Pafos Net

Ακάμας και Χρυσοχού ζητούν την εμπλοκή Περδίου στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς για το μέλλον τους

title image

Συντονισμένη προσπάθεια καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Ακάμα και της Πόλης Χρυσοχούς για την ενεργό εμπλοκή του Υφυπουργείου Τουρισμού στις διαδικασίες και διαβουλεύσεις που γίνονται για την αναπτυξιακή προοπτική της δυτικής περιοχής της Κύπρου. Κρίνοντας ότι η δράση του Σάββα Περδίου τους μήνες αυτούς της σύστασης του υφυπουργείου κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά και ότι όλες οι άλλες εμπλεκόμενες μέχρι σήμερα κρατικές υπηρεσίες δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα αιτήματα της περιοχής, οι αρχές του διαμερίσματος Χρυσοχούς και της χερσονήσου του Ακάμα έχουν ξεκινήσει καμπάνια και επαφές για να αποτελέσει το εν λόγω υφυπουργείο μέρος του διαλόγου.

Σε αυτά τα πλαίσια, καταγράφηκαν σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας δύο ενέργειες δηλωτικές της πρόθεσης των τοπικών αρχών και φορέων να ενεργοποιήσουν το σχεδιασμό αυτό: Δήμος, κοινότητες και άλλοι φορείς της Χρυσοχούς, αλλά και της ακριτικής Τηλλυρίας μετείχαν σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Τουρισμού με στόχο την εξέταση των προβλημάτων τουριστικής φύσης των περιοχών αυτών και προώθησης τους προς επίλυση, ενώ λίγες μέρες αργότερα το συντονιστικό όργανο των κοινοτήτων του Ακάμα με επίσημη ανακοίνωση ζητούσε την συμμετοχή του κ. Περδίου στις διαδικασίες για την οριστικοποίηση και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου της χερσονήσου.

Αναφορικά με την τουριστική πτυχή του διαμερίσματος Χρυσοχούς και της περιοχής του Ακάμα, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές κάλεσαν τον Σάββα Περδίο στην περιοχή προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην οποία να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα αρμοδιότητας του και να αναζητηθούν τρόποι επίλυσης τους.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού παρέστη όντως στις επαφές αυτές και είχε συνάντηση τόσο με τον Δήμαρχο Πόλεως όσο και με τους κοινοτάρχες των περιφερειών Πόλεως Χρυσοχούς και Τηλλυρίας.

Ο κ. Περδίος άκουσε τους προβληματισμούς όλων των παρευρισκομένων, συζήτησε τρόπους επίλυσης μαζί τους και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει τα προβλήματα της περιοχής  για επίλυση.

poli2

Μιλώντας στο PafosNet ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, επεσήμανε τη σημασία που πλέον οι τοπικοί φορείς αποδίδουν στην δράση του Υφυπουργείου Τουρισμού προκειμένου το διαμέρισμα Χρυσοχούς, οι κοινότητες της Λαόνας και του Ακάμα, αλλά και η ακριτική και απομονωμένη Τηλλυρία να μπορέσουν επιτέλους να ακολουθήσουν τις υπόλοιπες παράλιες περιοχές της Κύπρου στην τουριστική ανάπτυξη και στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους προς όφελος των κατοίκων τους.

«Στην Πόλη Χρυσοχούς υπάρχουν εδώ και δεκαετίες μόλις δύο ξενοδοχεία, τι άλλο χρειάζεται να πω», τόνισε χαρακτηριστικά. « Όλες οι επαφές και τα αιτήματα μας προσκρούουν σε τοίχο, θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με αυτά ένας φορέας αρμόδιος για ζητήματα τουριστικά, που να είναι εις θέση να αντιληφθεί και τις δυσκολίες που έχουμε δεκαετίες τώρα, αλλά και τα οφέλη που όλη η Κύπρος θα απολαύσει από την αξιοποίηση των μοναδικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας».

Η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού μεγάλων τουριστικών μονάδων στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, παρατηρεί, αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την προσέλκυση διεθνών διοργανωτών ταξιδιών στην περιοχή. Οι διεθνείς ταξιδιωτικοί πράκτορες για την διευκόλυνση τους καταφεύγουν σε περιοχές με δυνατότητα απορρόφησης μεγάλου αριθμού τουριστών, εξηγεί, επομένως σταδιακά και αφού λυθεί και το πρόβλημα της πρόσβασης προς την περιοχή θα είναι πιο εύκολο να γίνουν επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

« Ο ρόλος του κ. Περδίου και του νέου υφυπουργείου του οποίου προίσταται προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι καταλυτικός», αναφέρει ο Δήμαρχος Πόλης. « Η δημιουργία τουριστικής υποδομής, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεγάλων σύνθετων έργων του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή, θα βοηθήσουν στην τόνωση της απασχόλησης στην γύρω περιοχή και παράλληλα θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή μας».

Για τον σκοπό αυτό, τόνισε, το διαμέρισμα Χρυσοχούς, η γειτονική Τηλλυρία, αλλά και η χερσόνησος του Ακάμα εκτιμούν ότι η εμπλοκή του Υφυπουργείου Τουρισμού σε όλες τις διεργασίες που τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη, είτε για το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα, είτε για την τουριστική ανάπτυξη του διαμερίσματος Χρυσοχούς, αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για να έχουμε μια σωστή και αποδοτική διαδικασία.

