Pafos Net

Access City: Μια πρωτοβουλία για Πάφο προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρίες

title image

Με στόχο να κάνει την Πάφο πιο προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρίες, η ομάδα Πόλις Πρόσβαση - City Roaming του Round Table 7 Πάφου, προωθεί εδώ και λίγο καιρό το έργο «Access City». Στόχος, η δημιουργία μιας πιο προσβάσιμης πόλης και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών ,ώστε να σέβονται τα άτομα με αναπηρίες.

Ήδη η πρωτοβουλία έχει διεισδύσει σε μεγάλο μέρος της παφιακής κοινωνίας, με την οργάνωση συναυλιών με δημοφιλείς ελλαδίτες καλλιτέχνες, τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, αλλά και την διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων που στόχο έχουν να καταστεί κτήμα της τοπικής κοινωνίας η επιδίωξη των ιθυνόντων του έργου.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Round Table 7 Πάφου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, διοργάνωσαν την πρώτη ημερίδα με θέμα: «Αλλάζουμε νοοτροπία, προσβάσιμη πόλη για όλους» στον Πολυχώρο Πολιτιστιμού Παλιά Ηλεκτρική.

Μιλώντας στο PafosNet ο εκπρόσωπος του Round Table 7 Πάφου, Γιώργος Πιστέντης, επεσήμανε ότι στόχος της πρώτης αυτής ημερίδας, ήταν να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, να ενημερώσει και να προτείνει λύσεις για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

« Όραμα του προγράμματος Access City είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτείας, των επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα την αντίληψη και νοοτροπία των πολιτών σε μια προσπάθεια να γίνει η πόλη της Πάφου, πιο προσβάσιμη στα ΑμεA», τόνισε. «Στην εκδήλωση μίλησαν για τα ζητήματα αυτά η Κλέλια Πετρίδου, Υπεύθυνη Σχεδιασμού ΑμεΑ στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και ο Παραoλυμπιονίκης, Ιατρός Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, εμπνευστής στην μετατροπή της Κομοτηνής ως μια από τις πιο προσβάσιμες πόλης της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε φιλμάκι που καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στην πόλη της Πάφου, στο θέμα της προσβασιμότητας για τα άτομα αυτά. Διαφάνηκε ότι σήμερα επικρατεί το «κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας» που υποστηρίζει ότι η κοινωνία μας είναι «ανάπηρη» στο να προσαρμοστεί και να εντάξει στο σύνολό της τα ΑμεΑ».

Ο κ. Πιστέντης εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια αισθητής βελτίωσης σε πολλούς τομείς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τις μελλοντικές δράσεις του Round Table 7 Πάφου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, την πολιτεία, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες, θα δημιουργηθεί μια πιο προσβάσιμη πόλη.

« Απώτερος σκοπός είναι η πόλη της Πάφου μέχρι το 2017 που θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», τόνισε, « να μπορεί να εντάξει το σύνολο των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική, την οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας.

Ως ένα από τα θετικά της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών με την προθυμία τους να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε μελλοντικές δράσεις του προγράμματος Access City».

access-city-4

                                            

Το έργο «Access City» και η ενίσχυση του, ήταν στο επίκεντρο δύο μεγάλων συναυλιών την περίοδο του δεκαπενταυγούστου στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Ο Γιώργος Πιστέντης τονίζει ότι οι συναυλίες με τους Μαρινέλλα, Ρέμο, Νικολόπουλο και με την Άννα Βίσση, ήταν πλήρως προσβάσιμες για ΑΜεΑ που είχαν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν και δωρεάν.

« Ήταν, φέτος η έβδομη συνεχής χρονιά», αναφέρει. « Μιας προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009, χωρίς τότε να γνωρίζουμε αν θα έχει και συνέχεια. Κι όμως είμαστε ακόμα εδώ! Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδυάζοντας την πολιτιστική με την κοινωνική προσφορά! Φέτος συνδιοργανώνοντας δύο εκδηλώσεις μέσα σε λίγες μέρες.

