Pafos Net

Ακάμας: Συνεχίζεται η καταγραφή των σπάνιων ειδών του

title image

Το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κύπρου και το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Προστασίας Περιβάλλοντος Terra Cypria, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, άρχισαν από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου την παρακολούθηση και την καταμέτρηση των φιδιών, των σαυρών και των βατράχων που διαβιούν στη χερσόνησο του Ακάμα. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται έρευνα αυτού του είδους και αυτού του μεγέθους στην Κύπρο με χρονικό ορίζοντα υλοποίησής της τους 18 συνολικά μήνες.

Το Τμήμα Δασών έχει αναθέσει στα πλαίσια σχετικού διαγωνισμού στο Ίδρυμα Terra Cypria σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης ερπετών και αμφιβίων στην περιοχή του δικτύου NATURA 2000 «Χερσόνησος Ακάμα». Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον δρα Σπύρο Σφενδουράκη, καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, και τη δρα Εμμανουέλα Καραμέτα, ερευνήτρια στο ίδιο Τμήμα, στο πλαίσιο σύμβασης με το Τμήμα Δασών.

Οι εργασίες αφορούν στη συλλογή πληροφοριών για όλα τα είδη φιδιών, σαυρών και αμφιβίων (βατράχων) που συναντά κάποιος στο φυσικό περιβάλλον του Ακάμα. Η συλλογή τέτοιων δεδομένων αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και διατήρηση των ειδών και οικοτόπων και είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της βιοποικιλότητας του τόπου μας.

akamas2

Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ξανά συλλογή δεδομένων αυτού του επιπέδου εντός της περιοχής Natura 2000 του Ακάμα. Αναμένεται να συλλεχθούν αρκετά στοιχεία ώστε να μπορεί να παραχθεί μια εμπεριστατωμένη και ενδελεχής αναφορά της κατάστασης των πληθυσμών των ερπετών και των αμφιβίων της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των 18 αυτών μηνών, οι επιστήμονες του Ιδρύματος Terra Cypria και του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών αλλά και με  εθελοντές, περπατούν εκατοντάδες χιλιόμετρα στην προσπάθεια να εντοπίσουν και να καταγράψουν όσα είδη ερπετών και βατράχων βρουν.

Τα εκπαιδευμένα τους μάτια μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν κάθε είδος σαύρας και φιδιού, όσο γρήγορα και αν τρέχει. Για την αναγνώριση των βατράχων χρησιμοποιείται κυρίως η ηχητική αναγνώριση, καθώς κάθε ένας έχει το δικό του χαρακτηριστικό κόασμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερπετά και αμφίβια ρυθμίζουν και επιβλαβείς πληθυσμούς ζώων. Για παράδειγμα, οι γυρίνοι (προνύμφες των βατράχων) τρώνε προνύμφες κουνουπιών, οπότε ελέγχουν τους πληθυσμούς των τελευταίων. Πολλά φίδια τρέφονται με τρωκτικά, τα οποία προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες και συχνά είναι φορείς διαφόρων ασθενειών (π.χ. τύφου). Επίσης, τα είδη αυτά αποτελούν τροφή για πολλά άλλα ζώα, όπως αρπακτικά πουλιά.