επιθυμητών χρήσεων και επίσημης δέσμευσης  για την επερχόμενη ανάπτυξη.

kentro-2

Θα πρέπει ακόμη να προωθήσει τον προορισμό «Παλιά Πόλη» στα έντυπα του Δήμου, να ενισχύσει και διοργανώσει εκδηλώσεις στο κέντρο, περνώντας το μήνυμα ότι η παλιά πόλη ταυτίζεται και με τον πολιτισμό. Να προωθήσει τη δέσμευση για δωρεάν διαδίκτυο στη παλιά πόλη, να προσφέρει ασφάλεια στους πεζούς και δημόσια καθαριότητα, με  τουαλέτες και άλλους χώρους υγιεινής.

Θεωρούμε ακόμη ότι επιβάλλεται περαιτέρω πάταξη παρανομιών, σε θέματα τραπεζοκαθισμάτων και άλλα, καθώς και ενίσχυση όλων των δρόμων εντός της αναπλασθείσας περιοχής.

Αναμένουμε διευκολύνσεις και κίνητρα  για έναρξη νέων επιχειρήσεων, αλλαγές χρήσεων, διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για ανάπτυξη του επιχειρείν ακόμα και σε μικροπωλητές και χαμηλό κόστος στάθμευσης, πχ δωρεάν στάθμευση τα απογεύματα μετά τις 3.00μμ και τις περιόδους των εορτών».

Ο πρόεδρος του Σωματείου της Παλιάς Πόλης θέτει επί τάπητος ζητήματα που οι επαγγελματίες της περιοχής θεωρούν απαραίτητα για την «ανάσταση» της εμπορικής δραστηριότητας στον πυρήνα της Πάφου.

Ως τέτοια αναφέρει την εξεύρεση αντικινήτρων για ιδιοκτήτες που κατακρατούν άδεια τα υποστατικά τους, την ενθάρρυνση συμμετοχής του κοινού στους σχεδιασμούς δράσεων του Δήμου, την χορήγηση σοβαρών κινήτρων για ανέγερση μικρών ξενοδοχείων σε κτήρια- κλειδιά της περιοχής όπως και σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάδειξη  των  σημείων  αναφοράς στη παλιά πόλη, τη σήμανση της περιοχής και όμορφο διάκοσμο κατά τις γιορτινές μέρες.

« Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην λαχαναγορά, ένα κατ’ εξοχήν παραδοσιακό πόλο έλξης του οποίου η επαναφορά στην παλιά θέση δεν πρέπει να αποκλείεται», επισημαίνει ο Κυριάκος Κυριάκου. « Οι επικεφαλείς  στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας έχουν πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν. Η συμπερίληψη του OLD TOWN σε τουριστικό χάρτη που ήδη διανέμεται, βοηθάει πολύ στην ανάδειξη του προορισμού. Επίσης η επαφή με τουριστικούς πράκτορες δημοσιογράφους κλπ και η ενθάρρυνση τους να γνωρίσουν την περιοχή, μας αναπτερώνει τις ελπίδες ότι πολλοί τουρίστες θα περπατήσουν στην παλιά πόλη σύντομα.

Οι ξενοδόχοι της πόλης μας υποσχέθηκαν ότι θα προωθήσουν την «εμπειρία» παλιά πόλη και οι πελάτες τους θα απολαύσουν όμορφες στιγμές από τους ντόπιους».                                              

kentro-3

Οι επιχειρηματίες της παλιάς πόλης της Πάφου, επισημαίνουν ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει στην προσβασιμότητα και την τάχιστη υλοποίηση τόσο του τερματικού σταθμού των δημοσίων συγκοινωνιών στην «Καραβέλλα», όσο κυρίως στην έναρξη των απευθείας δρομολογίων από την τουριστική περιοχή Coral Bay και από την πλαζ Γεροσκήπου.

« Οι επιχειρηματίες της παλιάς πόλης θα είμαστε στην ουσία οι ζωντανοί πρεσβευτές της περιοχής ανεβάζοντας τον πήχη του επαγγελματισμού μας ικανοποιώντας τις απαιτήσεις ντόπιων και ξένων», εκτιμά ο πρόεδρος τους. «Το σλόγκαν «Πάμε Παλιά Πόλη», δεν μπορεί να σημαίνει πλέον πάμε για ψώνια. Όχι μόνο αυτό τουλάχιστον. Ίσως η επένδυση στα προϊόντα και τα καταστήματα μας να μην είναι πλέον αρκετή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σαν πρεσβευτές που είμαστε, πρέπει να γνωρίζουμε την περιοχή μας καλύτερα από τον καθένα και να την προωθούμε με όλους τους τρόπους.

Η συμμετοχή μας στην κοινωνικοποίηση, η γνώση για όλα τα σημεία αναφοράς, τις τρέχουσες εκδηλώσεις, τα δρομολόγια λεωφορείων, τις πιάτσες ταξί, θα κάνουν τη διαφορά από την ψυχρότητα των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Ακόμη η επανεξέταση των ωραρίων μας και η ομοιόμορφη λειτουργία συμμετέχοντας στην απογευματινή και βραδινή οικονομία θα προσδώσει αξία στην περιοχή».

Η νοοτροπία να περιμένουμε από τον Δήμο της πόλης το κράτος τους άλλους γενικά δεν μας βοήθησε μέχρι σήμερα και ούτε θα αλλάξει κάτι στο μέλλον, καταλήγει ο κ. Κυριάκου. Ο σεβασμός και η συνεργασία μεταξύ των παλιών και νέων επιχειρηματιών θα δώσει το μήνυμα ότι παλιά πόλη σημαίνει μεγάλη ευκαιρία για δουλειές και θα μετατραπεί σε αγαπημένη συνήθεια πολλών Παφιτών και εμπειρία μοναδική για ξένους.

kentro-4