Pafos Net

2017: Το μεγάλο στοίχημα της Πάφου «ξεθωριάζει»;

title image

Το πανηγυρικό κλίμα των πρώτων ημερών για την επιλογή της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, έχει αλλάξει. Πρώτα η οικονομική κρίση, μετά οι εσωτερικές έριδες ως προς τον «διαμοιρασμό των τιμαρίων» του ΔΣ, μέχρι και η συμμετοχή μελών του «Πάφος 2017» σε κομματικές διεργασίες που κατά κάποιους γίνεται εις βάρος της προετοιμασίας της Πάφου, έχουν μετατρέψει την υπόθεση «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» σε πεδίο αντιπαραθέσεων και ανησυχίας.

Με τα οφέλη από την ανάληψη του χρίσματος να είναι αδιαμφισβήτητα σε επίπεδο προβολής, ωστόσο οι ανησυχίες σε πρακτικό επίπεδο για τους ρυθμούς ετοιμασίας της Πάφου, αυξάνονται.

Η πρώτη παραδοχή ήρθε με την γιγάντωση της κρίσης: Τα όσα περιελάμβανε ο φάκελος της υποψηφιότητας της Πάφου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν πλέον, μετά τα κοσμογονικά γεγονότα που ακολούθησαν την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο. Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Πάφος 2017», Χρήστος Πατσαλίδης, παραδέχθηκε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν θα γίνουν όλα όσα διαλαμβάνει η πρόταση της υποψηφιότητας.

Καλώντας τους πολίτες της Πάφου να παραμείνουν στοχοπροσηλωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια της πόλης και επαρχίας, ο δρ. Πατσαλίδης τόνισε ότι η εποχή είναι δύσκολη και δεν θα αρκέσουν ούτε τα χρήματα που η κυβέρνηση θα προσφέρει ούτε αυτά που θα συνεισφέρουν οι μέτοχοι.

« Την εποχή που η Πάφος διεκδίκησε το χρίσμα τα δεδομένα ήταν πολύ πιο διαφορετικά από τα σημερινά», επεσήμανε. « Το ΔΣ του οργανισμού δεν πρόκειται να κρύψει την αλήθεια ή να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Με ειλικρίνεια θα σταθεί απέναντι στην Επιτροπή Επιλογής την επόμενη εβδομάδα στην έδρα της Ευρωπαικής Ένωσης και θα εξηγήσει την κατάσταση. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα όσα διαλαμβάνει η πρόταση της υποψηφιότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν ποιοτικές εκδηλώσεις με λιγότερα χρήματα».

Η πεμπτουσία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τόνισε ο Χρήστος Πατσαλίδης, είναι η εμπλοκή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης και όχι αυτές καθαυτές οι εκδηλώσεις που θα οργανωθούν πόσο φαντασμαγορικές και πολυδάπανες θα είναι.

« Το «Πάφος 2017» θα πρέπει να ιδωθεί ως η μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουν πόρτες για την Πάφο και κατ’ επέκταση και για την Κύπρο, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα άνοιγαν ποτέ», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού. « Η ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Πάφο, ενέχει μείζονα τουριστική σημασία για την επαρχία, πέραν των πρόδηλων πολιτιστικών ωφελών.

Βεβαίως, βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του πολιτισμού αυτής της πόλης και αυτής της επαρχίας και επομένως το μεγάλο όφελος θα είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού.

Όμως, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η σωστή αξιοποίηση της συγκυρίας αυτής, θα έχει τεράστια οφέλη και στην οικονομία της Πάφου, με πρώτιστο τομέα την τουριστική της βιομηχανία. Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα τεράστιο ρεύμα.

 

molos-pafou

Ο Χρίστος Πατσαλίδης τονίζει ότι με τον έγκαιρο προγραμματισμό των δράσεων για το 2017, η Πάφος θα καταστεί διεθνής πόλης έλξης ενός ειδικού κοινού επισκεπτών, που θα επιτύχει στην πράξη την εξαγγελθείσα μόνο στα χαρτιά, για την ώρα, εξειδίκευση του τουριστικού μας προιόντος.

« Πολλές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης», επεσήμανε, « κατάφεραν μέσα από αυτό τον έγκαιρο προγραμματισμό να έχουν κέρδος από το θεσμό, να έχουν πολύ περισσότερα έσοδα παρά έξοδα. Στόχος μας στην Πάφο, είναι να παρουσιάσουμε ένα πολιτιστικό προιόν που πέραν της καθιέρωσης διεθνώς της πόλης αυτής ως «μάνας πολιτισμού και αρχαιολογικών θησαυρών», θα της φέρει τόσο κόσμο ώστε να καταστήσει κερδοφόρα την συμμετοχή της στον θεσμό και να της επιτρέψει να κεφαλαιοποιεί για χρόνια στον τουριστικό τομέα τις μνήμες από την λειτουργία της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Ο δρ. Πατσαλίδης τονίζει ότι στην προσπάθεια να κεφαλιοποίησει τουριστικά την ανάληψη του χρίσματος, ο Οργανισμός «Πάφος 2017» κινείται ήδη σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εν αναμονή και των εκπληρώσεων από το κράτος των υποχρεώσεων του.

« Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αερομεταφορείς να διαφημίζουν εντός των αεροσκαφών τους την Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017», αποκάλυψε. « Παράλληλα, προχωρούμε με την κατοχύρωση του λογότυπου μας, ώστε αυτό να χρησιμοποιείται από ξενοδόχους, επιχειρηματίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, μόνο εφόσον αποτελούν χορηγούς του Οργανισμού.

Είναι καλό και θεμιτό να διαφημίζει ο κάθε επιχειρηματίας αυτής της πόλης το χρίσμα, αλλά θα πρέπει παράλληλα να συνεισφέρει και αυτός ένα μικρό μέρος των όσων καρπούται συνεπεία του Πάφος 2017».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού εκφράζει την βεβαιότητα ότι η ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Πάφο, θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την ποιοτική αναβάθμιση της πόλης και επαρχίας και για την ένταξη της στο καλεντάρι των σημαντικών πολιτιστικών προορισμών της γηραιάς ηπείρου, χρόνια μετά το πέρας του 2017.

kollegio tehnis lembasjpg

Αν και στο «εσωτερικό μέτωπο» οι γκρίνιες για τις διαδικασίες και τους ρυθμούς προώθησης τους αυξάνονται, σε ευρωπαικό επίπεδο το «Πάφος 2017», τα πάει κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά. Ήδη η Επιτροπή Ελέγχου και Αξιολόγησης στις Βρυξέλλες υποδέχθηκε με πολύ θετικό τρόπο την προεργασία που επιτέλεσε το ΔΣ του "Πάφος 2017" μέσα στις νέες οικονομικές συνθήκες.

Η αντιπροσωπεία του Οργανισμού που μετέβη στην έδρα της Ευρωπαικής Ένωσης για την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της Πάφου, βρέθηκε ενώπιον μιας ιδιαίτερα θετικής αντιμετώπισης. Ο δρ. Πατσαλίδης αποκάλυψε ότι οι ευρωπαίοι αρμόδιοι είδαν με θετικό μάτι την προσπάθεια του «Πάφος 2017» να περιορίσει τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα που περιλαμβάνονταν στο Bid Book, αφού όπως είπε αντιλαμβάνονται πλήρως το νέο δύσκολο οικονομικό πεδίο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει πλέον η Πάφος μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Στόχος μας δεν ήταν να παρουσιάσουμε ένα ωραιοποιημένο σχέδιο γεμάτο "θα" και υποσχέσεις», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης, «αλλά ένα ρεαλιστικό πλάνο. Εξηγήσαμε τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος σπατάλης που υπήρχε μέχρι τώρα».

Εμείς από την πλευρά μας, παρατήρησε ο Χρήστος Πατσαλίδης, θα συνεχίσουμε επικεντρωμένοι στην ουσία της προσπάθειας μας: Εμπλοκή των πολιτών, με έργα και ενέργειες μέσα στις οικονομικές δυνατότητες μας και όχι αχρείαστες φανφάρες και εντυπωσιασμοί.

Τρεις θέσεις στον Οργανισμό "Πάφος 2017" που κρίνονται νευραλγικής σημασίας για την επίσπευση των διαδικασιών και προεργασιών που ακολουθούνται στην Πάφο ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, πληρώνονται εντός των ημερών. Πρόκειται για τις θέσεις Γενικού Διευθυντή, Οργανωτικού Λειτουργού και γραμματέα.

Ο Γενικός Διευθυντής ( Chief Operating Officer), διευκρίνισε ο κ. Πατσαλίδης, θα έχει τη γενική ευθύνη της οργάνωσης,διοίκησης και διεύθυνσης του Οργανισμού «Πάφος 2017», η δεύτερη θέση αφορά στην προώθηση του στόχου της ενεργού εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών στις δράσεις του «Πάφος 2017» και στην οργάνωση των εθελοντικών ομάδων για σχετικές δραστηριότητες.

« Η δυνατότητα για τις προσλήψεις αυτές», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, «επήλθε μετά την, μειωμένη έστω, χορηγία του κράτους βάσει της δέσμευσης του. Αν και από το μισό εκατομμύριο που μας είχαν υποσχεθεί για το 2013 λάβαμε μόλις 150 χιλιάδες, μπορέσαμε έστω και με το ελάχιστο αυτό ποσό να κινηθούμε κάπως, τόσο προκηρύσσοντας τις θέσεις αυτές, όσο και προγραμματίζοντας ένα ακόμη πιο  γεμάτο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το 2014».

Ο Χρήστος Πατσαλίδης επεσήμανε ότι πλέον το «Πάφος 2017» αναμένει από το κράτος και τους μετόχους του να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για να μπορέσει η προεργασία να συνεχισθεί απερίσπαστα το χρόνο αυτό.

oikia-eparhou