Pafos Net

Η αμπελουργική Πάφος: Boutique winery και ανοίγματα στις διεθνείς αγορές

title image

Από τη φετινή χρονιά ξεκινά ένα νέο project στο Οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ του ΣΟΔΑΠ για παραλαβή και επεξεργασία σταφυλιών από συγκεκριμένα αμπέλια με την εφαρμογή νέων μεθόδων οινοποίησης τις οποίες υπέδειξαν εμπειρογνώμονες από το Ισραήλ. Αυτό αποκαλύπτει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο PafosNet ο διευθυντής του ΣΟΔΑΠ, Ανδρέας Νικολαίδης.

« Προοπτική μας είναι όπως το εν λόγω project εκτελείται στο μέλλον σε νεοσύστατο boutique winery το οποίο θα δημιουργηθεί στην περιοχή Κάθηκα στην επαρχία Πάφου», αποκαλύπτει. « Επίσης από τη φετινή χρονιά σε συνεργασία με την εταιρεία TEMPO, στο Οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ θα παραχθεί για πρώτη φορά μια ποσότητα κρασί Kosher από σταφύλια ποικιλίας Ξυνιστέρι το οποίο θα διατίθεται είτε στην αγορά του Ισραήλ είτε στις διάφορες εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Η Κύπρος είναι μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές  χώρες στον κόσμο. Πολλές αρχαιολογικές έρευνες επιβεβαιώνουν πως στην Κύπρο παράγεται κρασί τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χιλιάδες πεντακόσια χρόνια. Η παραγωγή από τις πρώτες πρωτόγονες μεθόδους έφτασε στη σημερινή λειτουργία σύγχρονων Οινοποιείων τα οποία λειτουργούν με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και παράγουν προϊόντα ποιοτικά ανώτερα και πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Πολύ καλή από πλευράς ποιότητας και ποσότητας είναι η φετινή εσοδεία σταφυλιών, τονίζει ο Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ. Ωστόσο παρά το γεγονός αυτό, επισημαίνει, το αύριο της παραγωγής κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο είναι, αφού δυστυχώς πολύ μεγάλη μερίδα των καταναλωτών κρασιού στην Κύπρο κοιτάζει πλέον μόνο την τιμή για την αγορά του προϊόντος και όχι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Η παράμετρος αυτή είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αμπελοκαλλιέργεια στην Κύπρο, η οποία είναι στο σημείο μηδέν ως προς τη συνέχισή της και τα επόμενα χρόνια, όταν οι σημερινοί ηλικιωμένοι αμπελουργοί θα αποσυρθούν, προειδοποιεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης οινοβιομηχανίας του τόπου.

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ, περιγράφοντας μια ζοφερή κατάσταση του κλάδου στην Κύπρο. Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα η κυπριακή αγορά με τα εκατομμύρια τουρίστες που κατακλύζουν την Κύπρο κάθε χρόνο, να μην μπορεί να απορροφήσει τις λίγες ποσότητες κρασιών που παράγονται και τα οποία αντιστοιχούν σε ετήσια παραγωγή σταφυλιών μόλις σε 12-14 εκατομμύρια κιλά. Τα εισαγόμενα κρασιά κατακλύζουν την εγχώρια αγορά και τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι το 60% του οίνου που καταναλώνεται στο νησί είναι πλέον εισαγόμενο και μόλις το 40% κυπριακό, αν και οι εκτιμήσεις του οργανισμού, τονίζει, είναι ότι η αναλογία έχει ήδη διαμορφωθεί αντιστοίχως σε 70-30%.

Αυτή η μαζική εισαγωγή κρασιών επηρεάζει πάρα πολύ την παραγωγή στην Κύπρο ένα γεγονός το οποίο επισημάνθηκε επανειλημμένως και στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής όπου και οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν ότι εισάγονται στην Κύπρο 8-9 εκατομμύρια λίτρα κρασί. «Να έχετε υπόψη ότι τόση είναι και η παραγωγή της Κύπρου. Επομένως  αν δεν είχαμε τόση εισαγωγή, το κυπριακό κρασί θα διατίθετο στην αγορά και δεν θα ήταν φυλαγμένο στις αποθήκες του ΣΟΔΑΠ.

sodap1

«Έγιναν μεγάλες προσπάθειες για εξαγωγές στην Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, Κίνα και σε άλλες χώρες αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση για ποιοτικά κρασιά μιας μέσης τιμής αφού οι αγορές αυτές ζητούν κρασιά από την Κύπρο όσο το δυνατό πιο φθηνά» επισημαίνει. « Τα κυπριακά κρασιά είναι άγνωστα στη διεθνή αγορά. Δεν ζητούν κυπριακό κρασί μέσης τιμής αλλά όσο το δυνατό πιο φθηνό κρασί του οποίου ο καταναλωτής σε αυτές τις χώρες, λαμβάνει υπόψη την τιμή και όχι την χώρα προέλευσης».

