Pafos Net

Άναψαν τις μηχανές.

title image

της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Ευρωβουλευτή

Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη με επίκεντρο τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και οι συζητήσεις ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών  Ελλάδας και  Τουρκίας,  σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη της κινητικότητας στο Κυπριακό, με στόχο τη επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του,  μέσα στο Φθινόπωρο. Ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχει μια νέα σημαντική παράμετρος στις εξελίξεις. Η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα,  για τα οποία θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Φαίνεται πως προλειαίνεται το έδαφος τόσο για  επανέναρξη όσο και επιτάχυνση  των συνομιλιών στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης,  σε συνδυασμό ωστόσο με την αιμορραγούσα οικονομική κατάσταση  της Κύπρου.  Είναι εμφανέστατος ο κίνδυνος να  επιδιώκεται ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα, σε μια περίοδο που η  Κυπριακή Δημοκρατία  έχει μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα και αυξημένες πιθανότητες υποχωρήσεων  σε πιέσεις, λόγω  των δυσμενών  συνεπειών της κρίσης στο λαό μας. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η εξασθενημένη οικονομικά Κύπρος και η αιμορραγούσα  κοινωνία της,  να συρθούν στην αποδοχή  λύσης που δεν θα ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές και τις δίκαιες διαχρονικές διεκδικήσεις μας. Αν και  υπεραπλουστευμένη αυτή η  προσέγγιση,  δεν φαίνεται ωστόσο να απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Είναι γι αυτό, ιδιαίτερα σημαντικό και αναγκαίο όπως  η πλευρά μας  σπεύσει να ξεκαθαρίσει ορισμένα καθοριστικά ζητήματα. Να  επισημάνει, στους Ευρωπαίους εταίρους μας, πως φέρουν  σημαντικό μέρος της ευθύνης για την παρούσα  οικονομική κατάσταση  στην Κύπρο,  αφού επέδειξαν πλήρη έλλειψη κοινοτικής αλληλεγγύης.  Να τονιστεί πως οι  εγκληματικές αποφάσεις του Eurogroup για το πρωτοφανές κούρεμα,  μετακύλησαν στους ώμους του κυπριακού λαού,  τα εγκληματικά  λάθη και παραλείψεις  των τραπεζιτών. Κι  αν ακόμα οι Ευρωπαίοι  αρνούνται να παραδεχτούν  τις δικές τους  ευθύνες,  το ελάχιστο που οφείλουν να πράξουν, έστω και ετεροχρονισμένα, είναι  να στηρίξουν έμπρακτα  την Κύπρο και το λαό μας. Θα  πρέπει να διευκρινιστεί επιπρόσθετα, με τον πιο  απόλυτο τρόπο,  πως σε καμία περίπτωση, έστω και υπό την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας, δεν πρόκειται να συρθούμε  σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, αν δεν προσυμφωνηθούν το πλαίσιο και οι βασικές αρχές που θα διασφαλίζουν μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Στο πιθανό σενάριο διασύνδεσης του Κυπριακού με τη σημερινή οικονομική κατάσταση, παραπέμπει κατά τη γνώμη μου ξεκάθαρα και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά από σύσκεψη της ειδικής  ομάδας εργασίας της Κομισιόν για το Κυπριακό αφού είπε συγκεκριμένα: «Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε μια πολύ κατάλληλη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού μια για πάντα και αναμένω ότι οι ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τον Οκτώβρη και θα οδηγηθούν τάχιστα σε ουσιαστικά θέματα».

Δεν έχει διαλάθει της  προσοχή μας ότι  η  δήλωση αυτή,  έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έκτακτη οικονομική στήριξη της Κύπρου, αλλά  και στη σκιά της Έκθεσης της  Κομισιόν, μετά από την πρώτη Έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα.

Η έκτακτη βοήθεια, ύψους περίπου €200 εκ. (αντί 400 εκατ. που ζητήσαμε),  θα καταβληθεί  σε δύο ισόποσες δόσεις,  το 2014 και το 2015. Συνιστά  οικονομική  ένεση,  αφού όπως   διευκρίνισε και  η Κομισιόν,  θα παρασχεθεί ως επιπρόσθετη βοήθεια, πέραν των κονδυλίων που αναλογούν στην Κύπρο στα πλαίσια του 7ετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020). Την  ίδια ώρα, ωστόσο, μια κριτική ματιά  στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικα καταδεικνύει πως πίσω από τα  επαινετικά σχόλια των τροϊκανών για την πορεία εφαρμογής του  μνημονίου,  επισημαίνονται  τουλάχιστον εννέα ελλοχεύοντες κίνδυνοι για την Κυπριακή οικονομία που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Οι ευρωπαίοι  εταίροι μας,  φαίνεται να ακολουθούν την τακτική του "καρότου και του μαστίγιου"  απέναντι στην Κύπρο. Δίνουν αφενός  κάποια ψίχουλα, αλλά προειδοποιούν αφετέρου, συνδέοντας κυπριακό και οικονομία, και μιλώντας  για κατάλληλη ευκαιρία! Οφείλουμε  εκ τούτου,  να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.   Να μην αφήνουμε  από τη μια "να  προτρέχει η γλώσσα της διανοίας" αλλά κι από την άλλη, να μην εφησυχάζουμε αντλώντας  μαθήματα από τα πρόσφατα παθήματα. Άλλωστε  δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να είμαστε Επιμηθείς. Ας μη ξεχνάμε  πως "του φρονίμου τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".