Pafos Net

Ακάμας: Πληροφορίες για δύο Τοπικά Σχέδια στην περιοχή

title image

Στα δύο επιχειρεί να μοιράσει τη Χερσόνησο του Ακάμα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως μέσα από την ετοιμασία δύο ξεχωριστών Τοπικών Σχεδίων για την περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο θα περιλαμβάνει τις οκτώ κοινότητες (Νέο Χωρίο, Φάσλι, Ανδρολύκου, Δρούσεια, Ίνεια, Κάτω και Πάνω Αρόδες, Κάθηκας) και το δεύτερο τον Δήμο Πέγειας. Την ίδια ώρα, συναρμόδιες Αρχές υποστηρίζουν τον ενιαίο και ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της Χερσονήσου, καθώς θεωρούν ότι η περιοχή πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα ενιαίο σύνολο και πρέπει να διασφαλιστεί η ενιαία υπόστασή της. 

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 11/1/2016, μεταξύ άλλων, προνοεί: «Να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει οδηγίες στον διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως όπως επανεξετάσει το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, μέσα από την ετοιμασία Τοπικού Σχεδίου και την ολοκλήρωσή του εντός 18 μηνών».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως απέστειλε ήδη εδώ και δύο χρόνια σχετική επιστολή προς τις συναρμόδιες Αρχές για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ CY4000010) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα (Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών – ΤΑΘΕ, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας), ζητώντας τις προκαταρκτικές απόψεις τους για το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Χερσονήσου Ακάμα.

Από το 2016 το Τμήμα Περιβάλλοντος εισηγήθηκε στην Πολεοδομία να εξετάσει την ένταξη εντός της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου για τη Χερσόνησο Ακάμα των ορίων του Δήμου Πέγειας, καθότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Χερσονήσου, με σημαντικό ποσοστό της διοικητικής του περιφέρειας εντός αυτής.

Η Θήρα σημείωνε προς την Πολεοδομία ως προς τον συνολικό σχεδιασμό για την εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου για τη Χερσόνησο του Ακάμα ότι για σκοπούς πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης θα ήταν πιο χρήσιμο να περιληφθούν και τα όρια της Πέγειας, αφού μέρος των εκτάσεων του υπό αναφορά Δήμου εμπίπτουν στη Χερσόνησο του Ακάμα, η οποία πρέπει να χρήζει ολοκληρωμένης διαχείρισης και προσέγγισης.