Το πρόβλημα με το αύριο της αμπελοκαλλιέργειας, τονίζει, επιτείνει το γεγονός ότι στην Κύπρο οι εκτάσεις είναι λίγες και τα κόστη παραγωγής υψηλά. Δεν έχουμε τις εκτάσεις άλλων χωρών που τους επιτρέπουν να ρίχνουν το κόστος παραγωγής, εξηγεί.

« Οι προοπτικές είναι ζοφερές και η λύση είναι μόνο μια: Για να σωθεί η αμπελουργία στην Κύπρο, πρέπει με διάφορους τρόπους όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να πείσουν τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το Κυπριακό κρασί. Το οποίο ούτως ή άλλως είναι αρίστης ποιότητος και αυτό το αποδεικνύουν και οι συνεχείς βραβεύσεις των κυπριακών οινοποιείων τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς».

kyriakatiko- andreas nikolaidis

Το Οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ μόνο από το 2004 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του μέχρι και σήμερα, απέσπασε συνολικά 306 βραβεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το 2019 το Οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ συμμετείχε στον «19ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου» στη Θεσσαλονίκη, στον «12ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου», στον «IWSC», στον «DECANTER» στην Αγγλία και στον «AWC Vienna» αποσπώντας συνολικά 35 βραβεία και 3 διακρίσεις. « Κατά τη φετινή χρονιά παρόλο που ορισμένες περιοχές πλήγηκαν την χειμερινή περίοδο από το χαλάζι, από την αρχή φάνηκε ότι η ποιότητα των σταφυλιών θα ήταν πάρα πολύ καλή», τονίζει ο κ. Νικολαίδης. « Τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκαν προβλήματα ευδεμίδας (λιώσιμο σταφυλιών) και βοτρίτιδας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με ψεκασμούς, λόγω των μεγάλων χρόνων ασφαλείας των φυτοφαρμάκων που παρέμειναν και διατίθενται στην αγορά. Οι αμπελουργοί έστρεψαν τις πιέσεις τους προς τον Οργανισμό για παραλαβή σταφυλιών πριν επέλθει η καταστροφή τους. Ο Οργανισμός βέβαια ανταποκρίθηκε με μεγάλες ημερήσιες παραλαβές.

Γενικά η ποιότητα των σταφυλιών που παρελήφθησαν μέχρι σήμερα είναι πολύ καλή και πιστεύουμε ότι με τη σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτει το Οινοποιείο μας σε συνδυασμό με την μεγάλη τεχνογνωσία των εργαζομένων στον ΣΟΔΑΠ, θα παραχθούν για ακόμη μια φορά αρίστης ποιότητος κρασιά εσοδείας 2019».

sodap2                                            

Στοχεύοντας πλέον και στον τομέα των εξαγωγών, για την ανακοπή της φθίνουσας πορείας του κυπριακού οίνου, μια νέα εποχή ξεκίνησε για τον ΣΟΔΑΠ αφού από τον περασμένο Ιανουάριο έχει έλθει σε συμφωνία με την εταιρεία TEMPO CYPRUS, θυγατρική της TEMPO ISRAEL για τη διανομή των προϊόντων του Οινοποιείου ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ τόσο στην κυπριακή αγορά όσο και στην αγορά του Ισραήλ.

Ο Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ εξηγεί ότι η απόφαση αυτή ήταν μια δύσκολη απόφαση και είχαν ληφθεί υπόψη πολλοί παράγοντες με κυριότερο το γεγονός ότι διαπιστώθηκε πως στην εγχώρια αγορά βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση οι εταιρείες που έχουν στη διάθεσή τους μεγάλη γκάμα προϊόντων.

« Ο ΣΟΔΑΠ μέχρι τώρα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση αφού προσέφερε στους πελάτες μόνο ένα προϊόν, το κρασί», τονίζει. « Η TEMPO είναι μια μεγάλη εταιρεία που διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων και θα βοηθήσει τον ΣΟΔΑΠ να αυξήσει τα σημεία πώλησής του και εκτός από το μεγάλο μερίδιο αγοράς που κατέχει στα χύμα προϊόντα να μπει δυναμικά και στο εμφιαλωμένο κρασί.