« Θα πρέπει επιτέλους η όλη προσπάθεια να γίνει με επαγγελματικό τρόπο για να αποδώσει καρπούς», επισημαίνει. « Μια προσπάθεια που να βοηθηθεί από ειδικούς της τουριστικής ανάπτυξης και όχι μόνο από αρνητές οποιασδήποτε ανάπτυξης που κοιτάζουν μονόπλευρά το θέμα των περιορισμών λόγω περιβάλλοντος και προστατευόμενων ειδών».

poli3

Τη συμμετοχή του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, στη διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου ζητούν επισήμως πλέον από την περασμένη εβδομάδα και οι κοινότητες του Ακάμα, καθώς θεωρούν τη συμβολή του καθοριστικής σημασίας για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε ενώπιον του Υφυπουργού στη συνάντηση που είχε με κοινότητες της Πάφου, από τον Ακάμα και την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας, στις 23 Ιανουαρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του κ. Περδίου.

Ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ανακοίνωσε στην εν λόγω συνάντηση ότι οι κοινότητες του Ακάμα θα στείλουν από κοινού επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, με την οποία θα αιτηθούν όπως κληθεί ο Υφυπουργός Τουρισμού να λάβει μέρος στις συζητήσεις που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τη διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίβικος, με την επιβολή των μηδενικών συντελεστών της Δήλωσης Πολιτικής του 1989, που απαγόρευσε την ανάπτυξη εντός των ιδιωτικών περιουσιών δυτικά των κοινοτήτων, οι κοινότητες οδηγήθηκαν σε μαρασμό και η πλειοψηφία των νέων της περιοχής εγκατέλειψε τα χωριά αναζητώντας εργασία στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Χωρίς το δικαίωμα εκμετάλλευσης των περιουσιών μας με τον οποιοδήποτε τρόπο, δεν προσφέρονται ούτε για πώληση, ούτε και για υποθήκευση. Έχουμε στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια κάθε πρόσβαση στα μέσα εκείνα που θα μπορούσαν να φέρουν πραγματική αναζωογόνηση και ευημερία στην περιοχή», τόνισε.

Πάγιο αίτημα της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα είναι να περιληφθούν πρόνοιες στο Τοπικό Σχέδιο που να επιτρέπουν μία ήπια, αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα αποτελέσει όχημα επιβίωσης για τον εναπομείναντα πληθυσμό της περιοχής, αλλά και κίνητρο για επανεγκατάσταση. Στόχος, τονίζουν, δεν είναι ούτε να γίνει η περιοχή Αγία Νάπα, ούτε Λεμεσός, αλλά να εξασφαλιστεί η ευημερία των κοινοτήτων μέσω μιας ήπιας και σε αρμονία με το περιβάλλον ανάπτυξης.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των κοινοτήτων, δηλώνοντας την  ετοιμότητά του να συμβάλει στη διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου, όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών του Ακάμα, της περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς και της ευρύτερης περιοχής. Στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού, διαβεβαίωσε, είναι να προωθηθεί μια ολιστική τουριστική ανάπτυξη που θα επαναφέρει σε τροχιά ευημερίας όλες τις απομακρυσμένες κοινότητες της Πάφου, ενώ ανέδειξε τη σημασία της συσπείρωσης των κοινοτήτων για την επίτευξη των αναπτυξιακών τους στόχων.

poli4

Την εμπλοκή του Σάββα Περδίου στους σχεδιασμούς των φορέων του διαμερίσματος Χρυσοχούς και της χερσονήσου του Ακάμα, επικροτούν και άλλοι οικονομικοί και τουριστικοί φορείς της επαρχίας. Ο πρόεδρος του Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Γιώργος Μάης, χαρακτήρισε θετικό βήμα την εξαγγελθείσα πρόθεση του Υφυπουργού Τουρισμού να αναλάβει το υφυπουργείο τη μελέτη που θα καταδείξει πώς πρέπει να προωθηθεί η τουριστική αναβάθμιση και προβολή του διαμερίσματος Χρυσοχούς.

« Η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης», σύμφωνα με τον κ. Μάη, « αποτελεί μια θέση της ΕΤΑΠ που έχει διατυπωθεί εδώ και τρία χρόνια. Είχαμε ξεκαθαρίσει στους φορείς του διαμερίσματος ότι απαιτείτο μια τέτοια μελέτη για να έχουμε ένα συγκεκριμένο «μπούσουλα» ενώπιον μας, προκειμένου να μπορούμε να εργαστούμε πάνω στις ανάγκες της περιοχής».

H περιοχή της Πόλεως Χρυσοχούς, όπως και του Ακάμα, είναι ένα στολίδι για την επαρχία Πάφου, είπε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ.

« Ως Εταιρεία, συνεχίζουμε τις προσπάθειες και ενέργειες για την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων της περιοχής, πιστεύοντας διαχρονικά πως μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί να επέλθει ανάπτυξη και μείωση των δεικτών της ανεργίας», κατέληξε. «Μέσω της μελέτης αυτής, την οποία πρώτοι εμείς θεωρήσαμε αναγκαία, θα μπορέσουμε να κινηθούμε πιο συγκεκριμένα στο εξής».

poli5