Pafos Net

Αεροδρόμιο Πάφου: Αλλιώτικες...αναχωρήσεις. Δύο ραγκούν και ένας πίθηκος, πετούν για Άμστερνταμ

title image

Αλλιώτικοι "επιβάτες" πετούν σήμερα από το Αεροδρόμιο Πάφου προς το Άμστερνταμ. Τρία εξωτικά ζώα, δύο ραγκούν και ένας πίθηκος, μετά την περιπέτεια τους στην Κύπρο, συνεπεία της ανευθυνότητας κάποιων, μεταφέρονται τελικά σε ειδικό χώρο στην Ολλανδία, όπου θα μπορούν να ζουν σε περιβάλλον κατάλληλο για αυτά.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Κιβωτός" και του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, που φρόντισαν να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες διαδικασίες για τη μεταφορά των τριών εξωτικών ζώων σε ειδικό πάρκο στο Άμστερνταμ όπου θα ζουν σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος για αυτά.

Τα τρία ζώα έφθασαν στην Κύπρο με πρωτοβουλία κάποιων ιδιωτών, οι οποίοι τα αγόρασαν σε ταξίδια τους στο εξωτερικό, παρά την γνωστή θέση των αρμοδίων και των φιλοζωικών οργανώσεων ότι τα εξωτικά ζώα δεν μπορούν να μετατραπούν σε οικόσιτα, ούτε και να εγκλιματιστούν στις συνθήκες της Κύπρου. Ο πίθηκος, ήρθε στην Κύπρο πριν 15 χρόνια, πήρε το όνομα "Χρίστος" και ζούσε με τον ιδιοκτήτη του μέχρι τον θάνατο του τελευταίου, οπότε τη φροντίδα του ανέλαβαν κάποιοι οικείοι του θανόντος. Σήμερα, αποφάσισαν να δώσουν το ζώο στις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Χειρότερη ήταν η κατάσταση σχετικά με τα δύο ραγκούν, ένα εκ των οποίων "δωριζόταν" από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη, αφού όλοι βαριόντουσαν τελικά τη φροντίδα του, ενώ το δεύτερο εντοπίστηκε να περιπλανιέται σε χώρο στον Ύψωνα, χωρίς καν να γνωρίζουν το ιστορικό του οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την "Κιβωτό" και το Κόμμα για τα Ζώα, τα τρία εξωτικά ζώα μεταφέρονται σήμερα μέσω του Αεροδρομίου Πάφου στο ειδικό πάρκο άγριων ζώων του Άμστερνταμ, όπου θα ζουν σε συνθήκες φυσιολογικότερες για τα ίδια.

Με αφορμή τη νέα αυτή περίπτωση εισαγωγής εξωτικών ζώων, οι αρμόδιοι επισημαίνουν εκ νέου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τους νόμους και κανονισμούς, αλλά και πολύ επιβλαβές για τα ίδια τα ζώα τα οποία δεν είναι συνηθισμένα και δεν μπορούν να εγκλιματιστούν σε συνθήκες οικιακής διαβίωσης και στις καιρικές συνθήκες της Κύπρου.