Η απόφαση αυτή, όπως είπα και προηγουμένως, ήταν δύσκολη και σίγουρα η υλοποίησή της εξυπακούεται ότι εμπεριέχει δυσκολίες. Στόχος όλων μας είναι να βοηθήσουμε στο να πετύχει η συμφωνία αυτή γιατί πιστεύουμε ότι ανοίγονται νέες προοπτικές για τον Οργανισμό σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των αμπελουργών μετόχων του και την παραλαβή των σταφυλιών σε καλύτερες τιμές.

Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής, τον Απρίλιο του 2019 κλιμάκιο που αποτελείτο από τον Alberto Antonini, Αμπελολόγο – Οινολόγο και Σύμβουλο Οινοποιείων στην Ιταλία, Αμερική, Καναδά, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Αρμενία και πολλές άλλες χώρες ο οποίος συγκαταλέγεται μέσα στους 5 καλύτερους Συμβούλους Οινοποιείων στον κόσμο, τον Γιάννη Καρακάση Master of Wine, από την Ελλάδα και έναν από τους καλύτερους γνώστες του Κυπριακού Κρασιού, με τακτικότατες επισκέψεις στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και από μια ομάδα από Ισραηλινούς και Γάλλους Οινολόγους του Barkan Winery, το οποίο είναι μέρος της TEMPO στο Ισραήλ, επιθεώρησαν τους αμπελώνες σε όλες τις περιοχές της επαρχίας Πάφου, σε κάποια δε σημεία είχε γίνει εκσκαφή και μελετήθηκαν  τα στρώματα του εδάφους περιοχών που ήταν φυτεμένες διάφορες ποικιλίες σταφυλιών αλλά κυρίως Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο».

Μετά από αυτή την επίσκεψη, επισημαίνει ο Ανδρέας Νικολαίδης, η εταιρεία TEMPO έδειξε ενδιαφέρον για συγκεκριμένα αμπέλια των εν λόγω ποικιλιών και από τη φετινή χρονιά ξεκινά ένα νέο project στο Οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ για παραλαβή και επεξεργασία σταφυλιών από τα συγκεκριμένα αμπέλια με την εφαρμογή νέων μεθόδων οινοποίησης τις οποίες υπέδειξαν εμπειρογνώμονες από το Ισραήλ.

« Προοπτική μας είναι όπως το εν λόγω project εκτελείται στο μέλλον σε νεοσύστατο boutique winery το οποίο θα δημιουργηθεί στην περιοχή Κάθηκα στην επαρχία Πάφου», αποκαλύπτει. « Επίσης από τη φετινή χρονιά σε συνεργασία με την εταιρεία TEMPO, στο Οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ θα παραχθεί για πρώτη φορά μια ποσότητα κρασί Kosher από σταφύλια ποικιλίας Ξυνιστέρι το οποίο θα διατίθεται είτε στην αγορά του Ισραήλ είτε στις διάφορες εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

sodap3                                               

Με το υπερσύγχρονο Οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ, ένα διαμάντι στον τομέα των Οινοποιείων συγκρίσιμο με τα πιο σύγχρονα Οινοποιεία του κόσμου και απαλλαγμένος πλέον από τα βαρίδια των συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος που δημιουργήθηκαν όταν εξαναγκαζόταν από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις να παραλαμβάνει πλεονάσματα σταφυλιών λόγω υπερπαραγωγής σταφυλιών, ο ΣΟΔΑΠ συνεχίζει να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην κυπριακή αμπελοκαλλιέργεια και να διατηρεί τη συνεργατική του δομή προς εξυπηρέτηση όλων των αμπελουργών μετόχων του, καταλήγει ο επικεφαλής του.

« Η κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε τον Οργανισμό αφού η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είχε μόνο ελάχιστο αριθμό μετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού, μετοχές οι οποίες με την έναρξη της κρίσης αγοράστηκαν από τον ΣΟΔΑΠ με αποτέλεσμα σήμερα η εν λόγω τράπεζα ή οποιοδήποτε διάδοχο σχήμα να μην έχει καμία συμμετοχή στον Οργανισμό.

Λειτουργικά πλέον βιώσιμος τα τελευταία χρόνια ο ΣΟΔΑΠ, με 10.000 μέλη από 144 κοινότητες οδεύει με αισιοδοξία στο μέλλον».

sodap4