Pafos Net

Αμπελουργία: Αρνητικό το πρόσημο, εκτιμά ο Κώστας Χριστοδούλου

title image

Πλέον τα έσοδα από την βιομηχανία οίνου στην Κύπρο μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα έξοδα, ενώ για το 2016 είναι πια πολύ πιθανό να καταγραφεί αρνητικό πρόσημο. Αυτό εκτιμά με βάση στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί ο Αναπληρωτής Επαρχιακός Γραμματέας της Συμμαχίας Πολιτών Πάφου, Κώστας Χριστοδούλου. Το στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών Πάφου τονίζει ότι είναι άμεση ανάγκη η πρακτική στήριξη του κράτους στον κλάδο προκειμένου να μην επέλθουν τα χειρότερα.

Η αμπελουργία στην Κύπρο πηγάζει μέσα από αιώνες, επισημαίνει ο Κώστας Χριστοδούλου, με τους αρχαιολόγους να έχουν αποδείξει ότι οι Κύπριοι παρήγαγαν κρασί πολύ πριν τους αρχαίους Έλληνες. Οι κατακτητές της Κύπρου μιλούσαν πάντα για το κυπριακό νάμα, αναφέρει, και είναι γνωστά τα λόγια του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου αναχωρώντας από την Κύπρο: «Πρέπει να επιστρέψω στην Κύπρο μόνο και μόνο για να ξαναγευτώ το κρασί της».  

Προχωρώντας σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή βγαλμένη από ιστορικά συγγράμματα όσον αφορά το κυπριακό κρασί, ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνει ότι η κουμανδαρία , το πλέον φημισμένο από τα κυπριακά κρασιά, παράγεται στο νησί εδώ και αιώνες.

" Το 1191 ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κατέκτησε το νησί καθ’οδόν προς τους Αγίους Τόπους και μετά το πούλησε στον Γκυ ντε Λουζιαν πρώην βασιλιά της Ιερουσαλήμ", αναφέρει. " Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής, η παραγωγή κρασιού λόγω της ισλαμικής παράδοσης και της βαριάς φορολογίας μειώθηκε αισθητά. Μετά το 1878 οι Βρετανοί αποικιοκράτες έφεραν μια αναγέννηση στην βιομηχανία οινοποίησης. Ιδρύεται η ΕΤΚΟ από την οικογένεια Χατζηπαύλου, στη συνέχεια το 1928 η ΚΕΟ, ακολούθησε η ΛΟΕΛ το 1943 και το 1947 το ΣΟΔΑΠ.

Σχολιάζοντας την  αναγέννηση της περιόδου της βιομηχανίας οινοποίησης κάποιοι θυμούνται την υποβρύχια διασωλήνωση από την ακτή Λεμεσού που συνδεόταν με τα βυτιοφόρα που μετέφεραν όχι το αέριο ή το πετρέλαιο, αλλά το κρασί. Είχαν δυνατότητα να διοχετεύουν μέχρι και 100 τόνους την ώρα με προορισμό  40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς από το 1980 μέχρι και σήμερα, από μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων και πειραμάτων από τα αρμόδια τμήματα του κράτους και τις λανθασμένες πολιτικές προσεγγίσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων εις βάρος της υπαίθρου η αμπελουργία γνώρισε μια πτωτική πορεία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα". 

Στις μέρες μας πολλοί νέοι αμπελοκαλλιεργητές έχουν κληρονομήσει τα αμπέλια τους από τους γονείς ή τους παππούδες τους, παρατηρεί ο Κώστας Χριστοδούλου. Έχοντας ένα συναισθηματικό δεσμό με την περιουσία τους και γνωρίζοντας ότι σε χαλεπούς καιρούς αυτά τα αμπέλια βοήθησαν την οικογένεια να μεγαλώσει τα παιδιά της, να τα στείλει στο σχολείο και μετά στο πανεπιστήμιο, να παντρέψει τα παιδιά αυτά και να τα βοηθήσει να κτίσουν την πρώτη κατοικία τους, συνεχίζουν να τα διατηρούν παρόλο που γνωρίζουν ότι η αμπελουργία στις μέρες μας είναι ασύμφορη, επισημαίνει.

"Ένας από τους αμπελοπαραγωγούς είναι και ο υποφαινόμενος, αν και η έκταση των αμπελώνων που διατηρώ είναι μικρή μόλις 7.6 δεκάρια, θα ήθελα με την παρέμβαση μου αυτή να αποδείξω ότι η αμπελουργία σήμερα είναι ασύμφορη και χρήζει άμεσης στήριξης", αναφέρει. " Αυτή η στήριξη θα πρέπει να προέλθει από δυο τομείς, τον ιδιωτικό και τον κρατικό. Ο ιδιωτικός τομέας που είναι οι οινοβιομηχανίες και τα τοπικά οινοποιεία πρέπει να αυξήσουν τις τιμές του προϊόντος σε πιο αμειπτικές τιμές λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και τα αυξημένα  έξοδα που απαιτούνται για την συντήρηση των αμπελώνων. Όσο για τον κρατικό τομέα θα πρέπει με οικονομικά κίνητρα να ενθαρρυνθούν οι  νέοι να ασχοληθούν με την αμπελουργία και την μεταποίηση των προϊόντων, να αυξηθεί η οικονομική συνεισφορά μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων ούτως ώστε να καταστήσουν την αμπελουργία βιώσιμη και η ύπαιθρος μας να ξαναζωντανέψει".

Ο Κώστας Χριστοδούλου παρουσιάζει αναλυτικό πίνακας εσόδων – εξόδων που διατήρησε για το έτος 2015 και από τον οποίο φαίνεται ότι μετά βίας τα έσοδα ξεπερνούν τα έξοδα κατά ελάχιστο. Δυστυχώς αναμένεται ότι το πρόσημο για το 2016 θα είναι αρνητικό, τονίζει.         

  

                                                      Πίνακας Εσόδων / Εξόδων

Έσοδα και Δαπάνες παραγωγής για 7.6 Δεκάρια ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ για το έτος 2015

ΕΣΟΔΑ 

ΕΞΟΔΑ

Α/Α

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Α/Α

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1

Επιδοτήσεις

282.01

1

Κλάδεμα

180.00

2

Καλλιέργεια / Επιδότηση

400.00

2

Φυτοφάρμακα /Λιπάσματα

300.00

3

Απόδοση

 

3

Ζιζανιοκτονία

70.00

3.1

Ντόπιο Μαύρο
1530 kg @ 0.28 cent

428.40

4

Μηχανική εργασία / καλλιέργεια

80.00

3.2

Ξυνιστέρι
947 kg @ 0.45 cent 

426.15

5

Αραίωμα

50.00

 

 

 

6

Συγκομιδή

100.00

 

 

 

7

Εργατικά

600.00

 

 

 

8

Μεταφορικά

100.00

 

 

 

9

Αλλα Έξοδα

50.00

 

Σύνολο Εσόδων 

1536.56

 

Σύνολο Εξόδων

1530.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΡΔΟΣ / ΖΗΜΙΑ

 

 

 

 

 

 

Α

Σύνολο Εσόδων 

1536.56

 

 

 

Β

Σύνολο Εξόδων

1530.00

 

 

 

 

ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ (Α-Β)

6.56