Pafos Net

Αναβιώνει σήμερα το παλιό «πλυσταρκό» της Κρήτου Τέρρα

title image

Πραγματοποιείται σήμερα στις 9.00πμ στην κοινότητα Κρήτου Τέρρα η τελετή αναβίωσης της χρήσης του χώρου του «Πλυσταρκού» στο κέντρο του χωριού. Αυτό βρίσκεται στην έξοδο του χωριού, στο δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία του χωριού και κάτω από την αλευρόμυλο του μακαριστού Νικόλα Φιλιππίδη, πρώην κοινοτάρχη.

Το πλυσταριό κατασκευάστηκε , στο τέλος της σήραγγας η οποία ξεκινούσε από το Κεφαλόβρυσο και κατέληγε ακριβώς κάτω από τον αλευρόμυλο, μεταφέροντας το νερό για να ποτίζουν τα περιβόλια οι κάτοικοι του χωριού. Στην έξοδο της σήραγγας στην αριστερή πλευρά του πετραυλακιού, είχαν λαξεύσει πάνω σε πλάκα μήκους περίπου 15 μέτρων, 8 γούρνες ,βάθους περίπου ενός ποδιού και διαμέτρου περίπου 70 πόντων, 6 στρογγυλές και 2 τετράγωνες.

Την πλευρά της κάθε γούρνας προς το αυλάκι, την ξετρυπούσαν με επιδεξιότητα για να φεύγει το ακάθαρτο νερό, προς το αυλάκι και όταν ήθελαν την έκλειναν με ένα μικρό ρούχο που το σφήνωναν στην μικρή ανοικτή τρύπα.

plystario2

Στο πλυσταριό πήγαιναν καθημερινά οι γυναίκες του χωριού μεταφέροντας στον ώμο τους  όλα τα λερωμένα ρούχα, σε κοφίνες που ήταν μπλεγμένες από καλάμια, τις οποίες τοποθετούσαν δίπλα από την γούρνα. Στο χώρο του πλυσταριού μόνο γυναίκες μπορούσαν να πηγαίνουν. Στους άνδρες απαγορευόταν να πλησιάσουν γι’ αυτό και πάνω από το πλυσταριό ήταν κτισμένος ψηλός τοίχος, ώστε να μην μπορεί κανένας να κοιτάξει προς τα κάτω, που βρίσκονταν οι γυναίκες. Όλα αυτά γίνονταν, επειδή οι γυναίκες κατά το πλύσιμο των ,συνήθιζαν να σηκώνουν τον ποδόγυρο του φουστανιού τους και να τον δένουν στη μέση τους για να μην βρεχτεί όταν έμπαιναν μέσα στο νερό του αυλακιού και επειδή φαινόταν μέρος των γυμνών ποδιών τους δεν επιτρεπόταν να τα δουν οι άνδρες. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν επίσης μέρος της σήραγγας σαν μπάνιο για να λούζονται.

Αυτή η διαδικασία τελείωσε γύρω στο 1960 όταν άρχισαν να αλλάζουν τα γεγονότα προς το καλύτερο και η κάθε γυναίκα έκανε το πλυσταριό και το μπάνιο στο σπίτι της αφού είχε υδροδοτηθεί το κάθε σπίτι.

Η σημερινή αναβίωση του παλιού «πλυσταρκού» της κοινότητας, γίνεται στα πλαίσια της καμπάνιας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού για ανάδειξη των κοινοτήτων της υπαίθρου και για προσέλκυση τουριστικού ρεύματος στις άγνωστες μέχρι πρότινος γωνιές της επαρχίας Πάφου.