Μετά από αυτές τις εξαιρετικές παραστάσεις η όποια κούραση που θα έπρεπε να μας διακατέχει αντικαθίσταται με συναισθήματα ικανοποίησης αλλά και μας γεμίζει ενέργεια για τις μελλοντικές μας προσπάθειες! Τα όποια μικροπροβλήματα και παραλείψεις να είστε σίγουροι ότι λαμβάνονται υπόψιν αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορούν να επισκιάσουν την όλη επιτυχία».

Οι εκδηλώσεις , που το Round Table διοργανώνει, τονίζει, είναι απλά το μέσο για να προβάλει τον εθελοντισμό αλλά και να προσφέρει στην κοινωνία. Μέσω των φετινών εκδηλώσεων, θα ενισχύσουμε κατά κύριο λόγο το πρόγραμμα Access City για μια πόλη προσβάσιμη για τα Άτομα Με Αναπηρίες, αλλά και για όλους τους πολίτες όπως επίσης και την Ανοικτή θεραπευτική κοινότητα εξαρτημένων «Η Τόλμη».

access-city2

 

Το έργο Access City δεν θα μπορούσε να μην έχει εφαρμογή και στον αθλητισμό. Πρωτοπορώντας στον τομέα αυτό, ο ΑΠΟΠ αφουγκράστηκε την ανάγκη των ατόμων με κινητικές δυσκολίες να αθληθούν και έτσι θα φτιάξει μπασκετικό τμήμα για τροχοκάθισμα, με επικεφαλής τον Δήμο Ρουσουνίδη, τον παφίτη προπονητή που έχει κάνει τις απαραίτητες σπουδές για κάτι τέτοιο και θα παρέχει στους αθλητές του όλες τις απαραίτητες γνώσεις και κατευθύνσεις, σε συνεργασία με το σωματείο του ΑΠΟΠ.

Μιλώντας στον «Φ» ο κ. Ρουσουνίδης εξηγεί ότι στο άθλημα αυτό μπορούν να συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με κακώσεις σπονδυλικής στήλης (παραπληγία, τετραπληγία), ακρωτηριασμούς κάτω άκρων, εγκεφαλική παράλυση και λοιπές κινητικές αναπηρίες.

« Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΑΠΟΠ καλεί κατ’ αρχήν όλα τα άτομα με κινητική αναπηρία που ενδιαφέρονται, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο», τονίζει. «Όπως κάθε τι καινούργιο, κάθε αρχή έχει τις δυσκολίες της. Πέραν από τις δυσκολίες εξεύρεσης των αθλητών που θα στελεχώσουν την ομάδα, χρειάζονται και αμαξίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το άθλημα τα οποία κοστίζουν αρκετά χρήματα. Εμείς ως σωματείο θα φροντίσουμε, μέσω χορηγιών και με τη βοήθεια της πολιτείας μέσω του Κ.Ο.Α, να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό έτσι ώστε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν πάνω στις σωστές βάσεις».

Η Πάφος, αναφέρει ο κ. Ρουσουνίδης, θα είναι η τρίτη πόλη που θα έχει τη δική της ομάδα, μετά τη Λεμεσό και τη Λευκωσία.

«Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ομάδα « Ήφαιστος» Λεμεσού και τον προπονητή της κύριο Γιώργο Ομήρου για την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα και θα ήθελα να τους συγχαρώ για το γεγονός ότι κατάφεραν ουσιαστικά μόνοι τους και χωρίς καμία βοήθεια αρχικά, να δημιουργήσουν την πρώτη ομάδα στην Κύπρο δίνοντας με αυτό τον τρόπο σε εμάς το έναυσμα και το ερέθισμα να τους ακολουθήσουμε», τονίζει. « Κοινός στόχος και κοινό όραμα είναι η δημιουργία Εθνικής Παραολυμπιακής Ομάδας, καθώς επίσης και η δημιουργία Παγκύπριου πρωταθλήματος».

 

access-city-3